Muğla ilimiz turizm sektöründe oldukça başarılı bir ilimiz olarak bilinmektedir. Pansiyonculuk, Apart İşletmeciliği ve Otelcilik Muğla ilimizde gelişmiş bir sektördür. Bunun yanı sıra mermer üretimin de hatırı sayılır derecede faaliyet gösteren bir ilçemizdir. Sahil kenarında bulunan ilçelerin dışında kalan Kavaklıdere ilçesi turizm yönünden sektör oluşturmasa da mermer ve bakırcılıkta başarılı olmuş bir ilçemizdir.

          Kavaklıdere ilçemize bakırcılık sanatının çok uzun yıllar önce hatta 800 yıla kadar uzandığı Toros Boylarından geldiği ifade edilmektedir. Isıyı en iyi iletme özelliğine sahip olan bakır bu ilçemizde usta zanaatkarlar tarafından nakış gibi işlenmektedir. Zanaatkarların ellerinden Bakır tabaklar, çanaklar, tencereler, sahanlar, sürahiler, siniler, sefer tasları, cezveler, kahve fincanları, tepsiler, şekerlikler üretilmektedir. Bakır kesme makinası çekiç perdah ve kaynak-lehim ile bu eşyalar üretildiğinden makineleşme mevcut değildir. El emeği göz nuru ile hazırlanan bu ürünler üzerine motifler işlemek ayrı bir sanat gerektirmektedir ki Kavaklıdere esnafı bunu tam anlamıyla yapmaktadır.

         Kavaklıdere Bakırcılığı yıllardır babadan oğula geçen bir meslek olsa da günümüzde pek rağbet görmemektedir. Kısaca genç nesil bu mesleğe ilgi göstermemektedir. Sadece meraklıları bu işi yapmaya devam etmekte yine meraklıları da bu eşyalardan satın almaktadır. Mesleğin gelişmemesi üzücü bir durum olup, kaybolan meslekler sınıfına girmesi korkusu da mevcuttur.

        Yine Kavaklıdere ilçemizde bu sanatı icra eden zanaatkarlar aynı zamanda kalaycılık işini de yapmaktadır. Bakırın sarı olan kısmının yemek yapma, çay kahve yapma gibi işlerde kullanılacak olanlarında kalaylı olanları tercih edilmektedir. Bu yüzden bakırcılık ve kalaycılık mesleği iç içedir. Bir bakırcı ustası aynı zamanda kalay yapmayı da bilmektedir.

        Bakırlarını üreterek kullanılacak hale getiren esnaflar-zanaatkarlar ürünlerini ilçede bulunan dükkanlarının önlerinde sergilerler. Ayrıca Yatağan-Aydın karayolu üzerinde bulunan araç park edilebilir alanlarda sergi serip satarlar.

Kavaklıdere Muğla İlçe merkezine yaklaşık olarak 53 kilometre kadardır. Kavaklıdere ilçesinden Bozdoğan, Aydın, Nazilli istikametine yol bulunmaktadır. Yolunuz düşerse mutlaka Kavaklıdere bakır el sanatlarından edinip, Yerküpe Mağarası ve çevresinde doğal güzelliğin tadına varmanızı tavsiye ederim.