Dünyaca ünlü kral mezarları yok oluyor

Dünyaca ünlü kral mezarları yok oluyor
Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinde bulunan 2 bin 500 yıllık kral mezarları erimeye başladı. Nano teknolojiyle 5 yıl önce korunması...

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinde bulunan 2 bin 500 yıllık kral mezarları erimeye başladı. Nano teknolojiyle 5 yıl önce korunması planlaşan kral mezarlarıyla ilgili dosya rafa kaldırıldı. Prof Dr. Cengiz Işık “ TUBİTAK ile ortak proje hazırlanmıştı. Projenin hemen uygulamaya koyulması gerekli. Aksi takdirde 2 bin 500 yıllık tarihi mezarlar için geç kalınmış olacak” dedi.

İztuju plajı, ve Caretta caretta denizkaplumbağalarıyla  ünlü Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinde bulunan 2 bin 500 yıllık kral mezarları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Kaunos antik kentindeki kaya mezarları,( Kral Mezarları) gün geçtikçe eriyor. Doğa koşulları, hava kirliliği ve insan tahribatı, kireçtaşından oyulma mezarlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Kaunos antik kentinde 167 adet kaya mezarı bulunuyor. Halk arasında kral mezarları olarak bilinen mezarların en ünlüsü Dalyan'da iskelenin karşısında yer alan 6'lı grup. Bu grup içinde en büyük olanının, Büyük İskender'in istilası nedeniyle yarım kaldığı tahmin ediliyor.

Her geçen gün eriyerek yok olmaya başlayan kral mezarları için TUBİTAK 5 yıl önce proje hazırlamıştı. Hazırlanan projeyle kral mezarları nano teknoloji ile korunacaktı. Ancak proje rafa kaldırıldı.  Prof Dr. Cengiz Işık “ TUBİTAK ile ortak proje hazırlanmıştı. Projenin hemen uygulamaya koyulması gerekli. Aksi takdirde 2 bin 500 yıllık tarihi mezarlar için geç kalınmış olacak. Hava kirliliği, asit yağmurları çok olumsuz olarak etkiliyor. B-9 olarak adlandırdığımız mezarda, yaklaşık 10 yıl önce var olan bir sütun bugün artık yok ”dedi.

Bu haber toplam 1683 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.