NEDEN BÖLÜMÜ BIRAKTIM?

NEDEN BÖLÜMÜ BIRAKTIM?
Yaklaşık 5 sene önce ÖSYM’nin sitesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünü kazandığımı gördüm. Lisede gazetecilik okumuştum....

Yaklaşık 5 sene önce ÖSYM’nin sitesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünü kazandığımı gördüm. Lisede gazetecilik okumuştum. Hiç sanat tarihi dersi almamıştım. Anadolu lisesi okuyan arkadaşlarım anlatırdı sanat tarihi derslerini. Boş geçiyormuş yada öğretmenleri başka konulardan bahsedip çıkıyormuş. Hep bu şekilde duydum sanat tarihini.

“Ne olacaksın mezun olunca?” yada “Umarım iş bulabilirsin” gibi bir sürü cümle duydum günlerce, haftalarca. Tekrar sınava girmemi istediler. Ama ben okumak istedim bu bölümü. Sınıftaki nerdeyse kimse bölümle ilgili bir fikre sahip değildi. Ama bunun sebebi cehalet değildi. Ülkemizde sanat tarihine önem verilmemesiydi. Çoğu lisede dersini görmemiş, okul gezisiyle bile olsa müzeye götürülmemiş ve hatta tarih dersinde bile eski medeniyetlerle ilgili bir bilgi edinememiş. Maalesef bu çok kötü bir tablo. Ülkemizde sanat tarihine yeteri kadar ilgi gösterilmiyor maalesef. Oysaki tüm dünya biliyor ki ülkemiz arkeolojik ve sanat tarihi bakımından çok zengin bir konumda. 600 yıllık Osmanlı devletine ev sahipliği yapmış toprakların tarihine sahip çıkamıyoruz ne yazık ki.

Eminim hepiniz haberlerde görmüşsünüzdür antik Hasankeyf ilçesi artık yok. Daha doğrusu “taşınıyor”.

Ülkemizde tarihe, sanata ve arkeolojiye bu kadar önem verilmezken sanat tarihi okumak mantıklı mıydı? Belki de mantıklıydı. Bölümü bitirip daha fazla önem verilmesine katkıda bulunabilirdim. Ama maalesef yıllarca okuyup bitirdikten sonra “defineci” ve “işsiz” muamelesi görmek istemedim. Mezun olan bir sürü arkadaşım aylardır hatta belki yıllardır iş arıyorlar. Başka işlerde çalışıyorlar. İstihdam sağlanmıyor maalesef. Kazılara yeteri kadar destek olunmuyor. Çok değerli hocalarımız profesörlerimiz doçentlerimiz var ama maalesef kıymetleri bizim ülkemizde değil başka ülkelerde biliniyor. Bizim topraklarımızda kazı yapmak için başka ülkelerden akın akın geliyorlarken bizim ülkemiz kazı izni vermiyor, verse hiç bir destek sağlamıyor.

Belki muhteşem bir öğrenci değildim ama geleceğimin daha parlak olduğunu düşünseydim daha çok çabalardım buna eminim. Umarım bu yazıyı okuduktan sonra internetten sanat tarihine küçük bir göz atarsınız.

Bu haber toplam 1071 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.