Domates Üreticisi Umutlu

Domates Üreticisi Umutlu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önderliğinde, Antalya’da Rusya’nın ihracatını durdurduğu ürünleri görüşmek üzere Rusya Federasyonu...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önderliğinde, Antalya’da Rusya’nın ihracatını durdurduğu ürünleri görüşmek üzere Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı yetkilileri, karantina uzmanları ve Rus iş adamlarından oluşan yaklaşık 20 kişilik heyetin bir araya gelmesi sonrası Fethiye’deki yaş sebze meyve sektörü temsilcileri umutlandı. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit. yaptığı açıklamada, heyetlerin görüşmesinde yaş meyve ve sebze ithalatına uygulanan yasakların da ele alındığını söyledi.

2015 yılı Kasım ayında Suriye’nin Bayırbucak bölgesinde, Türkiye sınırı yakınında Rus bir savaş uçağı, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle angajman kuralları çerçevesinde vurularak düşürülmesi sonrası yaşanan krizin üreticilere verdiği zararlar aşılmaya çalışılıyor. Yaşanan uçak krizi sonrası Rusya ile yaşanan gerginliğin ardından Rus hükümeti Türkiye’den ihraç edilen ürünlere ambargo koymuştu. Fethiye’de de burum en fazla çiftçi ve üreticileri etkilemişti. Bu durum sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önderliğinde, Rusya’nın ihracatını durdurduğu ürünleri görüşmek üzere Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı yetkilileri, karantina uzmanları ve Rus iş adamlarından oluşan yaklaşık 20 kişilik heyetin bir araya gelmesi sonrası Fethiye’deki yaş sebze meyve sektörü temsilcileri umutlanarak gözünü ve kulağını gelecek müjdeli habere dayadı.

“Umudumuz Antalya’daki Görüşmeler”

Yaşanan uçak krizi sonrası üreticilerin çok zor dönemler yaşadığını ve daha da yaşamakta olduğunu söyleyen Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit,”Rusya ile bakanlıklar düzeyinde, hem Dış İşleri Bakanlığımız hem de Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerin ilk bölümü Rusya’da ikinci bölümü de Türkiye’de yapılmakta. Bu görüşmeler sonunda Rusya pazarının açılması hem Fethiye hem de Türk çiftçisi için çok önemli olacaktır. Çünkü ülkemizden Rusya’ya yapılan ihracat azımsanamayacak durumdadır. 2015 yılında yaşanan uçak krizi öncesi sadece Fethiye’den Rusya’ya 130 bin ton yaş sebze ve meyve ihracatı yapmışız. Rusya pazarı sadece domates de değil, narenciye ve meyvede de çok önemlidir. Çiftçiler olarak gözümüz ve kulağımız hükümetimiz ve Rusya ile yapılan görüşmelerde. Oradan gelecek bir müjdeli haber bekliyoruz. Ekonomimizin gelişmesi adına bir an önce anlaşmaya varılması gerekiyor. Yaşanılan uçak krizinin ardından Rusya pazarının yanı sıra alternatif pazarlarda bulmamız gerektiğini öğrenmiş olmalıyız. Çünkü sadece Rusya’ya veya başka bir ülkeye bağlı kalmamalıyız. Çiftçimizin veya üreticimizin daha rahat nefes almaları adına Pazar çeşitliliğini arttırmalıyız” diye konuştu.

Bu haber toplam 649 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.