Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

SİYASETTE BAŞARILI OLMAK İÇİN DEĞERLERİN ETKİLERİNİ UNUTMAYIN

SİYASETTE BAŞARILI OLMAK İÇİN DEĞERLERİN ETKİLERİNİ UNUTMAYIN

Son dönemde gördüğümüz bazı yanlış uygulamalar değerlerin unutulduğunu yada yanlış kullanıldığını bize gösteriyor.

İlk bakışta aman sende diyebilirsiniz. Ancak değerlerin insan davranışlarını belirleyen, siyasal tercihlerini belirleyen önemli katalizör olduğunu unutmamak gerekir.

Bakın değerler neler üzerinde etkili

Değerlerin;

-İnsanların ulaşmayı arzu ettikleri hedeflere ulaşmayı harekete geçirici etkisi vardır.

-Değerler belirli eylem ve durumları aşmayı sağlayan katalizör konumundadır.

-Değerler olayların politikaların değerlendirilmesinde rehberlik eder.

Ayrıca toplum ve toplumsal koşullar değiştikçe o toplumda geçerli olan değerlerde değişir, farklılaşır.

Değerler; Toplumu ve toplumsal bir varlık olan insanı anlamada önemli bir kapı aralar, siyasi tutum ve davranışların analizinde kullanılacak kriterler olarak ayrı bir önem arzeder.

Siyasetin bugün tüm dünyada ve ülkemizde toplumdaki etkisinden hareketle demokratik yaşamın vazgeçilmezlerinden olan siyasal seçimlerde seçmenin tercih ve kararlarında değerlerin önemli bir yeri vardır. Siyasal tercihler ve seçmen davranış ekonomik-sosyolojik-politik-psikolojik-dinsel ve tarihsel boyutlarıyla hep araştırmalara konu olmuştur.

Toplumun demografik özellikleri; Kamu oyunun genel eğilimleri, medyanın kamuoyu üzerindeki etkisi, ülkenin sosyo ekonomik durumu genel eğilimleri, siyasetçilerin kişisel özellikleri, dünyadaki genel konjektur siyaset ve değerler bağlantısında siyasetçinin başarılı olup olmayacağını belirler.

Bu bilimsel verilerden yola çıkarak 2019’da yapılacak yerel seçimler için siyasetçilerin, yöneticilerin, özellikle Milli-manevi değerlere sahip çıkmalarında yarar görürüm.

***      ***      ***

Son 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için evlere ve resmi kurumlara, tüzel kişiliklere bayrak asılmıştı.

Ancak burada gözlemlediğim bir nokta şu ki, asılan bayraklar birçok yerde toplanmadığı gibi, daha düne kadar asılı kaldı. Belki hala asılı olan yerler ve kuruluşlar vardır.

Bayrak Türk milleti olarak bizim en önemli milli değerimizdir.

Bununla ilgili 1936’da 2994 sayılı bayrak kanunu ve 22 Eylül 1983/2893 sayılı Bayrak kanunlarında Türk Bayrağını koruma, kullanma şekli hakkında kanunlarımız varken ve 7.maddesinde; Türk Bayrağı yırtık-sökük-yamalı-delik-kirli-soluk-buruşuk yada layık olduğu manevi değeri zedeleyecek şekilde kullanılamaz maddelerine gerekli özenin gösterilmediği bugün olmazsa bile önümüzde yakın gelecekte değerlerin  unutulacağı kaçınılmaz bir hal alacaktır. Özellikle özel ve devlet okullarında bu bilincin geliştirilmesi, İl Milli Eğitim teşkilatlarının bu konuda hassasiyet göstermesi, yırtık-buruşuk bayrak asanlar için mülki amirlerin hassasiyet göstermesi yerinde olacaktır.

 

Bu yazı toplam 1007 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR