MUĞLA’NIN MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANLARI DUVARA RESMEDİLDİ

MUĞLA’NIN MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANLARI DUVARA RESMEDİLDİ
Menteşe Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında, Muğla’nın Milli Mücadele Yılları Konakaltı Kültür Merkez’inde bulunan bir evin duvarına Mural resim çalışmasıyla resmedildi. Sanatçı Erdem Aylı tarafından yapılan eser, düzenlenen kokteyl ile açıldı.

Menteşe Belediyesi tarafından Muğla’nın Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarının sanatçı Erdem Aylı tarafından duvara resmedildiği Mural resim çalışması Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezinde düzenlenen kokteyl ile açıldı.

Çalışmaların yaklaşık 1 ay sürdüğü eserde; Mustafa Kemal Atatürk, İskender Alper, Bozüyüklü Hacı Süleyman Efendi, Zorbazade Ragıp Bey, Kız Meslek Lisesi’nin arka merdivenlerinde fotoğraf çekilen Serdengeçti Birlikleri, İsmet Tayyaresi ve zeytin dalı yer aldı.

“ATATÜRK HEYKELİNİN SIRTINI MUĞLA’YA DÖNMÜŞ OLMASI YANLIŞ BİLGİ”

Resim sanatçısı Erdem Aylı, şunları söyledi:

“Şahsım ve ekibim doğma büyüme memleketim olan Muğla’ya dünyada ilk defa uygulanan bir teknik ile güçlü liderimiz Atatürk’ün Muğla’ya bakan resmini tamamlamış olmanın mutluluğu ve gururu içerisindeyiz. Muğla’da doğup büyümüş birisi olarak memleketim hakkında bildiklerim kulaktan dolma yanlışlardan ileri gitmedi, bunlardan biri Atatürk heykelinin sırtını Muğla’ya dönmüş olmasıydı. Bunun ne kadar yanlış bilinen bilgi olduğunu, Menteşe Belediyesi’nin bu projede bana sağladığı eşsiz destek ve bilgiler ile anladım” dedi.

“1444 BEYAZ NOKTA, ŞEHİT OLAN 1444 CANI TEMSİL ETMEKTEDİR”

Aylı, sanatı hakkında şu bilgileri vererek anlattı:

“Atatürk’ün hemen ensesi hizasında yer alan beyefendi, 11 Mayıs Fethiye İtalyan işgali ve 15 Mayıs İzmir’in işgali sırasında Muğla Belediye başkanımız olan Zorbazade Ragıp efendidir. Hemen altında yer alan şu an içinde bulunduğumuz konağa ismini veren İskender Alper beyefendidir. Kendisi Çanakkale ve Anafartalar’da yaptığı savaşlardan sonra çağdaş görüşün ve eylemleriyle Muğla Kuvay-i Milliyesi’nin çekirdeği olmuştur. Beni en çok etkileyen, dönemin Muğla Müftüsü vatanı savunması ve milli direnişi yönünde dini fetvalar veren Kadı Hacı Süleyman efendidir.  Bir araya toplanan sayısız yürek için ilimiz korunaklı bir karargah görevi görmüştür. Kız Meslek lisesinin arka merdivenlerinde çekilen bu fotoğraf dönemin ileri gelenleri, Aydınlı Yörük Ali Efenin ve onlarca Muğlalı efelerin bir çatı altında toplandığı ölümsüzlük eseridir. Renkli olarak tasvip ettiğim zeytin dalı ise bu insanların bizlere, bugüne mirasını temsil etmektedir. Tıpkı Atatürk’ün arkasındaki kozalak deseni gibi. Bu desenin üzerindeki 1444 beyaz nokta ise Muğla’nın Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan 1444 canı temsil etmektedir.”

Aylı, son olarak, “Bu mural ile ilerideki nesiller, Atatürk’ün neden sırtını verdiğini bilsin Muğla’ya, ne kadar güvendiğini, ne kadar sevdiğini Muğla’yı, neden keyiflenip hep Zeybek oynadığını da. Sanatımı ifade etme özgürlüğü sunan Menteşe Belediyesi’ne teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

“HEM GURUR HEM DE MUTLULUK VERİCİ”

Konakaltı Kültür Merkezi’ni böylesine güzel bir sanat eseriyle taçlandırmanın gurur ve mutluluk verici olduğunu ifade eden Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Menteşe’nin Milli Mücadele yılları adlı Mural Resim çalışmasını Konakaltı Kültür Merkezinde düzenlediğimiz kokteyle açtık.  19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı tarihi Konakaltı Kültür Merkezimizde böylesine güzel bir sanat eseriyle taçlandırmak benim için hem gurur hem de mutluluk verici. Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyet’e sahip çıkacağız. Biz bugün buradaysak Atatürk sayesinde. 103 yıl önce Atatürk Samsun’a çıkmasaydı biz burada olmazdık. Yapılan eserde Atatürk Muğla’ya bakıyor. Konakaltı Kültür Merkezi, etkinliklerde çok sık kullanılan bir mekan. Her seferinde Mustafa Kemal’i burada görmek bizi çok mutlu edecek.  Bu güzel eserinden dolayı Erdem kardeşime de teşekkür ediyorum. Muğla’mız ve Menteşemizle ilgili yanlış bilinen tarihi gerçekleri de bu vesileyle gün yüzüne çıkarmış olduk” diye konuştu.

 

Bu haber toplam 1448 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.