H. Merve GÖÇER

H. Merve GÖÇER

YILAN HİKAYESİ NE KADAR SÜRECEK? KAÇ 45 GÜN? BİR TÜRLÜ BİTİRİLEMEYEN KENT MEYDANI…

YILAN HİKAYESİ NE KADAR SÜRECEK? KAÇ 45 GÜN? BİR TÜRLÜ BİTİRİLEMEYEN KENT MEYDANI…

Kaç yıldır tam anlamıyla bitirilemeyen Kent Meydanı ‘Bi bitmedi’ dedirtti.

28 Haziran 2018’den günümüze Kent Meydanı…

Kent Meydanı projesini kim çizdi? Ne düşünerek çizdi? Kent Meydanı’nı, Kurşunlu Meydanı’ndaki yapılan hataların belli bir ölçekle büyütülmüş bir beton yığını olarak görüyorum.

28 Haziran 2018 tarihinde kent meydanı ile ilgili yapılan bir haberde ‘Kent Meydanı 420 iş gününde tamamlanacak ve 36 Milyon 344 Bin TL’ye mal olacak. Protokole göre Kent Meydanı ihalesi ve inşaat yapımı Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne, teslim görevi Menteşe Belediyesi’ne verildi.’ dendi. 420 iş gününde tamamlanacak olan Kent Meydanı’nın bitmesi gereken tarih 10 Şubat 2020. Ne yazık ki Büyükşehir Belediyesi yapamadı, Menteşe Belediyesi de teslim edemedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi inşaat yapımını bitiremediği gibi 29 Mayıs 2020 tarihinde yapılmış olan bir haber de ikinci kez müteahhit sorunu yaşandığına dikkat çekerken, projenin yapılması işi için yeniden ihaleye çıkılacağı bilgisini bize verdi.

1 Temmuz 2020 tarihli bir habere göre projenin yapım aşamasında yılan hikayesine dönen Menteşe Kent Meydanı ve Yeraltı Otopark Projesi’nde yeni bir ihale sürecine girdiği, projenin alt taşeronu K.G tarafından sürece ilişkin usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları ortaya atılmıştı. İlk yüklenici firmanın inşaatı yarım bırakıp gitmesinin ardından K.G’nin iddialarına göre, Belediye tarafından kendisine temlik edilen miktarı alamadığı için borçlarını ödeyemez hale geldiği ve hakkında birçok yasal işlem başlatılmasından kaynaklı mağduriyet yaşadığını ve ihaleyi alan ilk yüklenici firma dönemindeki 5 hak ediş raporlarının gerçek raporlar olmayıp, sahte olarak düzenlendiğiyle devam eden K.G, olayın Muğla Cumhuriyet Başsavcılığında soruşturmada olduğunu iddia etmişti.

Birden fazla yapılan ihaleler sonucu Muğla Gazetesi Muhabiri Sinem Kaplan’ın yapmış olduğu 7 Nisan 2021 tarihli haberinde ‘yeniden başlanan Menteşe Kent Meydanı ve yer altı otopark Projesi’nin bitiş tarihi hakkında bilgilerini başvurduğumuz Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından tarafımıza herhangi bir dönüş yapılmazken, projenin 10 ay sonra biteceği iddia edildi.’ bir cümle geçmekte.  Bu cümlenin üzerine 12 Nisan 2021 tarihinde Muğla Gazetesi Muhabiri Beritan Yücel’in yazmış olduğu habere göre ‘Halka Hesap Verme’ toplantısı adı altında Kent Meydanı hakkında da Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 11 ay sonra Kent Meydanı’nın inşaatının tamamlanacağını belirtmişti. Başkan Osman Gürün’ün verdiği bu süreye göre 12 Mart 2022 tarihinde açılması gereken Kent Meydanı yine hüsran ile sonuçlandı ve bitmedi.

22 Mart 2022 tarihinde Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından gazetelere yapılan bilgilendirme şu şekilde: “Kent Meydanı projesinin inşaat aşaması tamamlanmıştır. Belediyemiz tarafından geçici kabul komisyonu oluşturulmuş, bu komisyon inşatta gerekli incelemeleri yapmıştır. Yapılan incelemelerin ardından tespit edilen eksiklerin tamamlanmasıyla birlikte Kent Meydanı kısa sürede hizmete sunulacaktır.” şeklindedir. Bu kadar ‘Kent Meydanı bitti, açıyoruz’ cümlesinin ardından hala bir sonuç göremeyen AK Parti Menteşe İlçe Başkanı Eray Çiçek 26 Mart 2022 tarihinde “ İlk Günden Bugüne Menteşe “ temalı programda; “ ‘Açıyoruz, bitti. Bitiyor’ denilen eskinin eskisi garajın oldu. Yer Menteşe Kent Meydanı hala bitmedi. Şehir merkezindeki o yer maalesef 1 yıl atıl olarak durdu. Şimdi de durmadan kur farkından dem vuruyor ya, kur farkıyla bin km sıcak asfalt yaparlarmış ya, belediye meclis üyesi olma sıfatıyla sordum kendilerine. Sayın Osman Gürün, 7 yıldır Menteşe’de kaç km sıcak asfalt yapıldı diye. Resmi yazıyla cevap verdi ve 43 km yol yaptığını söyledi. Ama beyefendi ne yapacakmış, kur farkıyla bin km yol yapacakmış, 6 yıldır yapmamışsın. Sen anasıyla yapamamışsın danasıyla olmaz kardeşim” ifadelerini kullanmıştı.

