ETBİS 

ETBİS 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak, elektronik ticaret yapan tüm işletmeleri kayıt altına almak, e-ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesi amaçlarıyla...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak, elektronik ticaret yapan tüm işletmeleri kayıt altına almak, e-ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesi amaçlarıyla Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ, iki sene önce 11 Ağustos 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştı. Bu tebliğ ile birlikte Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi kısaca ETBİS oluşturulmuş ve ardından 1 Aralık 2017 tarihinde hizmete sunulmuştu. E-ticaret istatistiklerinin oluşturulabilmesi, e-ticaret sitelerinin ulaşılabilir olması, kayıt dışılığın ve dolandırıcılık risklerinin azaltılması için oluşturulan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemine tüm e-ticaret sitelerinin kayıtlı olması gerekiyor.

Türkiye’nin bölgesel elektronik ticaret merkezi olma hedefi kapsamında nitelikli e-ticaret girişimlerinin ortaya çıkmasını sağlamak, tüketicinin korunması ve bilgilendirilmesi, e-ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve ülke genelini kapsayan sağlıklı bir e-ticaret veri tabanının oluşturulması bu tebliğ kapsamına girmektedir. İnternet üzerinde mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan elektronik ticaret işletmeleri, kayıt veya bildirim yükümlülüklerini bu sistem ile yerine getirecek. Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcılar ve yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar faaliyetlerine başlamadan önce ETBİS’ e kayıt olması gerekli. Söz konusu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 5 bin TL‘den 20 bin TL‘ye kadar idari para cezası uygulamakta. Ayrıca, elektronik ticaret ortamında sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmine ilişkin bildirimler her yıl Mart ayı sonuna kadar yapılıyor.

Tebliğ uyarınca gerçek kişiler tarafından yapılacak kayıt ve bildirimler kendileri veya yetkili temsilcileri, tüzel kişiler tarafından yapılacak bildirimler ise yetkili temsilcileri tarafından www.eticaret.gov.tr üzerinden ETBİS’ e yapılacak. Ancak aracı hizmet sağlayıcı olarak nitelediğimiz e-ticaret pazar yerleri bünyesinde faaliyet gösteren üye dükkân sahiplerinin sadece bu şekilde e-ticaret yapıyorsa kayıt zorunluluğu yok. ETBİS, e-ticaretin gelişimi hakkında istatistiki bilgiler sunacak. Bu bilgiler sayesinde Türkiye’de e-ticaret alanında daha somut hedefli ve sürdürülebilir politikalar oluşturulması hedeflenmiş. E-alışveriş severler ETBİS sayesinde, e-ticaret yapan işletmelerin internet adresi, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi yani kısaca MERSİS numarası ve ticaret unvanı gibi bilgilerine kolaylıkla ulaşabiliyor, hem e-ticaret yapan işletme sahibi hem de tüketiciler için daha kapsamlı, şeffaf ve güvenilir bir ortam yaratılmış.

ETBİS’ e kayıt sırasında, e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin sicile kayıtlı olup olmadığı ve sanal pos bilgilerinin doğruluğu sistem aracılığıyla teyit edilmekte. ETBİS’ e kaydolan ve bildirimde bulunan işletmelerin internet adresleri ile Bakanlık tarafından gerekli görülen diğer bilgiler www.eticaret.gov.tr adresinde yayınlanıyor. Aman dikkat, eğer kendinize ait e-ticaret ile satış yapacaksanız mutlaka sitenizi kaydedin ve herhangi yaptırımla karşılaşmayın. Hoşça kalın...

Bu haber toplam 653 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.