BALCILAR BARAJININ OLUMSUZ ETKİLERİ AÇIKLANDI

BALCILAR BARAJININ OLUMSUZ ETKİLERİ AÇIKLANDI
Beritan Yücel-Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırları içerisinde Boğa deresi üzerinde sulama ve enerji amaçlı Balcılar Barajı, Hidroelektrik Santralleri ve Sulama Projesinin yapılması planlanıyor.

24 Mart Perşembe günü düzenlenen Halkın Katılım Toplantısının ardından Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği, projenin yaratacağı olumsuz etkilerle ilgili açıklama yaptı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, DSİ 21. Bölge (Aydın) Müdürlüğü

tarafından Köyceğiz ilçesi sınırları içerisinde Boğa deresi üzerinde sulama ve

enerji amaçlı Balcılar Barajı, Hidroelektrik Santralleri ve Sulama Projesinin yapılması

planlanıyor.

24 Mart Perşembe günü düzenlenen Halkın Katılım Toplantısının ardından Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği, projenin yaratacağı olumsuz etkilerle ilgili açıklama yaptı.

“YANLIŞ VE YANILTICI”

Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği’nce yapılan açıklamada ''Barajın tesis edildiği Akarsu Boğa Deresidir'' bilgisinin yanlış ve yanıltıcı olduğu ifade edildi.

Namnam çayından alınacak olan su miktarı (1 günde 388.800 m3) yüzünden Köyceğiz gölü ve Dalyan deltası dahil Namnam çayı etrafındaki bütün ekosistem ve yaşam düzenin bozulacağını kaydeden Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği, “Silasyon'dan dolayı (Erozyonla taşınan kil, mil gibi ince boyutlu materyalle barajların dolması) baraj gölünde biriken bitkisel atıkların yarattığı metan gazının zehirleyici etkisi çevreye ve yaşama zarar verecektir. Baraj inşaatı esnasında her türlü hafriyat için yapılan patlamaların, neden olduğu titreşimler doğrudan yamaç dengelerini bozmak sureti ile değişik karakterdeki kütle hareketlerine, kütle hareketlerine bağlı dolaylı olarak bitki örtüsünün tahribatına, katılaşım kayaçlarında mevcut çatlakların büyümesine yeni çatlakların oluşmasına

neden olacaktır. Yeraltı su sistemini değiştirip yaşam ve çevreye zarar verecektir.

Bu kütle hareketlerine Baraja yaklaşık 10,5 ve 13,5 km uzaklıktaki aktif Deprem faylarını olmasını katarsak, Barajın çevre için yaratabileceği Tehlikeler çok büyük olabilir.

Ayrıca yapılan araştırmalara göre Barajlar devasa su kütlesi depoladıklarından yer kabuğu üzerinde gerilme oluşturur ve bu gerilme belli bir değeri aştığında bölgenin sismik olarak aktif hâle gelmesine yol açabilmektedir” dedi.

“KÖYCEĞİZ GÖLÜNE VE DALYAN HAVZASINA BÜYÜK ZARARLAR VERECEKTİR”

''Kapsamlı Kümülâtif Etki Değerlendirmesi” yapılması talebinde bulunan Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği, “Ayrıca Namnam çayı Köyceğiz gölünü besleyen en büyük su kaynağıdır. Bu su kaynağı Baraj ve Gökova'dan Beyobası'na kadar planlanan Sulama sistemi ile yok olacaktır ve koruma altında olan Köyceğiz gölüne ve Dalyan Havzasına büyük zararlar verecektir. O yüzden Dernek olarak ÇED raporu sürecinde ''Kapsamlı Kümülâtif Etki Değerlendirmesi yapılmasını'' önemle talep ediyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Bu haber toplam 2840 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.