Üniversiteden özür dilemiyoruz, Muğla kamuoyu sizlerden özür bekliyor!

Üniversiteden özür dilemiyoruz, Muğla kamuoyu sizlerden özür bekliyor!
Gazetemizin 17 Ocak tarihli sayısında “Yüksekokul İhalesinde Yolsuzluk” başlıklı haberimiz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü tarafından...

Gazetemizin 17 Ocak tarihli sayısında “Yüksekokul İhalesinde Yolsuzluk” başlıklı haberimiz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ihalenin şeffaf olduğu gerekçesiyle her ne kadar yalanlanmak istenilse de, gazetemiz ihaleye giren bir firma temsilcisinin avukatı aracılığıyla ihalenin şeffaflıktan uzak olduğunu gözler önüne seren noter tasdikli beyanına ulaştı.

Gazetemizin 17 Ocak tarihli sayısında “Yüksekokul İhalesinde Yolsuzluk” başlıklı haberimiz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ihalenin şeffaf olduğu gerekçesiyle her ne kadar yalanlanmak istenilse de, gazetemiz ihaleye giren bir firma temsilcisinin avukatı aracılığıyla ihalenin şeffaflıktan uzak olduğunu gözler önüne seren noter tasdikli beyanına ulaştı.

Gazetemizin 17 Ocak 2020 tarihli sayısında yer alan “Yüksekokul ihalesinde yolsuzluk” başlıklı haberimiz üzerine, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Başkanlığı’ndan haberde yer alan ihale ayrıntıları neredeyse aynı olmasına rağmen, bir tekzip gönderilirken, gazetemiz yönetiminin üniversite rektörlüğünden özür dilemesi istendi.

HABERLE TEKZİP METNİNDEKİ İFADELER NEREDEYSE AYNI

GAZETEMİZDE YAYINLANAN HABER METNİ

Söz konusu haberde, “Edinilen bilgiye göre, 6 milyon 64 bin 717 TL’lik sınır değeri olan ihalede en düşük teklif olarak 5 milyon 699 bin TL verildiği halde, ihaleyi kazanan firmanın ise 6 milyon 284 bin TL’lik oran ile ihaleyi kazandığı iddia edildi. İki teklif arasındaki 585 bin TL’lik farkın ihalede usulsüzlük mü var? iddialarını gündeme getirdi. 15 Ekim 2019 tarihinde yapılan Muğla Dalaman Sivil Havacılık Yüksekokulu Yapım işi ihalesinde teklif veren 22 inşaat firmasından ihalenin 4. firmaya verileceğinin ihale öncesinde defalarca dillendirildiği iddialar arasında yer alıyor. İhale tarihinden sonra savunma vermesi beklenen düşük teklifleri veren 4 inşaat firmasından, 2 firmanın teminatlarının yanması pahasına savunma vermedikleri, 1 firmanın eksik belge nedeniyle ihaleden elenmesi ve ihaleyi söz konusu olan 4. firmanın kazandığı ve sözleşme imzalama aşamasına gelindiği iddia edildi” ifadelerine yer verilmişti.

ÜNİVERSİTENİN GÖNDERDİĞİ METİN

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü’nden tekzip adı altında ve kanunda belirtildiğinin aksine haber metninden fazla bir şekilde gönderilen metinde ise, haberde yer alan ifadelerle benzerlik taşıyan şu ifadelere yer verildi:

“Kamu İhale Genel Tebliğinin 45’nci maddesi doğrultusunda hesaplanan sınır değer 6 milyon 64 bin 717,32 Türk Lirası olup; 5 milyon 699 bin TL Teklif Bedelli Kırmızıtaşlar İnşaat Gıda Petrol Otomotiv ve Madencilik Sanayi Ticaret limited Şirketi ve 5 milyon 987 bin TL Teklif Bedelli Cedsa İnşaat Turizm Enerji Tarım ve Hayvancılık Pazarlama İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi-Ceren İnşaat Madencilik Nakliye Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi İş Ortaklığı firmaları sınır değerin altında kalmıştır. Sınır değer altında kalan bu firmalardan Yapım işleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 60’ncı maddesi doğrultusunda tekliflerine açıklama getirilmesi istenmiş; firmalar yönetmelik çerçevesinde kendilerine verilen süre içerisinde savunma yapmamışlardır. Dolayısıyla, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 60’ncı maddesi 2. Fıkrası (a) bendi uyarınca her iki firmanın teklifi değerlendirme dışı bırakılmıştır. Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımızca yapılan ihaleler tamamen şeffaf ve Kamu İhale Mevzuatına tam olarak riayet edilerek yapılmaktadır.”

Metnin sonunda ise “haberimizi düzeltir, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğünden özür dileriz” vurgusu yapıldı.

“NEDEN SAVUNMA YAPMAMIŞLAR!!!”

Ayrıca, metinde yer alan “Sınır değer altında kalan bu firmalardan Yapım işleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 60’ncı maddesi doğrultusunda tekliflerine açıklama getirilmesi istenmiş; firmalar yönetmelik çerçevesinde kendilerine verilen süre içerisinde savunma yapmamışlardır” ibaresi, “neden savunma yapmamışlardır” sorusunu da gündeme getirdi.

