DİŞ FIRÇASININ DOĞRU KULLANIMI

DİŞ FIRÇASININ  DOĞRU  KULLANIMI
Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak, herkesin için önemli. Diş ve ağız sağlığını korumak adına farkında olunmadan çeşitli hatalar yapılabilir. Bu hatalar arasında en yaygını neden, diş fırçasının yanlış tercih...

Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak, herkesin için önemli. Diş ve ağız sağlığını korumak adına farkında olunmadan çeşitli hatalar yapılabilir. Bu hatalar arasında en yaygını neden, diş fırçasının yanlış tercih edilmesi ve yanlış kullanım.Yanlış fırça ile dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve yanlış fırçalama, diş ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olamaz. Örnek olarak şayet hassas diş ve diş etleri mevcut ise ya da ortodontik tedavi görüyorsanız, kullanmanız gereken diş fırçası farklı olmaktadır.

Peki Ağız yapısına uygun diş fırçası nasıl seçilmelidir?

Diş fırçası tercihi, kişiye özeldir. Bu sebeple de uygun ve ideal diş fırçası için mutlaka bir diş hekiminden öneri almak gerekmektedir. Ancak genellikle; küçük başlı ve orta sertlikte fırçalar tercih edilmelidir. Bunun dışında diş fırçasının sapı rahat bir kullanım sağlamak için esnek olmalıdır.Diş fırçaları çok sert ya da çok yumuşak olmamalıdır. Sert kıllı fırçalar, dişlerde aşınmaya yol açacağı için çürüme ve diş eti sorunlarına yol açabilir.

Fırçalama Yöntemi Nasıl Olmalıdır?

Doğru bir fırçalama en az iki dakika (120 saniye) sürmelidir. Ne kadar süre dişlerinizi fırçaladığınızdan emin olmak için kronometre vb. kullanabilirsiniz. Dişlerinizi nazik bir şekilde daireler çizerek, diş etlerini zedelememeye dikkat ederek, arka bölgelerdeki ulaşılması zor olan dişlere de yeteri kadar özen göstererek fırçalamalı; her bir yüzeyi tek tek temizlemelisiniz.Üst dişlerinizin dudaklarınıza bakan ön yüzeylerini fırçaladıktan sonra, alt dişlerinizin ön yüzeylerini fırçalayın.Üst dişlerinizin dilinize bakan iç yüzeylerini fırçaladıktan sonra, alt dişlerinizin iç yüzeylerini fırçalayın.

Çiğneyici yüzeyleri fırçalayın.Daha ferah bir nefes için dilinizi fırçalayın.Dişler günde en az iki defa, iki dakika boyunca etkin ve doğru yöntemlerle fırçalanmalıdır. Dişin tüm yüzeylerinin fırçalandığına emin olunmalıdır. Sabah, kahvaltıdan yarım saat sonra dişler fırçalanmalı ve gece, uyumadan önce fırçalama işlemi tekrarlanmalıdır.

Fırçamızı Nerede Saklamalıyız?

Öncelikle, diş fırçanızı nerede sakladığınıza önem verin. Banyonuzdaki ilaç dolabı bunun için en kötü yerdir; nemli, ılık ve karanlıktır. Bu da her türlü istenmeyen mikroorganizmanın gelişmesi için ideal bir ortam yaratır. Fırçanızı açıkta, kendi özel kabı içinde dik olarak tutun. Ve eğer mümkünse bunu banyonuzdan çıkarıp daha kuru bir ortama, örneğin yatak odanıza götürün.Diş fırçanızı başka birisininkiyle aynı yerde saklamayın; tüm aileyi riske sokarsınız çünkü bakteriler bir fırçadan diğerine geçebilir.Diş fırçanızı, iyi durumda olsa bile, herhangi bir ağız hastalığından sonra kendinizi ya da aile bireylerinizi yeniden enfekte etmemek için, değiştirin.Son olarak, diş fırçanızın azami ömrü olan üç ayı geçirmeyin. Yeni bir diş fırçası sizi daha sağlıklı tutmaya yardımcı olacaktır.

Bu haber toplam 855 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.