DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK

DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK

KIŞ AYLARINDA BESLENME

KIŞ AYLARINDA BESLENME

Kış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı. Bir kâse sıcak çorba ya da sıcacık, dumanı tüten bitkisel çaylar, tarçınlı zencefilli süt, salep gibi içecekler özellikle soğuk bir kış günü, hem içimizi hem de ruhumuzu ısıtan mükemmel seçimlerdir. Kış aylarının soğuk günlerinde neler yaptığımıza hep birlikte bir göz atalım mı? Bunların sonucunda tartımızın ibresi, bizim kilomuzun biraz arttığını gösteriyor:

  • Hareketlerimiz ve dışarıda açık havada yaptığımız aktivitelerimiz azalıyor.
  • Vücudumuz, düşen hava sıcaklıklarına bağlı olarak daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor.
  • Canımız daha fazla yağlı ve karbonhidratlı yiyecekleri çekiyor.
  • Susamıyor ve daha az su içiyoruz.
  • Hormonlarımız da bu sürece kendince katkıda bulunuyor ve yağ dokusunu arttırmaya, depolamaya çalışıyor.
  • Havanın erken kararması, gecelerin uzaması da bir koltuğa uzanıp kalorisi çokça olan yiyecekleri atıştırma isteğimizi tetikliyor.

Güneş ışığı kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Oysaki kış aylarında daha az güneşli günler yaşamamız, yiyecek isteklerini de etkileyebilir. Güneş ışığı, ruh halinizi önemli ölçüde artırdığı kanıtlanan bir nörotransmitter olan serotonin hormonunun salınımını tetikleyen faktörlerden biridir. Karbonhidrat alımı da serotonin seviyelerini arttırır. Araştırmalar, insanların, serotonin seviyelerini ve mevsimsel ruh hali olan kış depresyonunu iyileştirmenin bir yolu olarak, karbonhidratları arzu edebileceklerini göstermektedir. Soğuk havalarda ve soğuk iklimlerde sık görülen güneş ışığı eksikliği, birçok insanda “kış depresyonu”na neden olabilir. Kış depresyonundan etkilenen kişiler, karbonhidrat yönünden zengin yiyeceklere özlem duyarlar. Çoğunlukla karbonhidrat tüketimi sırasında ve sonrasında kendilerini daha iyi hissettiklerini dile getirirler. Pasta veya kurabiyeler yerine, farklı karbonhidratlara yönelebilirsiniz. Unutmayın! Karbonhidrat, pek çok yiyeceğin içinde bulunur; kan şekerini ani olarak yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük, sağlıklı olanları tercih etmek sizin elinizde. En iyi seçenekler için örnek vermek istersek; tam tahıllı ekmekler, makarnalar, kahverengi pirinç, baklagilleri sayabiliriz.

Doyurucu ve İçinizi Isıtan Sebze Çorbaları Hazırlayabilirsiniz

Çorba; bu mevsimde ısınmanın, organizmayı korumanın yanında, kilonuzu kontrol etmenize, çok fazla kalori almanızı engellemeye de yardımcı olabilmektedir. Çorba, kışın beslenmenize daha fazla lifli sebzeler almanın da harika bir yoludur. Çorbanızı; sebzeler, fasulye, mercimek, kepekli tahıllar, tavuk gibi yağsız bir protein ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.

Brokoli çorbası:

Malzemeler: 1 kök brokoli, 1 büyük soğan, 1 büyük patates, 1 büyük boy havuç, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytin yağ, 1 çay bardağı süt, 3 su bardağı su

Yapılışı: Öncelikle soğan ve sarımsağı yağda soteleyelim. Daha sonra sebzeleri ekleyelim ve 1-2 dakika karıştıralım. Süt ve su eklenerek kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika pişirelim. Sebzeler yumuşayınca altını kapatıp blenderdan geçirelim. Afiyet olsun.

Sağlıklı Yağlı Yiyecekler

Vücudunuzdaki yağ tabakası sizi soğuktan koruyacaktır; ancak yağın önemli olmasının nedeni, vitaminlerin emiliminin sağlanmasıdır. Vücudunuz, A, E, K ve D vitaminlerinin emilimini kolaylaştırmak için yağ kullanır. Vitamin eksiklikleri, özellikle D vitamini eksikliği, depresyon riskini arttırmaktadır. Ayrıca D vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar. Diyetinizde sağlıklı yağlar olması için, beslenmenizde balık, fındık, zeytin ve avokadoyu eksik etmemeye çalışmalısınız.

Güneş ışığı D vitamini emilimine yardımcı olur; kış aylarında ise güneş ışığına daha az maruz kalırız.

Güneş, D vitamini için çok iyi kaynaktır; güneş ışınlarına sınırlı ulaştığımız kış günlerinde, D vitamini için, beslenme düzenine özen gösterilmelidir. Yağ bakımından zengin somon, sardalya, uskumru ve ton balığı ile süt, süt ürünleri ve yumurta tüketilmelidir. Beslenmeyle, vücudun D vitamini ihtiyacının %15-20’sinin karşılandığı unutulmamalıdır. Kış aylarında mümkün olduğunca güneşlenmek ve yetersiz olduğu durumlarda doktor kontrolünde D vitamini desteği almak gerekir.

Güneş ışığı, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Güneşi gördüğünüzde “günebakan çiçekleri” gibi yüzünüzü hemen ona dönün; doğal güneş ışığı, karbonhidrat ihtiyacını azaltır. Ayrıca uzmanlar, kış depresyonuna karşı ev ve ofisinizin mümkün olduğunca iyi aydınlatılmasını öneriyorlar.

Bu yazı toplam 828 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK Arşivi
SON YAZILAR