Gadın Moğla’da Gadın Olmak…

Gadın Moğla’da Gadın Olmak…
Kadın demek; gönül demek, aş,iş,emek demek. Kadın demek umut demek, mutluluk, gelecek demek. Yar demek,sevmek,sevilmek demek. Kadın ahtapotun kolları gibi birkaç işi aynı anda görebilen varlıktır. Muğla’mda kadın; Gadın moğlam...

Kadın demek; gönül demek, aş,iş,emek demek. Kadın demek umut demek, mutluluk, gelecek demek. Yar demek,sevmek,sevilmek demek. Kadın ahtapotun kolları gibi birkaç işi aynı anda görebilen varlıktır. Muğla’mda kadın; Gadın moğlam demek…

Kadının dominant olduğu Cennet Muğla’mızda yaklaşan yerel seçimlerde belediye başkan adaylarına baktığımızda kadın başkan aday sayısının neredeyse yok denecek kadar az olması Gadın Moğla’da “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nünde kadınlarımızın gönüllerinin kırılmasına vesile olmuştur.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününün ortaya çıkışı bir çok hikâyeyi barındırmaktadır.  8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin Newyork kentinde 40000 dokuma işçisi kadınların, daha iyi çalışma koşullarına sahip olmak için, tekstil fabrikasındaki grevle başlamıştır.

Polisin, kadın işçilere karşı gelmesi,kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi sonucu fabrika önüne kurulan barikattan kurtulamamaları neticesinde 120 kadın işçinin can vermesi sonucu acı tablo meydana gelmiştir. 8 Mart 1857 tarihinde tekstil fabrikası yangınında vefat eden kadın işçiler anısına 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2.Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin,8 Mart’ın “Internationaler Fraventa” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü ) olarak anılması önerisini getirmiş ve öneri oy birliği ile kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 16 Aralık 1977’de 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü “ olarak anılmasını kabul etmiştir. Ülkemiz de ise ilk kez 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü”olarak kutlanılmaya başlanmıştır.

“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin etkilenmesiyle 1975 yılında

“Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapılmasından sonra 12 Eylül Darbesinin ardından Cunta Yönetimi dört yıl boyunca hiçbir kutlama yapılmasına izin vermemiştir. 1984 yılından beri yeniden her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından” Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam etmektedir.

Gönül isterdi ki 2019 yılında da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne seçmenin %52 sini oluşturan Gadın Moğla’nın yılı olsun. Umutlar başka seneye diyelim.

Unutmayalım ve her zaman hatırlayalım. Ekmeğin mayası da kadın, betonun harcı da kadın, toplumun direği de kadın…

Kadının olmadığı her yer çorak toprağa, susuz akarsuya, yağmursuz kışa benzer.

Anlamlı ve özel günümüz, “8 Mart Emekçi Kadınlar Günü”müz kutlu olsun. Daha umutla, sevinçle yaşayacağımız Kadınlar Günümüzde bir ve beraber olmak ümidiyle…

Değerli Kadınlarımıza Sevgiyle…

Bu haber toplam 1592 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.