DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK

DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK

HOŞGELDİN EYLÜL

Yeni ay ve yeni mevsimle birlikte yeni adımlar atmaya ne dersiniz? Mevsim geçişleri, değişen hava dengesiyle bağışıklığın en çok desteklenmesi gereken zamanlardan. Bu yüzden vücudun direncini arttırmak öncelikli hedefimiz olmalı.

Her eylül ayında yeni kararlar verilir ve bu kararların içinde mutlaka beslenme de ilk sıralarda yerini alır. Haydi bu eylül kendiniz için 3 adım atın.

1 GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK

Değişen hava dengesiyle beraber bağışıklığımıza güç katmak, vücudumuzun direncini arttırabilmek için antioksidan olarak da görev yapan bazı vitamin minerallerin tüketimi oldukça kıymetli. Bunun için en doğru yöntem her gün yeterli miktarda sebze ve meyve tüketmek. Her gün beş porsiyon meyve sebze tüketimi yaşamınızda değişmemesi gereken altın kurallardan. Gelin eylül ayı sebze meyvelerini bir kez daha hatırlayalım.

Meyveler: Şeftali, mürdüm eriği, kavun, karpuz, incir, üzüm, kızılcık.

Sebzeler: Kabak, patlıcan, soğan, semizotu, mantar, bamya, domates, salatalık, biber, mısır, pazı, barbunya, taze fasulye, kırmızı turp, börülce, havuç, fesleğen, biberiye, nane, tere, maydanoz, dereotu, reyhan.

2 YÜKSEK YAĞDAN UZAK DURMAK

Günlük diyette sağlıklı yağların olması gerektiğini, yağ yemeden yağ yakamayacağımızı unutmayalım. Doğal yağlar ve yağlı tohumlar ile günlük aldığımız kalorinin yaklaşık yüzde 30’unun yağdan gelmesi gerekiyor. Fakat yüksek miktarda doymuş yağ, trans gibi sağlıksız yağları da hayatımızdan çıkarıp yerine zeytinyağı, ceviz, balık, avokado ve badem eklemeliyiz.

3 HUZURLU BAĞIRSAKLAR İÇİN

Bağırsaklarınızdaki belirli bakteri türlerinin artması veya azalması da birçok hastalığa katkıda bulunabiliyor. Birçok çalışma, bağırsak sağlığı ile bağışıklık sistemi, ruh hali, akıl sağlığı, otoimmün hastalıklar, endokrin bozukluklar, cilt rahatsızlıkları ve kanser gibi birçok hastalık arasında ilişkiler olduğunu gösteriyor. Bağırsak dostu olan; kefir, kombucha, yoğurt gibi fermente gıdaları beslenme planınızdan eksik etmeyin. Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, elma gibi bazı sebze ve meyvelerin de prebiyotik etki göstererek bağırsak sağlığınızı destekleyeceğini unutmayın.

FIRIN MÜCVER

Hadi eylül ayına mevsim sebzeleri ile hazırlayacağınız bir mücver ile merhaba diyelim. Yanında 1 bardak ayran ile birlikte öğünlerinizi renklendirebilirsiniz.

MALZEMELER:

  • 1 büyük kabak
  • 1 havuç
  • 2-3 dal taze soğan
  • 7-8 dal dereotu
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı tahıllı un
  • 1 çay bardağı yulaf ezmesi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı lor peyniri
  • Az tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Kabak, havuç rendelenir ve suyu sıkılır. Diğer malzemeler ile karıştırılarak bir harç elde edilir. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde pişirilir.

Bu yazı toplam 5 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK Arşivi

YENİ YILA GERİ SAYIM

27 Aralık 2023 Çarşamba 13:42

İKİNCİ BEYNİMİZ OLAN BAĞIRSAKLAR

13 Aralık 2023 Çarşamba 10:04

SİRKADİYEN RİTİM

07 Aralık 2023 Perşembe 06:17

5 BİTKİ ÇAYI, SAYISIZ FAYDA!

01 Aralık 2023 Cuma 09:50

Diyabet ve Beslenme

21 Kasım 2023 Salı 08:19

KIŞ AYLARINDA BESLENME

15 Kasım 2023 Çarşamba 11:19

Vitamin ve Mineraller

31 Ekim 2023 Salı 08:40

ALERJİM Mİ VAR? İNTOLERANSIM MI?

24 Ekim 2023 Salı 10:40