RESMİ YAZIŞMADAKİ HATA

Gönderilen tekzip metninin muhatap başlığı ile metnin zarfındaki muhatap kurum ve kişi isim ve sıralamasında farklılıklar da göze çarptı.

Metnin gönderildiği zarfın üzerinde gazetemizin adı ve sorumlu yazı işleri müdürümüzün ismi yazılırken, zarf içindeki metinde yazı işleri müdürümüzün ismi, unvanı ve gazetemizin adı sıralamasındaki hata da dikkat çekti.

İHALE SÜRECİNE İLİŞKİN BELGELİ KANIT

Objektif habercilik ilkesiyle yayın yapan gazetemiz, yapılan haberi doğrulayan bir belgeyi de ele geçirmeyi başardı. Belgenin içeriği, ihaleye giren bir firma temsilcisinin avukatı aracılığıyla ihalenin yapıldığı tarih ve saatte noter tasdikli beyandan oluşuyor.

Noter imzalı belgede şu ifadeler yer almakta:

“15. 10.2019 tarihinde katılmış olduğum Dalaman Sivil Havacılık Yüksekokulu Yapım işi ihalesi, ihale süreci sonrası ihaleye katılım sağlayan diğer firma yetkilileri ile teminat mektuplarımızın iadesi konusunu konuşurken, söz konusu ihalenin bu hali ile yapılan sıralamada 4. teklif sahibi firmaya 6 milyon 343 bin 300 (6.343.300) TL bedel üzerinden bırakılacağı konuşuluyordu. Kesinleşmemiş bir ihale sürecinin bu şekli ile kesinmiş gibi beyan edilmesi, bizi firma olarak bu beyanı vermeye mecbur bıraktı. İhale sürecinin konuşulduğu gibi sonuçlanması üzere, ihalenin şeffaflıktan ve rekabet unsurundan uzaklaştığı kanaatindeyiz.”

DAİRE BAŞKANI VE ESKİ BİR SİYASETÇİ (ŞUAN İŞADAMI) NEDEN GAZETEMİZE GELDİ?

Süreç, beraberinde bazı soruları da gündeme getirdi. Gazetemizin yaptığı haberde kişi, kurum ifşa edilmemişken, Üniversite yönetiminin ihaleyi araştırmak yerine acele bir şekilde Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Başkanının eski bir siyasi (mevcut işadamı) bir kişiyi gazetemize göndererek, gazete yönetimine belgemizin olup olmadığını, varsa da belgenin 15 Ekim’deki ihaleden önce veya sonraya ait olup olmadığını sormuşlardır. Gazeteci etik kuralları gereği, adliye haricinde belgeyi kimseye veremeyeceğimizi, gidip bize dava açabileceklerini defalarca aktarmamıza rağmen, kendilerini adli mercilerin yerine koyarak, gazetemize açıklama yerine tekzip adı altında evrak göndermişlerdir.

Söz konusu evrakta, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek imzasıyla şu hususların yerine getirilmesi istendi:

“Haberde yer alan hususlarla ilgili olarak, gerekli hukuki yollara başvuracağımızı bildirir, Basın Kanunu’nun 14’üncü maddesi gereğince ekte sunduğumuz tekzip metninin, gazetenizin ilk çıkacak nüshasında aynı sayfa, aynı sütun ve aynı büyüklükteki puntolarla yayınlanması ve web sitenizde bulunan haberin kaldırılması hususunda gereğini rica ederim.”

GAZETEMİZDEN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin gazetemiz yönetimince açıklama yapma gereği duyuldu. Açıklamamızı kamuoyuyla şu şekilde paylaşırız:

“Gazetemiz tehdit edilemez. Biz herhangi bir belge yayınlamadık sadece kamu yararına gazetemize ulaşan ihbarı değerlendirerek, böyle bir gelişmenin iddia edildiğini haberi yaptık. Biz beklerdik ki, bir soruşturma açılsın, gazetemize ya da başka bir yayın kuruluşuna açıklama metni gönderilmesini can-ı gönülden isterdik. Gazetemiz, üstüne hedef alınmıştır. Ağır ve ciddi bir tekzip mektubu kaleme alınmıştır. Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Başkanı gazetemize gelmiştir ve ayrıca eski bir siyasetçi, üniversiteye iş yapan ve ihaleye giren firmalara alt taşeronluk yapan bir kişiyle gelmesi bizde ki şüpheleri daha da derinleştirdi. Gazetemiz yönetimi ve çalışanları hiçbir firmayı tanımaz, bilmez sadece ve sadece gelen bir ihbarı sorgulamıştır çünkü buradaki sorgulanan 585 bin liralık bir paradır. Bizi asıl ilgilendiren bu miktarın kimlere peşkeş çekildiğidir. Haberimizin de sonuna kadar arkasındayız. Kamuoyuna saygılarımızla…”

Bu haber toplam 2599 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.