H. Merve GÖÇER

H. Merve GÖÇER

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK…

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK…

Biz Türk insanı olarak sağlığımızın kıymetini hiç ama hiç bilmiyoruz. Genellikle hiçbir rahatsızlığımız için zamanında doktora gitmiyor, geciken tedaviler nedeniyle çok üzücü olaylar yaşıyoruz. Sağılığın başlangıcı ilk olarak hastalığı tanımakla başlar, o nedenle önce kendi bünyemizi, kendi bedenimizi tanımakla başlamalıyız.

Sağlıkta erken tanının ne kadar önemli olduğunu umarım herkes çok iyi biliyordur. Örnek verecek olursak amansız bir hastalık ilk evresinde fark edilirse, yapılacak müdahale ve tedavi sürecinde başarılı sonuçlar alınabiliyor.  Kısaca iş işten geçmeden, dilimize eyvah kelimesi dolanmadan gerekli tedbirleri erken almakta fayda var. Kendimiz için olmasa da sevdiklerimiz için sağlığımızdan sorumlu olduğumuzun farkında olmak bile tedbir almamız için önemli bir sebeptir diye düşünüyorum.

Galiba biz Türkleri başta Avrupalılar olmak üzere diğer dünya ülke vatandaşlarından ayıran en büyük özellikte bu olsa gerek. Avrupa’da yaşayan insanlar sağlıkları ile ilgili  hiçbir şikayeti olmadan dahi düzenli olarak sağlık kontrolünü yaptırırken, biz Türkler mutlaka hastalığın son evresine kadar beklemeyi alışkanlık haline getiriyoruz ne yazık ki.

Çevremizde sağlık yönünden o kadar çok sıkıntı yaşayan kişi var ki. Bazen en yakınımız bazen de çok sevdiğimiz bir tanıdığımız. Zaman zaman da sağlığına dikkat etmediği için aramızdan ayrılan çok sevdiğimiz isimler. Tüm bunlar bizleri çok derinden üzen konular.

Yazımın başında belirttiğim gibi her şeyin başı sağlık. Sağlık en büyük zenginliğimiz. Türk insanı olarak belirli aralıklarla sağlık kontrollerimizi yaptırmalı ve olası bir üzücü durumla karşılaşmamak için gerekli önlemleri erken almalıyız.

Ayrıca biz Türkler olarak başka bir rahatsızlığımız daha var. Bazen bir arkadaşımıza bazen de bir komşumuza nasıl bir zarar vereceğini bilmeden iyi gelir mantığı ile kullandığımız kendi ilaçlarımızdan verme gibi bir hastalığımız var. Bir ilacın herkeste farklı reaksiyon göstereceğini  bilmemiz gerekiyor. Kendimize çok yararlı olan bir ilaç, bir başkasına ölümcül bir rahatsızlık yaşatabilir. Bir uzmana danışmadan hiçbir ilacı kullanmamalıyız.

“İki şeyin elden gitmeden değerini takdir etmek zordur, biri sağlık öteki de gençliktir” diyen  Hz. Ali sağlığın genç yaşlarda kıymetinin bilinmesinin önemine yüzyıllar önce değinmiş.

En büyük zenginliğimiz sağlımıza dikkat edelim ve kıymetini bilelim. Herkese sağlıklı günler dilerim.   Sevgiyle…

Bu yazı toplam 2359 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
H. Merve GÖÇER Arşivi
SON YAZILAR