İpekböceği Yetiştiriciliği

İpekböceği Yetiştiriciliği
Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü ile KOZABİRLİK’in ortaklaşa olarak başlattığı “Seydikemer İlçesinde İpekböceği Yetiştiriciliği” çalışmalarının eğitim-yayım ve ön başvuru aşaması tamamlandı.Çobanlar...

Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğü ile KOZABİRLİK’in ortaklaşa olarak başlattığı “Seydikemer İlçesinde İpekböceği Yetiştiriciliği” çalışmalarının eğitim-yayım ve ön başvuru aşaması tamamlandı.

Çobanlar mahallesinden özellikle kadın çiftçilerin büyük ilgi gösterdiği çalışmalarda KOZABİRLİK Kooperatifi Müdürü Mehmet SÖNMEZ ve Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğünde Zootekni Bölümü mezunu Ziraat Mühendisi Elif Gül ÖNDER mahalle sakinlerine ipekböceğini tanıtıp, yetiştiricilik konusunda ayrıntılı eğitimler verdi. Eğitimler boyunca genel olarak aşağıdaki konulara değinildi. İpekböceği ilk defa İsa’dan 2600 yıl önce Çin’de beslemeye alınmıştır. Çinliler ipekböceği yetiştirme ve ipekli kumaş yapmanın sırrını uzun yıllar ülkelerinde saklamışlardır. Yurdumuzda ise ipekböcekçiliği 1500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Genellikle yardımcı bir tarım koludur. Büyük bir yatırımı gerektirmez. Ailede yaşlı, genç herkesin emeği değerlendirilir. 35-40 günlük bir uğraş sonunda oldukça iyi bir gelir getirir. İpekböceği yetiştiriciliği, dut ağacının yetiştiği her yerde yapılabilir.

İpekböcekleri ne zaman beslenir?

İpekböceklerinin, Ege ve Akdeniz bölgesinde Nisan, diğer bölgelerde Mayıs aylarında beslemesi yapılır. İpekböceğinin hayatında dört değişik dönem vardır. Bunlar sırası ile yumurta – larva (tırtıl) – krizalit ve kelebek dönemleridir. Besleme yönünden önemli olan dönem larva (tırtıl) dönemidir. Bu devre uygun şartlarda 26- 27 gün sürer. İpekböcekleri bu devrede dört kez deri değiştirerek beslenir ve büyürler. Deri değiştirme safhası (uyku) yaşa göre 24 ila 48 saat kadar sürer. Bu safhada ipekböcekleri yaprak yemez ve hareketsiz kalırlar. İpekböceğinin uyku safhaları arasında kalan yem yediği sürelere yaş denir. Kuluçkadan 1. uykuya kadar geçen süreye 1. yaş, 1. ve 2. uykular arasında 2. yaş, 2. ve 3. uykular arasında 3. yaş, 3. ve 4. uykular arasında 4. yaş, 4. uykudan koza örmeye kadar olan süreye de 5. yaş diyoruz. İpekböceklerini yeknesak beslemek yani hepsine aynı zamanda koza ördürebilmek için uyku ve yaşları iyi takip etmek gerekir. Aksi halde askıya çıkma dediğimiz koza örme devresi çok uzun bir zaman alır, buna bağlı olarak da hasat güçleşir.

DUT YETİŞTİRİCİLİĞİ; Dut bahçesi için uygun olmayan yerler, Dut bahçelerinin tesisi, Dut bahçesi tesisinde fidanlar arası mesafe ne olmalıdır?, Fidan miktarı nasıl bulunur?

Dut Fidanı Dikimi, Dut Ağacının Şekillendirilmesi, Dut Yapraklarının Hasadı, Dut, Bahçesinin Bakımı, Dut Zararlıları, Temizlik, Dezenfeksiyon Ve Hastalıklar.

Çalışmaların sonunda Çobanlar mahallemizden yetiştiriciliğe başlamaya karar veren çiftçilerin Kozabirlik tarafından tohum temini için isimleri alındı. Çok heyecanlı ve istekli oldukları gözlenen katılımcılar, böyle bir çalışmayı başlattıkları için Seydikemer Tarım ve Orman Müdürlüğüne, Kozabirlik çalışanlarına ve mahalle muhtarına memnuniyetlerini dile getirip çok teşekkür etti.

Bu haber toplam 1852 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.