RAMAZAN VE ŞİFA

RAMAZAN VE ŞİFA
Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan, monotonlaşan hayatlarımızı, yorulan gönüllerimizi ihya veimar eden bir şifa ayıdır. Rutin hale gelen gündelik yaşamlarımıza, alışkanlıklarımıza kısacası kendimize dönüp bakma fırsatıdır....

Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan, monotonlaşan hayatlarımızı, yorulan gönüllerimizi ihya ve

imar eden bir şifa ayıdır. Rutin hale gelen gündelik yaşamlarımıza, alışkanlıklarımıza kısacası kendimize dönüp bakma fırsatıdır. Henüz son nefes gelmeden bir muhasebe yapma ve yenilenme fırsatı. Peygamber Efendimizin (s.a) iki ay öncesinden dualarına katarak “ Ya Rabbi! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.” diyerek hasretle beklediği aydır Ramazan. Yemeyi, içmeyi sadece Allah rızası için terk ederken, teravih namazları ve Kur'an tilavetiyle gönlümüze adeta ziyafet sunan aydır.

Bu mübarek ay bizlere pek çok şey öğretir. Eğitir olgunlaştırır bizi. Ramazan ayında tutulan

oruç, Hz. Peygamber (s.a)'in “ Oruç sabrın yarısıdır” ( Tirmizi, Deavat, 86) buyurduğu üzere sabrı öğretir. Sadece maddi arzularımızı değil duygularımızı da kontrol edebilmeyi öğretir bizlere. Bir irade eğitimidir oruç. Sevgili Peygamberimiz (s.a) herhangi bir kişiye çirkin bir söz söylenmesi ve sataşılması durumunda o kişinin “ ben oruçluyum” diyerek cevap vermesini, kötü söz ve kavgadan uzak durmasını emreder. Bu yönüyle oruç şahsı, yalan, gıybet, kötü söz gibi her türlü kötülükten alıkoyan, koruyan bir kalkandır. Orucu sadece yeme, içmeyi terk etmek olarak anlayan kimseleri ise Peygamberimiz (s.a) şu sözleriyle uyarır; “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz.” (İbn Mace, Sıyam, 21) Şifa kaynağı bu ay manevi dünyamızı arındırarak, merhamet, sabır, metanet, kardeşlik, tövbe, ihsan gibi yüce değerlerle donatır gönüllerimizi.

Ramazan ayı oruçla bizlere sabrı öğrettiği gibi şükrü de öğretir. İçinde olduğumuz nimetlerin

farkına varmamızı sağlar. Bir lokma ekmeğin, bir yudum suyun değerini öğretir. Aile nimetinin, akrabalığın, dostluğun, kardeşliğin, yardımlaşmanın, birlik ve beraberliğin kıymetini daha derinden hissederiz bu ayda. Sofralarımız aile fertlerinin birlikte yaşadığı sahur ve iftar telaşıyla, bayramlar akraba ve dostlarla şenlenir. Maddi sıkıntı içinde olan kardeşlerimizin halini daha yakından idrak ederiz. Acılar paylaştıkça küçülür sevinçler paylaştıkça büyür ya, acılarımız küçülsün sevinçlerimiz kocaman olsun diye paylaşırız ekmeğimizi, bir tas çorbamızı. Bayramlar herkesin yüzü gülüyorsa bayramdır diye ve bayram sevincini hep birlikte yaşamak için paylaşmanın adıdır Ramazan.

Tüm yönleriyle şifa ayı olan Ramazan Rabbimizin rızasını kazanmak için fırsattır. Cennet

kapılarının sonuna kadar açılıp cehennem kapılarının kapandığı bu ayda rahmet, mağfiret ve bereket ikliminden azami ölçüde istifade etmek temennisiyle Hayırlı Ramazanlar...

Muğla İl Müftü Yardımcısı

Sema ÖZBAKIŞ

Bu haber toplam 365 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.