Elvan Göçer

Elvan Göçer

BASIN İLAN KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE TÜM ALKIŞLARIMIZ

BASIN İLAN KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE TÜM ALKIŞLARIMIZ

Türkiye’de internet medyasının yasal düzenlemeye kavuşması için yasa hazırlanmaya başlandığı dönemde deyim yerindeyse bir bardak suda fırtına koparanların feryatlarını duymayan kalmadı. Türk basınında yoğun tartışmaların yaşandığı bir dönem olmuştu. Konunun uluslararası arenaya taşınarak “basın özgürlüğü” adı altında Türkiye’yi sıkıştırmak için bile kullanıldığına şahit olduk zaman zaman.

Dezenformasyon yasası aslında yıllardır çıkarılması beklenen toplum tarafından talep edilen bir yasaydı. Ancak bazı kesimler internet yasası ve Basın İlan Kurumu’nun mevzuatında yapmayı planladığı değişiklik üzerinden Türkiye’de basın özgürlüğünün yok edildiği algısını oluşturmak için olumsuz yönde gayret gösterdiler. Devlet Basın ilan Kurumu aracılığıyla basın sektörünü 60 yıldır destekliyor ve basın özgürlüğüne en büyük katkıyı veriyor aslında.

Uzun zamandır başıboş durumda olan internet ortamı için de yeni yasa ile birlikte bir destekleme ve düzenleme planlandı ve yine devlet desteğiyle bu alanda mağduriyetlerin giderilmesi planlandı.

Çatlak sesler çıkmasına rağmen, Basın İlan Kurumu bu süreçte Anadolu basını için elini taşın altına koydu. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, sektörün sorunlarını çok iyi bildiği için kısa sürede harekete geçti. Anadolu’daki teşkilatı ile birlikte kısa sürede organize olarak Türkiye’deki tüm gazete temsilcileri ile bölge toplantıları yaparak Anadolu basınının beklentilerini, önerilerini dinledi, fikir alışverişi yaptı. İzmir’de gerçekleştirilen bölge toplantısına Muğla basını olarak süreç ile ilgili görüşlerimizi ve beklentilerimizi ilettiğimiz toplantıya bizzat katılım sağlayıp sürece katkıda bulunduk.

Bununla da kalınmadı; mevzuat ve yasa aşamasında internet haber site sahipleriyle, hukukçularla, iletişim fakültelerinin uzmanlarıyla görüşülerek mevzuatlar hazırlandı ve düzenlemeler yapıldı.

Sonuçta internet haber siteleri 1 Nisan itibarıyla resmi ilan almaya başladı. Türkiye’de yüzlerce internet sitesi 1 Nisan’dan itibaren resmi ilan almaya başladı. Kurum, ilk 6 ay boyunca sitelere uyum süreci tanıdı. Bu süre zarfında gazetelere ait internet sitelerinin, dijital dönüşümü gerçekleştirmeleri için kurum her türlü teknik ve ekonomik desteği sağladı. Tüm iyi niyetiyle çağımızda bir zorunluluk haline gelen “dijitalleşmeyle” Anadolu basınını çağı yakalamak için teşvik etti.

2023 yılı geride kalırken sektör açısından neler yaşandığına bir bakalım.

*Dijital dönüşümün ilk adımı 60 yıldır sektörün koruyucusu olan Basın İlan Kurumu ile paydaş olan Anadolu medyası süreci birlikte kurtardı. Anadolu medyası 6 ay boyunca devletin desteği ile dijitalleşme sürecine yatırım yapıp dönüşümün ilk aşamasını tamamladı. Süreç devam ediyor ve önümüzdeki yıllarda daha iyiye gidecektir.

*Bilişim teknolojisi, yeni medya, gibi faktörler yüzünden kan kaybeden meslek dijital dönüşüm ile yenilendi, değişti. Okur odaklı özel habercilik, güçlendi. Anadolu basını gazetesiyle, gazetecisiyle “yeni medya” yolunda önemli mesafe aldı.

*Yasa ve düzenlemeler ile birlikte daha önce hiçbir hukuki tanımı olmayan, yasal hakkı bulunmayan hatta gazeteci bile sayılmayan internet siteleri sürece dahil edildi. Şimdi internet sitelerinde bulanan gazeteciler sarı basın kartı alabiliyor, akredite edilebiliyorlar ve Basın İlan Kurumu’nun şartlarını yerine getirdiğinde resmi ilan ve reklam alabiliyorlar.

* Anadolu basınının en büyük korkusu olan basılı gazetelerinin sonu ne olacaktı. Bu süreçte basılı medya organlarının bir kısmı internet haber siteleriyle Basın İlan Kurumundan resmi ilan almaya başladı ve gelecek konusunda medyanın önü açıldı.

Medya açından 2023 yılını değerlendirdiğimizde artan maliyetlere karşın sektörün bir nebze rahat nefes aldığını ve internet medyası dönüşümü ile birlikte de sektörün önünün açıldığını görüyoruz.

Eksiklikler aksaklıklar böylesine büyük dönüşümlerde mutlaka olacaktır, eksikliklerin zamanla giderileceğinden eminiz, devlete vergi ödemeden sadece seçim dönemlerinde ortaya çıkan haber sitelerine de çözüm yolu bulunacağına inancımız tamdır. Görünen o ki; Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç olmak üzere tüm yönetim samimi iyi niyetleriyle Anadolu Basınında bu büyük dönüşümü sağlamak için var güçleriyle çalışıyorlar. Bizler de gazeteler olarak okur sayımızı artırmak için, özel haber üretmek için, kamuya faydalı olmak için, sektöre mesleğini seven yeni gazeteci arkadaşlarımızı kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Önümüzdeki yıl ve daha sonraki yıllarda basın sektörü için daha güzel günlerin olmasını diliyorum.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç başta olmak üzere tüm yönetimi ayakta alkışlıyor başarılarının daim olmasını diliyorum.

Bu yazı toplam 3438 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Elvan Göçer Arşivi
SON YAZILAR