Güzide Kasim

Güzide Kasim

Katı Atık Mı ? Katı Kazık Mı ?

Katı Atık Mı ? Katı Kazık Mı ?

Son dönemlerde vatandaşlara gelen su faturaları isyan ettirdi. Mesela,  30 liralık bir su kullanım bedeli olan işletmeye katı atık bedeli de eklenince 2000 liraya yakın fatura ödemek zorunda kalıyor. Haklı olarak vatandaşın aklında binlerce soru işareti var.

Ve yetkili merciler sessizliğini koruyor. İlçe belediyesinde gelen kısa bir açıklama vardı. Açıklamada da vatandaş sorularının cevabını bulamadı. Çünkü yapılan açıklama sadece “bizim yapabileceğimiz bir şey yok, biz verileni uyguluyoruz” der gibiydi.

Vatandaş bunu kim yaptı derdinde değil ki?  Vatandaşın derdi cebini yakan faturalar. Neden bu kadar yüksek bedeller ödüyoruz?

Katı atık bedeli oranları neye göre belirleniyor? Mesela bir depoyla bir otelin katı atık bedeli aynı mı oluyor? Ya da rezidansta oturanla sıradan bir apartman dairesinde oturan aynı ücreti mi ödüyor?

***                         ***                         ***

Konut ve işyeri sahipleri yılda iki defa olmak üzere emlak ve çöp vergisi ödüyor. Ayrıca her ay gelen su faturalarında ÇTV dediğimiz çevre temizlik vergisi ödeniyor.

Peki, katı atık ne? Evsel atık yani bizim bildiğimiz çevre temizlik ve çöp vergisi adı altında toplanmıyor muydu?

Faturaları incelediğimiz de kalem kalem şöyle;

MUSKİ’ye ayrılan kalem var. Bunu hepimiz biliyoruz. Burada kullandığımız su bedeli var.

İlçe belediyeye ayrılan kalem, büyükşehre ayrılan kalem ve bakanlıklara ayrılan kalem var. Yani vatandaş su faturası mı ödüyor? Vergilerin vergisini mi ödüyor? Hizmet bedelini mi ödüyor? Ve bunların KDV ‘sini ödüyor.

Ne ya da neye ödediğini bilmeden ödüyor işte…

Ver kurtul hikâyesi…

Zaten Muğla’daki kiralar vatandaşları yeterince zorlarken her geçen gün artan vergiler ve faturalara yansıyan çeşitli ödeme kalemleri hatta KDV’nin bile KDV’sini ödemek artık vatandaşı isyan ettiriyor.

Vatandaştan alınan vergilerle yapılan barajlardan su kullanmak için vatandaş yine para ödüyor. Yapılan yollardan vatandaş geçmek için yine ücret ödüyor. Verginin vergisi, KDV’nin KDV’si,  hatta aldığın nefesin bile vergisi.

***                         ***                         ***

Peki, bu durumda vatandaş ne yapsın karşısında muhatap bile bulamayan Vatandaşta isyanda;

Katı atık mı ?

Katı kazık mı? diye söylenmeden geçmiyor.

Bu yazı toplam 1109 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR