Köyceğiz Portakalı Coğrafi İşaret başvurusu yapıldı

Köyceğiz Portakalı Coğrafi İşaret başvurusu yapıldı
Muğla Valiliği koordinesinde, Köyceğiz Kaymakamlığı, Köyceğiz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Köyceğiz Ziraat Odası Başkanlığının yürüttüğü çalışma sonucu Köyceğiz Portakalı Coğrafi İşaret başvurusu yapıldı.Narenciye...

Muğla Valiliği koordinesinde, Köyceğiz Kaymakamlığı, Köyceğiz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Köyceğiz Ziraat Odası Başkanlığının yürüttüğü çalışma sonucu Köyceğiz Portakalı Coğrafi İşaret başvurusu yapıldı.

Narenciye üretimi açısından önemli bir konumda bulunan Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yetişen, Türkiye’de ve yurtdışında bile adından söz ettiren Köyceğiz Portakalı için coğrafi işaret çalışması başlatılmıştı.

Portakal üretiminde Türkiye’de önemli yer tutan Muğla’da Köyceğiz Portakalı için coğrafi işaret çalışması başlatıldı. Portakal üretiminde yüzde 76,88’lik payı ile ilk sırada yer alan Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde 48 bin 265 dekarlık alanın 41 bin 500 dekarlık bölümü Köyceğiz Portakalı üretim alanı olarak kullanılıyor. Köyceğiz’de yapılan Portakal üretiminin ana çeşidi ise, Washington Navel.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Köyceğiz Portakalının Washington Navel cinsi portakallar arasında iklimsel ve toprak yapısına bağlı olarak diğer bölgelerde yetişen aynı cins portakallara göre üstün özellikler gösterdiğini belirtti.

Köyceğiz’in iklim koşulları, toprak yapısı ve üretim yöntemleri ile hasadı yapılan portakallar, tadı, kokusu ve kabuk kalınlığı ile Washington Navel portakalının en iyi üretilmiş hali olarak tanımlanıyor.

28 Ekim 2020 tarihinde başlayan çalışmalar sonucu portakalın farklılıkları ve yerel özellikleri BATEM tarafından bilimsel olarak desteklendi.

Buna istaneden Köyceğiz Portakalı Coğrafi İşaret başvurusu Türk Patent Enstitüsü’ne yapıldı.

Bu haber toplam 256 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.