ASGARİ ÜCRET İLE TEMEL İHTİYAÇLARA DA ZAM

ASGARİ ÜCRET İLE TEMEL İHTİYAÇLARA DA ZAM
Doğalgaz, elektrik, su, akaryakıt, ekmek, ulaşım vs… vs… son günlerde her doğan güneşle birlikte yeni bir zamla uyanır olduk. Aldığımız nefes hariç hemen hemen zam gelmeyen bir şey kalmadı diyebiliriz.2021 yılının asgari...

Doğalgaz, elektrik, su, akaryakıt, ekmek, ulaşım vs… vs… son günlerde her doğan güneşle birlikte yeni bir zamla uyanır olduk. Aldığımız nefes hariç hemen hemen zam gelmeyen bir şey kalmadı diyebiliriz.

2021 yılının asgari ücret 2 bin 825 Türk lirası iken temel ihtiyaçlarımıza yaptığımız masraflar ile paramız yetiyordu fakat asgari ücret 4 bin 250 Türk lirası olmasına rağmen temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanır hale geldik.

Temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için gerekli olan birçok ürünün de aynı zamanda zamlanması hayatımızı olumsuz yönde etkilemeye başladı. Sosyal yaşantımız da bu olumsuz gidişattan ister istemez etkileniyor gün geçtikçe. Örneğin; ilçemizde geçen haftalarda gerçekleşen bir tiyatro gösterisine dahi gitmek öğrenciler için özellikle lüks hal aldı diyebiliriz. Tiyatro gösterisine vereceği 100 lirayı bir öğrenci farklı bir ihtiyacını gidermek için değerlendireceğinden sosyalleşme aktivitesinden geri kalıp tiyatroya gidemedi mesela.

Asgari ücrete nerdeyse yüzde elli zam yapıldı, tek maaşla ev geçiren bir ailenin yaşamını idare ettirebilmesi için bu miktar yeterli bile gelmeyebilir ama işveren boyutunu da göz ardı etmemek lazım. Üç beş eleman çalıştıran bir esnafı çok etkilemeyebilir ama yüzlerce personel çalışan bir işletme bu zamlardan etkilenip birkaç ay içinde işten personel çıkarmaya başlamak zorunda kalırsa son zamların gelmesi ile beraber geçim sıkıntısı çeken bireyleri daha zor günler bekliyor denebilir. İşçi de haklı işveren de kısacası.

Gelelim ev sahiplerine; uzun dönemden beri kiraya verdikleri evlerinde oturan kiracılarını “oğlum oturacak, kızım evlenecek, evde tadilat yapılacak” bahaneleri ile ev kiralarında yüzde yüz artış yapamayacakları için kira kontrat günü gelmeden taşınmazlarını tahliye etmelerini talep ettiklerine şahit oluyoruz. Sanki durduk yerde evin penceresine kapısına duvarına zam geldi, anlaşılır durum değil. Birçok ailenin üniversitede okuyan çocuğu var.  Öğrenci barınma ihtiyacı için iyi kötü bir evde bir arkadaşı ile ya da kendisi tek başına kalıyor mutlaka. Bu durumda aileye ekstra yük demek.

Demem o ki asgari ücrete zam gelmesine bile sevinemedi bu vatandaş…

Bu haber toplam 608 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.