Milas’ta Danıştay Duruşması Öncesi Ankara’dan Ortak Çağrı: “Üretim Devam Etsin, Milas Soma Olmasın”
13
Milas’taki bazı taşınmazlara ilişkin acele kamulaştırma kararının yargıya taşınmasının ardından gözler 16 Eylül’de görülecek davaya çevrildi. Duruşma öncesinde Milas Muhtarlar Danışma Kurulu üyeleri ile TES-İŞ’e bağlı enerji işçileri Ankara’da bir araya gelerek üretim ve istihdamın devam etmesi çağrısında bulundu.
Danıştay Başkanlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında Muhtarlar Danışma Kurulu adına Karacaağaç Mahallesi Muhtarı Dursun Uysal, enerji ve maden işçileri adına ise TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik açıklamalarda bulundu.
Heyet, açıklamanın ardından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Arslan Narin ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ı da ziyaret etti.
Muhtarlardan Danıştay önünde “köylerimiz yaşasın” mesajı
Karacaağaç Mahallesi Muhtarı Dursun Uysal, Ankara’ya santrallere komşu 20 köyde yaşayan yaklaşık 15 bin kişinin taleplerini aktarmak amacıyla geldiklerini söyledi.
Milas’ta tarım ve madenciliğin 40 yılı aşkın süredir bir arada sürdüğünü belirten Uysal, üretimin bölgedeki ekonomik hayat açısından önem taşıdığını ifade etti.
Uysal, köylerde yaşayan vatandaşların tarımın yanı sıra maden ve santrallerde çalıştığını, elde edilen gelirin ise yine bölgedeki esnaf, nakliyeci ve yerel işletmelere yansıdığını belirterek üretimin durmasının yalnızca enerji sektörünü değil, bölgenin tamamını etkileyeceğini söyledi.
23
“Hiçbir köy merkezi ortadan kalkmayacak”
Kamulaştırma sürecine ilişkin kamuoyunda yanlış bilgilerin dolaşıma sokulduğunu savunan Uysal, hiçbir köy merkezinin kamulaştırma kapsamında olmadığını ifade etti.
Uysal, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Biz zeytinin, toprağın ve doğanın zarar görmesini istemiyoruz. İnsanımızın işini ve bölgenin ekonomik hayatını da korumak zorundayız. Maden de bizim, zeytin de bizim. Toprak da bizim, emek de bizim.”
Köylerin boşalmasını istemediklerini belirten Uysal, gençlerin doğdukları topraklarda kalması ve geleceğini bölgede kurabilmesi gerektiğini vurguladı.
Uysal, “Hiçbir köyün merkezi ortadan kalkmayacak. Gerçeği görmek isteyen herkesi haritaya bakmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
TES-İŞ Başkanı Erçelik: “Milas’ın kaderi Soma gibi olmasın”
TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ise Yeniköy ve Kemerköy madenleri ile termik santrallerinde yaklaşık 3 bin 100 kişinin doğrudan çalıştığını belirtti.
Bakım, nakliye, yüklenici firmalar ve yerel tedarikçilerle birlikte üretim zincirinden geçimini sağlayan kişi sayısının çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Erçelik, alınacak kararın bölgedeki binlerce aileyi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebileceğini söyledi.
Yargı sürecine saygı duyduklarını belirten Erçelik, TES-İŞ olarak temel amaçlarının çalışanların işini ve geleceğini korumak olduğunu ifade etti.
Erçelik, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bizim burada bulunma nedenimiz işçinin işini, aşını ve geleceğini savunmaktır. Çünkü alınacak kararın sonuçlarını doğrudan yaşayacak olanlar bizleriz. Üretim durduğunda ilk bedeli işçi öder.”
Üretimin durması halinde yalnızca işçilerin değil, esnafın, nakliyecilerin, bakım firmalarının ve yerel tedarikçilerin de etkileneceğini belirten Erçelik, geçmişte Soma’da yaşanan ekonomik ve sosyal sonuçlara dikkat çekti.
Erçelik, “Soma’nın santral kapandıktan sonra neler yaşadığını gördük. Milas’ın kaderi de Soma gibi olmasın” dedi.
“Maden durursa santral de durur”
Milas havzasındaki maden sahaları ile Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin birbirine bağlı bir üretim sistemi içerisinde çalıştığını belirten Erçelik, santrallerin ihtiyaç duyduğu kömürün bölgede üretildiğini söyledi.
Erçelik, maden sahalarındaki çalışmaların aksamasının santrallerdeki üretimi ve buna bağlı olarak istihdamı doğrudan etkileyebileceğini belirterek, “Maden durursa santral de durur” değerlendirmesinde bulundu.
Yaklaşık 40 yıldır bölgede madencilik faaliyetlerinin sürdüğünü ifade eden Erçelik, bu üretim düzeninin Milas’ın çalışma hayatı ve ekonomik yapısının önemli bir parçası haline geldiğini söyledi.
Muhtarlar ve işçiler Ankara’da enerji yönetimiyle görüştü
Milas’tan Ankara’ya giden heyet, Danıştay Başkanlığı önündeki açıklamanın yanı sıra Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Arslan Narin ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ile de görüştü.
33
Gerçekleştirilen görüşmelerde, 16 Eylül’de yapılacak Danıştay duruşması öncesinde bölgedeki üretim ve istihdamın durumu, termik santrallerin kömür ihtiyacı, maden sahalarındaki çalışmaların geleceği ve köylerde yaşayan vatandaşların beklentileri gündeme getirildi.
Muhtarlar ve enerji işçileri, hukuki süreçte verilecek kararın yalnızca kamulaştırma konusu taşınmazlar açısından değil, bölgedeki istihdam, üretim, yerel ekonomi ve köylerde yaşayan vatandaşların geleceği açısından da değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
Gözler 16 Eylül’de Danıştay’da
Milas’ta uzun süredir tartışma konusu olan acele kamulaştırma davasında 16 Eylül’de yapılacak duruşma, bölgedeki maden ve termik santrallerin geleceği açısından kritik bir aşama olarak değerlendiriliyor.
Muhtarlar ve enerji işçileri Ankara’daki temaslarında ortak mesaj verirken, hem bölgedeki üretimin devam etmesini hem de çalışanların ve yerel ekonominin korunmasını istedi.
Milas’tan Ankara’ya taşınan çağrının odağında ise “üretim devam etsin, istihdam korunsun, köyler yaşasın” mesajı yer aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.