Türk tarımını kurtaracak ‘solucan devrimi’

Türk tarımını kurtaracak ‘solucan devrimi’
Avrupa, Amerika ve İstaril’de 60 yıldır kullanılan solucan gübresi üretimi Türkiye’de ilk defa Muğla’nın ula ilçesine bağlı Akkaya köyünde başladı.Muğla’nın...

Avrupa, Amerika ve İstaril’de 60 yıldır kullanılan solucan gübresi üretimi Türkiye’de ilk defa Muğla’nın ula ilçesine bağlı Akkaya köyünde başladı.

Muğla’nın dünyaca ünlü turistik beldesi Akyaka’dan yola çıkan genç turizmci girişimci çift Sultan ve Hıdır Albay; ana ocakları olan Akkaya Köyü mahallesinde kendilerine ait yerde ALSOL Farm adıyla, Solucan ve Solucan Gübresi üretimine başladı.

Özellikle İsrail’in Solucan Gübresi kullanarak çöllerde yaptığı tarımla yüksek verimli, organik ürün aldığına dikkat çeken Albay Çifti; “ İsrail tarım topraklarının tamamına yakınında solucan gübresi kullanıyor ve İsrailliler bizim kurban bayramı kutladığımız gibi solucan bayramı kutluyor. İsrail’de kanserli insan sayısı sıfır, Türkiye’de ise kanserli insan sayısı 70 binden fazla.  Bilim adamlarımız; sürekli gerileyen tarımsal üretimimize ve her geçen zamanda çoraklaşan arazilerimize, ”Verimlilik Çözümü” ararken,  aslında çözüm belli, Solucan Gübresi.  Türkiye olarak biz, yeni yeni farkına varmaya başladık. Tamamen organik olan Solucan Gübresi ile yapılan tarımsal üretimlerde;  hem ürün kalitesi hem verimlilik artıyor, hem de verimi düşen çorak topraklar da yenilenerek, verimli doğal hallerine dönüşüyorlar” dediler.

Son iki yıldır Solucan Gübresi ile ilgili araştırmalar yaptıktan sonra bu yılın Şubat ayında üretime başladıklarına dikkat çeken Albay çifti;  “Hayatımıza sessiz sedasız giren devrimlerden biri de kuşkusuz Yeşil Devrimdir. Biz buna kısaca batı hegemonyasının çifte standardı diyoruz. Batı dünyası kendi kullanmadığı, yasakladığı, sağlığa zararlı kanserojen ne kadar kimyasal gübre ve ilaç varsa bizim gibi tarım ülkelerine sattığı için. Sanayi devrimi ile köyden kente göçün arttığı yıllarda kırsalda yaşayan insan sayısının azalması ile uçsuz bucaksız tarım arazilerini ekip biçmek hayli zorlaşmıştır. Bu gereklilik tarımda makineleşme ve kimyasal gübre icadını beraberinde getirmiştir. Amerika’da II. Dünya savaşının başlaması ile tarım arazilerinde çalışabilir insan sayısının iyice azalması, tarım arazilerinde gübreleme ve işçi sıkıntısını doğurmuştur. Bu sıkıntıya kendine özgü çözüm geliştiren Amerika, az insanla milyonlarca ton üretilebilen kimyasal gübreleri geliştirmiş, tarım arazilerinde kullanmış ve ilk başlarda ciddi de verim artışı görülmüştür. Fakat kısa süre sonra topraklarda her yıl düzenli olarak verim düşmeye başlamış, buna paralel olarak insanların sağlığı her geçen gün bozulmaya başlamıştır” dedi.

Albay çifti “Almanya’da, Türkiye’de kullanılan kimyasal gübre ve ilaçların kullanılması yasak. Almanya, zirai üretimlerinde yüzde 100 solucan gübresi kullanılıyor.

Makedonya solucan gübresinin üretildiği ve çokça kullanıldığı bir ülke. Makedonya’da solucan gübresi kullanılan fındık üretiminde 1 dekar alandan 450 -500 kg arası fındık hasat ediliyor. Peki Türkiye’de, Karadeniz’de ise bu oran 150 -200 kg . Solucan gübresi kullanılan bitkilerde örneğin; fındıkta hastalık olmaz, zararlı böceklenme olmaz.  Kimyasal gübreye göre yüzde 30 ile yüzde 80 arası verim artışı sağlar” dedi.

MUSTAFA İNCİ

Bu haber toplam 2000 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.