Köyceğizliler, Sığla Ormanını korumak için harekete geçti

Köyceğizliler, Sığla Ormanını korumak için harekete geçti
Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Gürpınar Mahallesinde koruma altındaki Sığla Ormanı'nda ağaçların kesilmek üzere işaretlenmesi tepkilere neden oldu.

Sığla Ormanları Savunması (SOS) tarafından yapılan açıklamada, “Sığla ağaçlarımızı kesmeyi planlıyorsanız, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin aldınız mı? Hayır, biz onların bu işe izinsiz kalkıştıklarını biliyoruz. Ona elini uzatmaya kalkışanlar, ağaçlarımızı keserek yaşam alanlarımızı yok etmeye kalkışanlar şunu iyi bilmeli, Köyceğiz halkı, cennet ormanını savunmaya kararlıdır” denildi.

BERİTAN YÜCEL

Köyceğiz’in Gürpınar Mahallesinde özel mülkiyet alanındaki Sığla ağaçlarının kesilmek için işaretlendiği iddiası tepkilere neden oldu. Köyceğizliler sığla ağaçlarını korumak için mücadele başlattı. Köyceğizliler, siyasi parti ve STK temsilcileri, ağaç kesimlerine karşı 'Sığla Ormanları Savunması Platformu' oluşturularak imza kampanyası başlattı.

Sığla ormanlarının koruma altında olduğunu dile getiren Sığla Ormanları Savunması, sığla ağaçlarını korumak için mücadele edeceklerini kaydetti.

“BÖYLE BİR SUÇU İŞLEMEYE KALKIŞMAYIN”

Sığla Ormanları Savunması tarafından yayımlanan “Sığla Ormanımıza Dokunma” başlıklı açıklamada, “Köyceğiz İlçemiz, Gülpınar Mahallesi'nde bulunan Sığla ormanındaki ağaçlarımız kesilme tehlikesiyle karşı karşıya. Biz Köyceğizliler olarak uyarıyoruz: Sakın ola böyle bir suçu işlemeye kalkışmayın.

Değerli Köyceğizliler! Ormanımızda ağaç kesimi yapmak isteyenler varsa, bu planları 24.05.2020 tarih ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 109. maddesinde belirtilen, ‘sığla ormanları doğal sit alanının kesin korunacak hassas alan olarak tespit ve ilan edilmeleri’ kararı ile açıkça çelişmektedir. Bu düpedüz suçtur” denildi.

“SIĞLA AĞACI YALNIZCA KÖYCEĞİZ'İMİZDE ORMAN VASFI TAŞIMAKTADIR”

Sığla ağaçlarının olduğu bazı parsellerin orman vasfından çıkarılıp arsa vasfına alındığını kaydeden Sığla Ormanları Savunması açıklamasında, “Ayrıca bazı parseller halihazırda orman vasfından çıkarılıp arsa vasfına alınmıştır. Bu da Cumhurbaşkanlığı kararnamesine aykırıdır. Sığla ağaçları bölgemizin endemik ve milyonlarca yıldan bugüne miras kalan ağaçları arasındadır ve kesin koruma altındadır. Üstelik Sığla ağacı yalnızca Köyceğiz'imizde orman vasfı taşımaktadır. Sığla Ormanımıza dokunamazsınız” ifadelerini kullandı.

“BİZ ONLARIN BU İŞE İZİNSİZ KALKIŞTIKLARINI BİLİYORUZ”

Sığla Ormanları Savunması açıklamasında son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Soruyoruz: Sığla ağaçlarımızı kesmeyi planlıyorsanız, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin aldınız mı?

Hayır, biz onların bu işe izinsiz kalkıştıklarını biliyoruz. Ona elini uzatmaya kalkışanlar, ağaçlarımızı keserek yaşam alanlarımızı yok etmeye kalkışanlar şunu iyi bilmeli, Köyceğiz halkı, cennet ormanını savunmaya kararlıdır.”

Change.org’ta “Köyceğiz'de Sığla ağaçları kesilmesin!” başlıklı imza kampanyası başlatıldı.

İmza kampanyasında, “Mümkün olan en kısa sürede Köyceğiz Gülpınar Mahallesi 152 Ada, 8-10-12 Parseller ile Ulucami Mahallesi 116 Ada 110 Parselde bulunan ‘Doğal Sit Alanında Kesin Korunacak Hassas alan Olarak’ ‘Kültür ve Doğa Mirası’ kapsamında Öncelikli Koruma Altında Bulunan Sığla Ağaçlarının Kesimine İzin Verilmemesini, 12 Ada 58 Parsel, 152 Ada 1-2-8-10-12 Parseller de ‘Ormanlık Alan Dahilinde’ olmasına rağmen, arsa vasfına alınmış olduğundan bahsi geçen alanlarla ilgili olarak da gereken denetimlerin yapılmasını talep ediyoruz” denildi.

Bu haber toplam 1629 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.