Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

KARARLIMISINIZ?

Bu da ne, nerden çıktı demeyin.

13 gün  sonra seçim.

Cumhurbaşkanı adayları her biri yüksek performansla il il, ilçe ilçe mitinglerini sürdürüyor.

Seçmende karşılık vermiyor değil?

Miting alanları da hareketli.

Sandığa nasıl yansır?

İşte bunun cevabı. Seçmenin karar verip vermediğine bağlı.

Araştırma şirketleri an itibariyle % 11 seçmenin henüz karar veremediğinden bahsediyor. Durum böyle ise Muğla’ya bir bakalım. ADNK Sistemi verilerine göre 938.751 nüfus, bunun yüzde 51’i erkek,  yüzde 49’u kadın.

Nüfusun yüzde 17.49 Bodrum’da, yüzde 14.60 Fethiye’de, yüzde 14.50’si Milas’ta, yüzde 11.72 Menteşe’de ikamet ediyor.

Diğer ilçelerde oturan nüfus her bir ilçe için yüzde 2-3’lerde. Yüzde 5’i bulan 1-2 ilçe var.

Bu kadar rakam neyi ifade ediyor?  diye aklınıza soru gelebilir.

Tek tek siyasi partiler için çok farklı anlamı var.

Misal: Bodrum’da oturan seçmen için değerlendirme farklı olacağı gibi, Kavaklıdere, Ula, Menteşe gibi ilçelerde seçmen değerlendirmesi farklılık gösterecektir.

Bu arada ilçelerdeki siyasi partilerin durumları da oldukça önemli  geçen seçimde ilçelerden hangi oyu aldıkları, bu da ta seçmenin tercihini hangi yönde kullanacağı da oldukça önem arz ediyor.

Eldeki veriler Bodrum’dan en iyi sonucu İYİ Parti’nin alacağını göstermekte.

Son seçimde Bodrum tercihini % 58.55 ile CHP’den yana gösterdi.

AK Parti Bodrum’lu seçmenden yüzde 18 oy aldı.

MHP ise yüzde 12,

HDP ise yüzde 8,

Bu seçim için bu partilerin yanına İYİ Parti eklendi. İYİ Partiye gidecek oylar CHP, MHP ve AK Parti’den gidecektir. Ya da bunlara ilave olarak son seçimde % 86 olan oy kullanma oranı yanında katılmayan % 14’lük grubdan gelecektir.

Bu sadece bir ilçenin durumu.

Turizmin yoğun olduğu diğer ilçeler; Marmaris ve Datça’da oy dağılımına baktığınızda Marmaris yüzde 24, Fethiye yüzde 25, Datça yüzde 11 oranla turizm ilçeleri AK Parti Muğla teşkilatının yumuşak karnı.

13 ilçenin durumunda değerlendirmek Muğla’daki siyasi partilerin il teşkilatları olmalı.

Bu analizi yapabilmek, ona göre son strateji belirlemek yerinde olacaktır. Türkiye genelinde kararsız seçmen oranı yüzde 11 ise, bu oranın Muğla’ya yansıması 691 bin seçmen olduğuna göre 70 bin seçmen kararsız demektir.

Seçimlere 13 gün kaldığına göre katılım yüzde 86 yada yüzde 90 kabul edecek olursa ortaya çıkan rakam neredeyse 1 milletvekili çıkarma sayısına eşit.

Bu seçimlerde 1 puanın bile önemi çok büyük.

Aslında kararsızlık zordur. Bazı kişilikler genel anlamda kararsızlık yaşar, bazen günlerce bir konuda karar vermeye çalışır, bir türlü sonuç alamaz.

Öncelikle karar verme aşamasındayken, tercihlerin, ihtiyaçların ortaya çıkarılması gerekiyor.

Seçmen olarak Muğla’da yaşayanların,Bayram süresince yaşayacakları tablo. Turizmde yaşanabilecek sıkıntılar, trafikte yaşanan sorunlar, yerelde yaşanabilecek temel ihtiyaçların karşılanması, güvenli tatil yapabilme fırsatı vb. koşullar.

Seçmenin tercihinde önemli rol oynayacak.

Bu yazı toplam 4 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi

"Doğru Yap Güvenli Hale Getir"

20 Eylül 2024 Cuma 09:53

KARANLIK ÜÇLÜ

25 Ocak 2021 Pazartesi 13:24

İradeni Kullanabiliyor musun?

13 Ocak 2021 Çarşamba 12:27

Biz bu resmi çok özlemiştik

21 Temmuz 2020 Salı 15:42

BU TOPRAKLARI TANIMAZSANIZ!!

19 Mart 2019 Salı 05:40

El İnsaf, Biraz Vicdan

18 Şubat 2019 Pazartesi 09:16

 NİHAYET OLDU

14 Şubat 2019 Perşembe 08:33

ŞU SORULARA CEVAP BULMALISINIZ

12 Şubat 2019 Salı 05:38

YUMURTA KAPIYA DAYANDI

08 Şubat 2019 Cuma 05:27