Ben ise Muğla Büyükşehir Başkanı Osman Gürün’e sormak istiyorum. Yapmış olduğunuz 24 Kasım 2021 tarihli paylaşımınızda ‘Kaybın 1 milyar 80 milyon TL. Bu parayla şehrimize 1.000 kilometre sıcak asfalt, 18 atık su arıtma tesisi veya 1.800 km içme suyu hattı yapabilirdik.’ demiştiniz. Kent Meydanı inşaatının 28 Haziran 2018 tarihinde başlaması sonucu ve açıklamada bulunduğunuz üzere 420 günde biteceğini söylediniz. Sizin söylediğiniz tarihe göre 10 Şubat 2020 tarihinde bitmesi gereken projeyi o sıralar böyle bir kur farkı yok iken neden bitiremediniz? Neden ihale ile verdiğiniz firma mağdur olduğunu iddia etti?

20 Mayıs 2022 tarihinde Muğla Postası Yazı İşleri Müdürü Neval Arslan’ın yaptığı bir habere göre Başkan Gümüş’ün “Kent Meydanı 45 güne hizmete girecek” şeklinde bir cümle kurduğunu okudum. Açıkçası yaptıkları bir inşaatın bu kadar dolambaçlı olmasından kaynaklı açılabileceği pek inandırıcı gelmemişti ki tahmin ettiğim gibi de oldu. En geç 4 Temmuz 2022 tarihinde açılması gereken Kent Meydanı ve Yeraltı Otopark YİNE AÇILMADI, AÇILAMADI. Kurban Bayramı öncesi açarak biz Muğlalılara açılışını uzun süredir beklediğimiz Kent Meydanını bayram hediyesi olarak müjdelerler mi diye düşünüyorduk.  Maalesef ki yeniden hüsrana uğradık.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı Mart ayında temelini attığı Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi 25 Temmuz 2020 tarihindeki haberin içeriğine göre açılışa hazırlanıyordu. 4 bloktan oluşan tesiste çok amaçlı salon, kreş, çocuk atölyesi, sanat atölyeleri, dijital kütüphane, sergi salonu, spor salonu, kitap kafe ve kapalı otopark bulunmakta. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nin 4 bloktan oluşuyor olmasına rağmen 28 ayda tamamlayabilmişken Kent Meydanı’nın 49 ayda tam anlamıyla bitirememeleri akıllara şu soruyu getiriyor; Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ü başarısız mı göstermeye çalışıyor? Aynı siyasi partinin belediye Başkanı değiller mi yoksa?

Tekrar Muğla Büyükşehir Başkanı Osman Gürün’e sormak istiyorum. Yapmış olduğunuz 24 Kasım 2021 tarihli paylaşımınızda ‘Kaybın 1 milyar 80 milyon TL. Bu parayla şehrimize 1.000 kilometre sıcak asfalt, 18 atıksu arıtma tesisi veya 1.800 km içme suyu hattı yapabilirdik.’ demiştiniz. 24 Kasım 2021 tarihinde dolar 13,1540 Türk Lirası, Euro 14,7870 Türk Lirası iken günümüzde (20 Temmuz 2022 tarihinde) dolar 17,5880 Türk Lirası, Euro 18,0090 Türk Lirasıdır.  Bu kur farkından dolayı mı 20 Temmuz 2022 ‘de sadece Kent Meydanı’nın otoparkını açabildiniz? Büyükşehir Belediyesi’nin parası mı bitti? Kent Meydanı’nın otoparkından gelecek para ile mi çevre düzenlemesini yapacaksınız? Bu kadar zamlardan sonra üstüne üstlük bir de yol üstündeki Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait park alanlarının yönetimi SENTPARK’ da olmasının ardından vatandaşa kolaylık sağlamak yerine bir de Kent Meydanı’nın otopark ücretinin Zihni Derin İş hanının otoparkını ihaleyle verdiğiniz özel firmayla aylık abonelik fiyatının aynı olması BÜYÜKŞEHİR ’İN GÖZÜ VATANDAŞIN CEBİNDE Mİ? diye düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz.

Aslında daha çok söz var. Artık birazını da Kent Meydanı’nın tam anlamıyla açıldığını göreceğimiz günlere bırakalım. Bekleyip göreceğiz. Sevgiyle kalın.

Bu yazı toplam 8658 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
H. Merve GÖÇER Arşivi
SON YAZILAR