Güzide Kasim

Güzide Kasim

Öğretmenden Mektup…

Öğretmenden Mektup…

Çok değerli öğretmenlerim ve okurlar aşağıdaki yazdığım alıntı değildir. Tamamen kendi gözlemlerimi yazdım. Sürçü lisan ettiysem şimdiden özür dilerim. Tüm öğretmenlerimin ellerinden saygıyla öpüyorum.

Sayın Velim;

Önce ki gün yapılan veli toplantısında sizinle yeteri kadar ilgilenemediğim için ve derse geç girdiğim için okul müdürüne şikâyet etmişsiniz. Yanlış anlamayın kızmadım. Neden diye de sormam. Öncelikle şunu söyleyeyim toplantıya girmeden önce evet telefonla görüştüm. Kiminle görüştüğümü şöyle kısaca anlatayım. Benim de evde iki çocuğum var. Biri ilkokula gidiyor, diğeri ortaokula, ortaokuldaki çocuğumun toplantısı vardı. Ben de öğretmenini arayıp katılamayacağımın bilgisini verdim. Çünkü aynı saatlerde sizinle yani otuz çocuğumun velileriyle toplantım vardı. İkinci telefon görüşmem üst kattaki komşumla görüştüm. Çünkü diğer ilkokula giden çocuğumun eve gidince ilgilenilmesi gerekiyordu ve ondan rica ettim.

Evet, sayın velim okullar açılalı daha iki gün olmasına rağmen daha ilk günden sabah 10 dakika geciktim. İlkokula giden çocuğum geceden rahatsızlanmıştı. Onu doktora götürmesi için aile büyüklerimden rica ettim. Biliyorsunuz çocuklar hasta olunca biraz mızmız oluyor. Sizden geciktiğim için özür dilerim.

Neyse kendi sorunlarımla sizi sıkmak istemem. Sadece durumumu izah ettim.

Size oğlunuz Ali’nin genel durumuyla ilgili bilgi vereyim. Ali ilk günlere göre çok iyi artık arkadaşlarıyla ve okula uyum sağladı. İlk başlarda derste sık sık tuvalete gitmek istiyordu ve karnının ağrıdığını söylüyordu. Yanıma çağırdım nedenini anlamaya çalıştım. Meğer Ali’nin sabah kahvaltı alışkanlığı yokmuş. Ona sabah kahvaltısının önemini anlattım. Sabahları kahvaltısını yaparsa karnının ağrısının geçeceğini söyledim. Ve beraber kahvaltı yaptık. Sizden ricam Ali sabah mutlaka kahvaltısını yapsın. Bir de sabah erken kalkmaktan mutsuz olduğunu söyledi. Sanırım akşam biraz geç yatıyormuş. Ona akşam erken yatması gerektiğini yeteri kadar uyursa sağlıklı bir şekilde büyüyebileceğini söyledim. Ve sanırım Ali dün gece erken yakmış ki bugün derslere katılımı daha iyiydi. Ve lütfen sabah kahvaltısını ailecek beraber yapın çünkü Ali tek başına kahvaltı yapmak istemiyormuş.

Evet, şunu da dile getireyim geçen gün derse 20 dakika geciktim. Teneffüste kızlarımdan biri oyun oynarken düşmüş. Öğretmenim çok acıyor diye ağlayarak yanıma geldi. Onunla ilgilendim. Acısını hafifletmek için kucağına alıp sarıldım. Çünkü annesi öyle yapıyor, oda rahatlıyormuş. Takdir edersiniz ki o kızımı da öyle sınıfa götürüp ders işleyemezdim.

Oğlumun derslerdeki durumuna gelince; Ali’de diğer bazı çocuklarım gibi ilk harflerde biraz zorlandık. Neyse ki artık çözdük. Yanıma alıp o küçücük yumak ellerini kalem tutmayı öğrettikten sonra o yumuşacık ellerini avucumun içine alarak E harfini nasıl yazması gerektiğini küçük kurallarla anlattım, gösterdim.

Sonra harfleri birleştirmede zorlandık. Ve Ali karamsarlığa düştü. “öğretmenim ben okuyamıyorum,  çok zor “dedi. Onun gözlerindeki umutsuzluğu gördüm. Benim ve anne-babanın yardımıyla yapacaksın dedim. “Ama benim annem babam çok çalışıyor. Akşamları da yorgun oluyorlar” dedi. Ona kendimden örnek göstererek “bak ben de küçüktüm. Okuma –yazma bende bilmiyordum. Ve şimdi öğretmenim. Ve sizler Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarısınız, yaparsın”  dedim. Birden gözleri “yapabilirim” dercesine parladı. Ve sizden ricam akşamları çok değil yarım saatte olsa kaliteli zaman geçirmeye çalışalım. Çünkü oğlumun motiveye ihtiyacı var.

Evet, sayın velim bizim ders saatlerimiz ve günlerimiz böyle geçiyor. Tabi takdir edersiniz ki benim otuz çocuğum var. Her biri benim için çok değerli ve önemli. Bazen bazı saatlerde Ali’ye daha az zaman ayırdıysam özür dilerim.

Kusura bakmayın bunları size yazarak belirtiyorum. Çünkü sizin de çalıştığınızı her zaman gerekli izinleri alamadığınızı biliyorum. Ama arzu ederseniz herhangi konu kafanıza takılırsa benim telefonum her zaman açık istediğiniz zaman arayabilirsiniz.

Ve sizden son isteğim evde çocuklarınıza anne-baba olun, öğretmen rolüne girmeyin çünkü zaten gün boyu onlar bir öğretmenle zaman geçiriyorlar. Evde öğretmene değil anne-babaya ihtiyaçları var.

Sınıf Öğretmeniniz

Bu yazı toplam 949 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR