Fon Soruşturmasında Yeni Adım: 46 Tüzel Kişi, 18 Fon ve 42 Kişinin Malvarlığı Donduruldu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, fonlardan gerçekleştirilen para hareketlerinin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması amacıyla incelemelerin sürdüğü belirtildi.
46 tüzel kişi, 18 fon ve 42 gerçek kişinin malvarlığı donduruldu
Adalet Bakanı Akın Gürlek, yaptığı açıklamada 1 Temmuz-16 Eylül tarihleri arasındaki fonlardan gerçekleştirilen para çıkışlarının yüksek tutardan başlanarak incelendiğini belirtti.
Yapılan incelemeler sonucunda 46 tüzel kişi, 18 fon ve 42 gerçek kişinin malvarlığı donduruldu.
Daha önce haklarında herhangi bir tedbir bulunmayan 37 şüpheli hakkında da yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulandı.
Para hareketleri mercek altında
Soruşturmanın; suç işlemek amacıyla örgüt kurma veya üye olma, nitelikli dolandırıcılık, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet suçları kapsamında yürütüldüğü bildirildi.
Başsavcılık tarafından ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen yazılarla, soruşturma kapsamındaki malvarlıklarının devri, temliki, satışı ve bağışlanması gibi işlemlerin yanı sıra ipotek ve rehin tesisi, hesap kapatma, yüksek tutarlı nakit çekimi ile EFT ve havale gibi malvarlığını azaltıcı işlemlerin önüne geçilmesinin amaçlandığı aktarıldı.
Ayrıca sermaye piyasası araçlarının dondurulması ve şüpheli işlemlerin gecikmeksizin adli makamlara bildirilmesi için gerekli işlemlerin başlatıldığı belirtildi.
"Para hangi hesaba aktarılmış olursa olsun izini süreceğiz"
Adalet Bakanı Akın Gürlek, açıklamasında soruşturmanın temel amacının, soruşturma konusu malvarlığı değerlerinin kaçırılmasını veya üçüncü kişilere devredilmesini önlemek olduğunu ifade etti.
Gürlek, mağdur vatandaşların haklarının korunması için kanunun öngördüğü hukuki tedbirlerin uygulanacağını belirterek, para hareketlerinin ve malvarlığı transferlerinin takip edileceği mesajını verdi.
Fon soruşturmasına ilişkin yeni gelişmeler kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının mali incelemeleri sürerken, daha önceki süreçte de MASAK ve diğer ilgili kurumlar üzerinden finansal hareketlere yönelik incelemelerin genişletildiği açıklanmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.