Menteşe’de Konakaltı Krizi: Kültür Merkezi Vakıf Adına Tescil Edildi
12
Muğla’nın Menteşe ilçesinde belediyeye ait taşınmazlarla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Menteşe Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi ile çevresinde bulunan ve belediye hizmetlerinde kullanılan toplam 6 ayrı parselin, 18 Eylül 2026 tarihinde Mihrişah Valide Sultan Vakfı adına tescil edildiğinin öğrenildiği bildirildi.
Belediye tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, söz konusu taşınmazların yalnızca birer mülk olarak değerlendirilmemesi gerektiği vurgulanarak, Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi’nin Menteşe’nin sosyal ve kültürel yaşamında önemli bir yere sahip olduğu ifade edildi.
“Konakaltı, Menteşe’nin ortak hafızası”
Menteşe Belediyesi açıklamasında, Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi’nin yıllardır çok sayıda sosyal, kültürel ve kamusal etkinliğe ev sahipliği yaptığı belirtildi.
Açıklamada, merkezde yıllar içerisinde nikâh törenlerinin gerçekleştirildiği, belediye meclis toplantılarının yapıldığı, panel ve seminerler düzenlendiği, sergilere ve çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıldığı ifade edildi.
Konakaltı'nda yaz ve kış dönemlerinde çok sayıda kurs ve eğitim gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, merkezin Menteşe halkının bir araya geldiği, öğrendiği, ürettiği ve ortak yaşamı paylaştığı kamusal bir alan olduğu kaydedildi.
22
“Meselemiz kamusal alanların korunmasıdır”
Menteşe Belediyesi açıklamasında, taşınmazlarla ilgili sürecin yalnızca mülkiyet meselesi olarak görülmediği belirtilerek şu değerlendirmeye yer verildi:
“Meselemiz, Menteşe Belediyesi’ne ait taşınmazların ve Menteşe halkının ortak kullanımındaki kamusal alanların korunmasıdır. Bizler bu makamların sahibi değiliz, Menteşe halkının emanetçileriyiz.”
Açıklamada, söz konusu yapıların Menteşe kent hafızasının, kamusal yaşamının ve geleceğinin ortak değerleri olduğu vurgulandı.
Belediye hukuki ve idari mücadele başlatacak
Menteşe Belediyesi, 6 ayrı parselin Mihrişah Valide Sultan Vakfı adına tescil edilmesinin ardından sürece ilişkin hukuki ve idari girişimlerde bulunacağını açıkladı.
Belediyeden yapılan açıklamada, “Menteşe Belediyesi olarak bu süreçte gereken her türlü hukuki ve idari mücadeleyi vereceğiz” ifadelerine yer verildi.
Menteşe’de daha önce de belediyenin tarihi hizmet binasının Mihrişah Valide Sultan Vakfı adına tescili kamuoyunun gündemine gelmişti. Tarihi belediye binasının vakıf adına tescili sonrasında Menteşe Belediyesi’nin hukuki ve idari yollara başvuracağını açıklaması, kentte taşınmazların mülkiyeti ve kamu kullanımına ilişkin tartışmayı gündemde tutmuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.