Milas'ta Tekne İmalatı ve Bakım Tesisi Kuruluyor
16
Proje kapsamında ahşap, saç ve fiber (polyester) teknelerin imalatı ile bakım ve onarım hizmetleri verilecek.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Türkevleri Mahallesi sınırları içerisinde, 108 ada 8 parsel üzerinde yer alan 2.164,82 metrekarelik alanda Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş. tarafından “Tekne İmalatı ve Bakım-Onarım Tesisi” kurulması planlanıyor.
Proje kapsamında ahşap, saç ve fiber (polyester) teknelerin imalatı ile bakım ve onarım hizmetleri verilecek. Tesisin, 1.346 metrekarelik kapalı alan ve 818,82 metrekarelik açık alan (otopark ve peyzaj alanı) olmak üzere toplam 2.164,82 metrekarelik ÇED alanı içerisinde faaliyet göstermesi öngörülüyor.
26
Yat İnşa ve Çekek Alanı Planlarında Yer Alıyor
Proje alanı, 27 Nisan 2005 tarihinde onaylanan 1/25.000 ölçekli Gökova Körfezi Çevre Düzeni Planı Değişikliği kapsamında “Yat İnşa ve Çekek Yeri Alanları” olarak belirlenen bölgede yer alıyor. Aynı zamanda Ören Belediye Meclisi tarafından onaylanan nazım ve uygulama imar planlarında da yat inşa ve çekek alanı olarak tanımlanan bölgeler arasında bulunuyor.
36
En Yakın Yerleşim Yerine 450 Metre
Planlanan tesisin en yakın yerleşim yerine olan mesafesi yaklaşık 450 metre olarak açıklandı. Türkevleri Mahallesi hudutlarında bulunan en yakın hane, tesisin kuzeydoğusunda yer alıyor. Proje alanı, Milas ilçe merkezine 33 kilometre, Muğla şehir merkezine ise yaklaşık 46 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
46
ÇED Süreci Başlatıldı
Proje, 29 Temmuz 2022 tarihli Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği kapsamında, karada 5 metre ve üzeri yat ve teknelerin imalat, bakım ve onarım hizmetlerini kapsayan tesisler arasında yer alıyor. Bu nedenle yatırım için Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak ÇED süreci başlatıldı.
Yetkililer, tesis faaliyete geçmeden önce gerekli çevre izinlerinin alınacağını, Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) başvurusunda bulunulacağını ve çevre yönetimi hizmeti sağlanacağını belirtti.
56
15 Kişiye İstihdam
İnşaat aşamasında 10 kişinin, işletme aşamasında ise 15 personelin çalışacağı tesis, yılda 12 ay, ayda 25 gün ve günde 8 saat esasına göre faaliyet gösterecek. Çalışmaların ağırlıklı olarak 09.00-18.00 saatleri arasında yapılması planlanıyor.
Personelin sosyal ihtiyaçları tesis bünyesinde oluşturulacak alanlarda karşılanacak. İnşaat sürecinde sıyrılacak bitkisel toprağın ise peyzaj çalışmalarında kullanılacağı ifade edildi.
66
“Tüm Yasal Yükümlülükler Yerine Getirilecek”
Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhracat ve İthalat A.Ş. yetkilileri, projenin 2872 sayılı Çevre Kanunu başta olmak üzere tüm çevre mevzuatına uygun şekilde yürütüleceğini, gerekli tüm izin ve ruhsatların alınacağını ve çevreye zarar verilmemesi için her türlü önlemin alınacağını vurguladı.
Nakliye güzergâhının yerleşim alanlarından geçmeyeceği, asfalt yola ulaşım için yaklaşık 500 metrelik güzergâh kullanılacağı ve çevrede tarım arazisi bulunmadığı da proje dosyasında yer aldı.
Hayata geçirilmesi planlanan tesisin, bölgedeki yat ve tekne sektörüne yeni bir yatırım kazandırması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.