Bölge halkından Balcılar Barajı'na itiraz!

 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Muğla'nın Köyceğiz İlçesi sınırları içerisinde Boğa Deresi üzerinde sulama ve enerji amaçlı yapılması planlanan Balcılar Barajı, Hidroelektrik Santralleri ve Sulama Projesi’ne karşı bölge halkı ve çevre dernekleri yaklaşık 300 itiraz dilekçesini Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne verdi.

DSİ (Devlet Su İşleri) Genel Müdürlüğü, DSİ 21. Bölge (Aydın) Müdürlüğü tarafından Muğla'nın Köyceğiz İlçesi sınırları içerisinde Boğa Deresi üzerinde sulama ve enerji amaçlı Balcılar Barajı, Hidroelektrik Santralleri ve Sulama Projesi’nin yapılması planlanıyor.

Balcılar Barajı ve Sulaması, Hidroelektrik Santralleri, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santrali projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verildi. Söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliği'nin 14.Maddesi (1) no'lu bendi kapsamında Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde 10 takvim günü görüşe açıldı.

Ekosistem ve yaşam düzeninin bozulacağını kaydeden bölge halkı projenin olumsuz etkileri hakkında açıklama yaparak projeye karşı yaklaşık 300 dilekçeyi Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne verdi.

MUHTAR TOPSAKAL: “SIĞLA ORMANLARINA ZARAR VERECEK”

Balcılar Barajı Projesinin iptalini ve ÇED sürecinin sonlandırılması talep eden Balcılar Muhtarı Kadir Topsakal, “Mahallemizde yapılacak olan baraja karşı çevre dernekleriyle, belediyeler ile mücadele veriyoruz. Mahallemize çok büyük zararları olacağını düşünüyoruz. Sığla ormanlarına ve ekolojiye zararları olacağını düşündüğümüz için bugün burada itiraz dilekçemizi vereceğiz” dedi.

“BİNLERCE SIĞLA AĞACI KESİLECEK”

Baraj projesinin bölgeye çok ciddi zararlar vereceğini kaydeden 27. Dönem CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Köyceğiz ilçesi Balcılar Mahallesi sınırları içerisinde yapılmak istenen baraj projesine karşı Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önündeyiz. Aldığımız bilgiye göre Balcılar mahallesinde Boğa deresi üzerine bir baraj yapılmak isteniyor. Bu baraj yapılırken Namnam Çayı’ndan su alınacak. Oluşturulacak olan baraj yapılırken çok fazla ağaç kesilecek, taş kırma tesisleri yapılacak, dinamit patlatılacak. 5 yıl sürecek bir inşaattan bahsediliyor bölge fazlasıyla zarar görecek. Balcılar mahallesi arıcılık ile geçinen bir bölge. Buradaki baraj faaliyeti yapıldıktan sonra arıcılık faaliyeti ölecek. Bundan da öte Balcılar Mahallesinden aşağıdaki bölgede Hamitköy, Zaferler ve Döğüşbelen binlerce dönüm arazi narenciyeci ve üretici burada su toplandığı taktirde olduğu gibi ovanın kuruma riskiyle karşı karşıyayız. Deprem bölge bölgesi. Bölge dünyaca ünlü koruma altında olan Sığla ağaçlarının olduğu bir bölge binlerce sığla ağacı kesilecek.

300’E YAKIN İTİRAZ DİLEKÇESİ

Bayram tatilinden birkaç gün önce bir nihai ÇED kararı açıklandı. Bu ÇED’e karşı çevre örgütlerince bir imza kampanyası ve 300’e yakın itiraz dilekçemizi Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne vereceğiz. Bunun dışında CİMER’den yapılan itirazlar. Hukuki olarak takipçisi olacağız. Ula, Köyceğiz ve Büyükşehir Belediyemizinde bu konuda itirazları var. Barajın bu bölgede yapılmasının uygun olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Bu haber toplam 267 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum