BÖYLE OLMAMALI

BÖYLE OLMAMALI
12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolayısıyla hafta içine yayılmış bir dizi etkinlik vardı.16 Mayıs'ta yapılacağı duyurulan program “Kanıta Dayalı...

12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolayısıyla hafta içine yayılmış bir dizi etkinlik vardı.

16 Mayıs'ta yapılacağı duyurulan program “Kanıta Dayalı Hemşirelik” konuşmacısı Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anabilim dalından Doç. Dr. Fatma Demirkıran.

Dinlemek isterdim, ancak davetiyede belirtilen saatte konferans alanında kimse yoktu. Demek ki bir yerlerde yanlışlık yapıldı.

17 Mayıs'da hafta etkinlikleri kapsamında Muğla Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin kermesi var. Ayrıca Muğla Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi bahçesinde çalışan hemşirelerin kermesi yapıldı. Muğla Milli Eğitim Müdürlüğünün de yaptırdığı SML’nin tanınırlık oranının tesbitini sağlayan anket formu doldurdum. Okulun müfredat programında sağlıkta iletişimle ilgili dersin olup olmadığını sordum. Evet ders var ve bizler bu dersi alıyoruz dediler.

Güzel bir adım. Ancak başlığı attıran “Böyle Olmamalı” dedirten esas konu Sağlık Meslek Liselerinin Hemşirelik bölümlerinin bu yıldan itibaren öğrenci almayacakları, bu bölümlerin kapatılacağıdır.

Meslek Liseleri sayıları arttırılırken, SML'lerin hemşirelik bölümlerinin kapatılmasının sebebi nedir?

-Bu okulların gerekliliği ve başarıları ortada dururken,

-Türkiye'deki hemşire açığının 20 yıl gibi bir sürede kapatılamayacağı açık seçik bilim insanlarınca belirtilerken,

-Toplumun nüfusu bu kadar artmaya devam ederken

-Kızlarda okullaşma oranı düşük olduğundan için bu çıta yukarıya çekilmeye çalışılırken,

Karar “Böyle Olmamalı”.

Eğer hemşirelik hizmetlerinde kalitenin arttırılması isteniyorsa, bu Sağlık Meslek Liselerinin kapatılması şeklinde değil, reorganizasyonuyla mümkün.

Ayrıca çalışan meslek mensuplarının hizmet içi eğitimleri de belli programlar çerçevesinde zorunlu hale getirilmeli.

Eğitim programları performans puanlarını etkiler nitelikte olmalı.

Ayrıca hizmet kalitesinin artırılmasında, çalışma barışının sağlanmasında yarar olacaktır. Bu çalışmalar sadece sağlık sektöründe değil, tüm sektörlerde gereklidir.

Çalışma barışından kastedilen iş ortamının, çalışanların arasındaki ayrımcılığın, hizipleşmenin kaldırılması (Bir grub yüksek okulu mezunu hemşire, ben yüksek okul mezunuyum, masabaşı görev isterim, der ve hele hele bu kişi SML çıkışlı olmayıp, düz lise çıkışlı ise orada çalışma huzuru kalmamakta) Ayrıca SML mezunlarının da yüksek eğitime teşvik edilmesi gerekmekte..

Elbette eğitim önemli. Üniversite eğitimi almak çok önemli. Kadınların eğitimli olması ülkemiz için çok önemli.               Nasıl;   Öğretmen  Liseleri.

Kız Meslek  -     Endüstri Meslek  -

Güzel Sanatlar - İmam Hatip Liseleri devam ediyorsa, Sağlık Meslek Liseleri, Hemşirelik bölümleri de Türk Eğitim Sistemi içinde yerini korumalı.

Bizlerde yazılarımıza “Böyle Olmamalı” diye başlıklar atmamalıyız.

Bu haber toplam 696 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.