Duyarsız Tatilciler Yangın Bidonlarını Kırdılar

Duyarsız Tatilciler Yangın Bidonlarını Kırdılar
Sevil OLUÇ- Muğla’nın Marmaris İlçesi İçmeler-Turunç yolu arasına bir grup duyarlı vatandaş tarafından, orman yangınlarına müdahalede kullanılması...

Sevil OLUÇ- Muğla’nın Marmaris İlçesi İçmeler-Turunç yolu arasına bir grup duyarlı vatandaş tarafından, orman yangınlarına müdahalede kullanılması için konulan su bidonlarına duyarsız tatilciler tarafından zarar verildiği ortaya çıktı.

Ali Demirtaş, Dursun Bayri, Süleyman Bayri, İbrahim Demirtaş ve Fedai Yavuz tarafından 2013 yılından beri düzenli olarak İçmeler-Turunç yolu arasına orman yangınlarında aci müdahalede kullanılmak üzere konulan su dolu bidonları duyarsız tatilcilerin suistimal ettikleri öne sürüldü. Günübirlik gelen tatilcilerin su bidonlarını kırıp içinde meyve sebze yıkadıklarını, kimilerinin duş aldıklarını,kişisel temizliklerini yaptıklarını, kimilerinin ise bulaşık yıkadıklarını kaydeden Ali Demirtaş, her yaz yol kenarına koydukları yaklaşık 100 bidondan yaz sonuna kadar hiç kalmadığını dile getirdi. Turizm sektöründe çalışan 40 yaşındaki Ali Demirtaş, çevreye karşı duyarlılık sağlamak için yol kenarına su bidonları koyduklarını belirterek konuyla ilgili şunları söyledi; “Günübirlik gelen saygısız tatilciler yangın bidonlarının 3-4 tanesinde bulaşık yıkamışlar, birinde domates yıkamışlar. Birkaç tanesini ezip kırmışlar, devirmişler. Kimileri bu bidonların sularıyla duş alıyor, kimileri kişisel gereksinimleri için kullanıyorlar.Bizim amacımız çevreye duyarlılık sağlamaktı. 2 yıl önce de birisi sigara izmariti atmış. Ormanda yangın başlangıcı vardı. Görenler hemen yangın bidonlarıyla söndürmüştü.

“Üzerine Yazsak Da İşe Yaramıyor”

Eski AKUT (Arama Kurtarma Derneği) gönüllüsü olduğunu ve doğayla ilgili pek çok eğitim aldığını dile getiren Demirtaş; gönüllü olarak koydukları yangın bidonlarıyla ilgili olarak; “İlk kez 2013 yılında birkaç bidon konularak başlandı. Marmaris'te yaşayan otelciler ve apartçılar bidon ayarladı.Daha sonraki yıllarda bidon sayısı çoğaldı; her yaz 70-100 arası oluyor ve yaz bitimi geriye neredeyse hiç bidon kalmıyor. Kolay ulaşabilirlilik temelli, İçmeler-Turunç arasına, ormanla iç içe yol kıyısına bu bidonları koyduk. İnsanlar bu bidonları bilinçli kullanmıyor ve zarar veriyor. Üzerine yazsak bile işe yaramıyor. Yangınlara müdahale edebilmek için bu bidonlar konuldu. Bu yaz iki üç tane bu yolda mangal yakan tatilciyi kaldırdık. Ormanın içine mangal yakıyorlar, piknik tüpüyle yemek yapıyorlar. Her yıl onlarca yangın çıktığını, çoğunun da duyarsızlık sonucunda olduğunu anlattık. Hatta aracın birinin arka camında Atatürk imzası vardı. Bu imzayı taşımaya layık olman için, duyarlı vatandaşlar olmanız gerekir dedim.”

Bu haber toplam 844 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.