Yol Çalışması Yılan Hikayesine Döndü

Yol Çalışması Yılan Hikayesine Döndü
FERDİ YAVUZ- Yol çalışması yılan hikâyesine döndü. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Menteşe İlçesi Mehmet Polatoğlu Caddesi’nde başlattığı...

FERDİ YAVUZ- Yol çalışması yılan hikâyesine döndü. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Menteşe İlçesi Mehmet Polatoğlu Caddesi’nde başlattığı “Kentsel tasarım, cadde, yol, kavşak düzenlemesi ve alt yapı çalışması” vatandaş ile belediyeyi karşı karşıya getirdi.

Yaklaşık 6 ay süren çalışma süresince cadde esnafı, nakliye araçları ve müşterilerin sokağa girememesi nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi.

Yol Çalışması Yılan Hikayesine Döndü

Yaşanan bu mağduriyetin üstüne bir de 1993’te alınan yola terk kararının 26 yıl sonra uygulanacağını, bu kapsamda da apartmanların giriş kısımlarının yıkılacağını öğrenen esnaf, isyan etti.

Cadde üzerindeki yaklaşık 10 apartmanın bahçe ve giriş kısımlarının yoldan 1 ila 2 metre içeri alınması halinde bazı işyerlerine girişin imkansız hale geleceğini, engelli rampalarının yapılamayacağını, eşya ve mal taşınamayacağını savunan esnaf ve apartman sakinleri belediyeye dava açmaya hazırlanıyor.

Lale Apartmanı sakinlerinden Yüksel Koca, binanın 1993’te yapıldığını ve tüm kat malikleri evlerini aldığını hatırlattı.

Yol Çalışması Yılan Hikayesine Döndü

O dönem kendilerine oturma ruhsatı verildiğini belirten Koca, “Gerekli bütün incelemeler yapıldıktan sonra kat mülkiyetine çevirdik ve oturmaya başladık. 1993’te Orhan Çakır döneminde yola terk yapılması yönünde karar alınmış. Aradan geçen 26 yılın ardından hiçbir hukuki dayanak olmadan evimizin önünü yıkmaya çalışıyorlar. Bu konuda gerekli incelemeleri yapıp mahkeme yoluna başvuracağız.” dedi.

Yıkılacak alanı işaretlemeye gelen belediye yetkilileri ile arasında geçen diyaloğu da anlatan Koca, “Gelen arkadaşlar, bize ‘yola girmişsiniz’ dediler. Hatta ben ‘Maden yola girmişiz ruhsatı nasıl verdiniz? Ben geldim evimi aldım. Tapum var’ dedim. Cevap olarak ‘Bu caddede birkaç yer var. Bunları yıkmak durumundayız’ dediler. Yoldan yaklaşık 1,5 metre içeri girip bizim merdivenleri korkulukları yıkacaklar. Biz baya bir mağdur olacağız. Artı bu noktadan doğalgaz, su, elektrik,  kanalizasyon geçiyor. Bu kadar zahmete, eziyete ne gerek var? Binaların mimarı da Süleyman Uslu’ydu.” diye konuştu.

Yol Çalışması Yılan Hikayesine Döndü

Apartman sakini Sevgi Esen de 25 yıldır Lale Apartmanı’nda oturduğuna dikkati çekerek; “Biz buraya yerleşeli 25 sene oldu. Bunca zaman neredeydiniz? Yeni yapıldığı zaman, bu çalışma daha düzgün olurdu. Mesela birinci katları niye ev yaptınız o zaman? Ben karşıyım. Biz yıllardır böyle kullandık. Memnunduk da.  Yani niye bozdunuz?”

“Dava Açacağız”

Apartman yöneticisi Halit Yanar ise “26 yıl önce izin verilmiş ve binalar bu şekilde yapılmış. Şu kadarcık yer için bunca masrafa değer mi? Oturma ruhsatı niye verilmiş? Mağduruz. Ayrıca her hangi bir tebligat gönderilmedi. Zamanında yapılmış bina. Biz de elimiz boş durmayacağız. Dava açacağız.” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Papatya apartmanında işyeri sahibi Cemil Balkan da binanın ve yol terkinin 26 yıl önce yapıldığını söyledi.

Mağduriyetlerinin çok büyük olduğunu anlatan Balkan, “Dükkana girişimiz olmayacak. Dükkanın yarım metre önüne kadar yıkılacak ve yola verilecek. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Yani girişimiz nereden olacak? Nereden mal yükleyeceğiz? Apartmanın durumu da aynı. Merdiven tam giriş kısmından yıkılacak. Hane halkları da tedirgin. Bu durumda aşağı yukarı 10 apartman var. Kiminin bahçesi, kiminin merdivenleri gidiyor.” dedi.

İşyeri sahibi Oktay Kartal ise arsa halindeyken 26 yıl önce encümen kararıyla yola terk yapıldığını ifade ederek, “Oturma ruhsatını vermişler. Gelip kontrol etmemişler. 26 yıl sonra terk yapılmadığını anca fark ediyorlar. Ben bu işyerini alalı 5 sene oldu. Benim haberim olsa bu işyerini almazdım. Mağdurum. Esnaf arkadaşlar mağdur. Zaten yol yapılırken 6 ay biz burada mahvolduk.” diye konuştu.

Konuyla ilgili belediyeye giderek bilgi aldıklarını belirten Kartal, şunları kaydetti:

“Bize yazılı bir şey vermediler. ‘Gelip yıkacağız’ dediler. Tebligat yapmadılar. Gelip yıkacakları yerleri boya ile çizdiler, ‘Yıkıp duvar öreceğiz. Burayı kapatacağız’ dediler. 26 yıl önce oturma ruhsatı verirken inceleme yapmadınız mı? Eliniz metre tutmadı mı? Ölçüm almadınız mı? Burayı kapattığınız zaman işyerine asansörle mi ineceğiz?”

Büyükşehir Belediyesi’nden Açıklama Yapıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden alınan açıklamada ise caddede bulunan işyeri sahipleri ve apartman sakinlerine konuyla ilgili tebligatların ve bilgilendirmenin yapıldığı belirtildi.

Çalışmanın tamamlanmasının ardından işyeri ve apartmanların merdiven ve korkuluk gibi yerlerinin belediye tarafından yeniden yapılacağının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Cadde üzerindeki çalışma ile ilgili iş yerleri ve evlere tebligatlarımızı gönderdik. Konu hakkında da bilgilendirmede bulunduk. Bölgedeki vatandaşlarımızın mağdur olmaması için Menteşe Belediyesi ile koordineli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Bu haber toplam 1022 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.