Süleyman Akbulut

Süleyman Akbulut

SÜRPRİZ OLAN KARARNAME DEĞİL, VALİ CİVELEK

SÜRPRİZ OLAN KARARNAME DEĞİL, VALİ CİVELEK

Beklenen Valiler Kararnamesi açıklandı.

Elazığ depremi, Barış Pınarı Harekatı ve Coronavirüs süreci derken, bir Valiler Kararnamesi daha geçtiğimiz Salı gününü Çarşamba’ya bağlayan gece, geç saatlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak, açıklandı.

Yeni kararnamenin beklenildiği sıralarda ilimiz valilik makamında da bir değişikliğin olması tahmin ettiğimiz bir gelişmeydi.

Yani Muğla’da vali değişikliği sürpriz olmadı.

Hatta bu süreçte hangi akla hizmet olduğu belirsiz bir şekilde bazı vali isimleri bile havalarda uçuştu.

Oysa nerede görülmüştü taşra teşkilatlarının, Ankara’yı etkileyip, çıkacak valiler kararnamesine şekil vermeye çalışıp, bu yönde algı yaratarak vali atamalarına müdahale edebileceklerini düşünerek, haber malzemesi vermeleri…

Bu çabaları yüzünden meslektaşımızı bile yanlış yönlendirmişler.

Ama algı yürütme işi, birilerinin yaşam şekline dönüşünce, bu gibi yöntemler şaşırtmıyor bizleri.

Alışmış kudurmuştan beterdir misali..

Evet, 9 Haziran 2020 tarihli kararnameyle Muğla’nın yeni valisi, Çanakkale Valiliği görevini yürüten Orhan Tavlı oldu.

Muğla Valiliği değişikliğinin beklenen bir durum olduğunu belirtsek de, asıl merakımız Vali Esengül Civelek’in akıbetiydi.

Gece geç saatlerde açıklanarak, elden ele dolaşan kararnamede Civelek’in ismini görememiştik. Oysaki her kararnamede, gelen valiyle birlikte giden valinin de yeni görev yeri, merkeze alınmış bile olsa listede yer alırdı.

Ama Civelek’in adı listede yoktu.

Muğla’dan sonra emekliye ayrılacağı yönünde pek çok duyum aldığımız Civelek ile ilgili, böyle bir ihtimal olabileceğini düşünsek de, bir başka hissiyatımız, sürpriz bir kararı duyabileceğimize inandırıyordu bize.

Gerçi devlet tasarrufunda neyin ne olacağının hiçbir garantisi olmadığını bilenlerdenim.

Öyle olmasa Tunceli Valisi Tuncay Sonel ile Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu’yu Muğla Valisi yapmışlardı.  

Ve hatta bakınız 15 Temmuz sürecinde başarılı sayılan koordinasyonuyla öne çıkmış Muğla Valisi Amir Çiçek’in akıbetini de devlet tasarrufunda neyin ne olacağının bilinmeyeceği yönündeki tezimize örnek sunabiliriz.

Valilik ya da bakanlık nezdinde bir görev alabileceği düşünülürken Sayın Çiçek, ilk kararnamede merkeze alınmıştı.    

Bu gelişme sürpriz etkisi yaratmıştı mesela.

Ama bu tasarruf boyutu Esengül Civelek için farklı işledi.

Adeta “bombayı bekleyin”e büründü bu atama.

Civelek’in isminin kararnamede olmayışı, biz gazetecilerden daha çok merak içerisinde olan zümrenin telefonlara sarılıp, yorumsal içerikli kulisler yapmalarına bile sebebiyet vermiştir kesin.

Neyse ki sağlam kaynaklarımız sayesinde, gerek sosyal medyamızda, gerekse gazetemiz haber sitesinde Civelek’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı 2020/273 sayılı kararla Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevine atandığı kararını kamuoyuyla paylaştık.

Bu kararın bazılarınca sürpriz olarak yorumlanabileceği kadar, Ankara’ya yakın olan Muğla’daki zümrelerce de normal karşılanan bir gelişmeydi.

Tüyoları alan, bilenler elbet vardı.

Civelek, 30 Haziran 2017 tarihinde Muğla’daki görevine başladı. Yani 1075 gündür Muğla Valisi olarak görev yapıyor.

Bu da 2 yıl 345 gün demek.

Herhalde akıllara, biz doğru bilgiyi bilsek ve haklı olduğuna inansak bile, Valilik çevresine konuşlandırdığı demir parmaklıklarla gelecek.

Sonuçta Muğla ili için çaba sarf eden herkese müteşekkiriz.

Bu çabaları en üstlerde karşılık bulmuş olmalı ki, Civelek, Muğla’daki görev süresinin 3’ncü yılını doldurmasına 20 gün kala, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına atandı.

Bu atamayla, bürokratik hayatının üst düzey görevlerde geçtiğini kendisinden dinleme fırsatı bulduğumuz Esengül Civelek’in, bu bürokratik yaşamının Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı göreviyle taçlandığını ve bu görevle son bulacağını düşünmekteyiz.

Muğla vatandaşı, şehrinde valilik görevinde bulunmuş her valiyi hayatının ayrı bir yerine koyar.

Devlet adabını iyi bilmesinin yanında, siyasetin değil, devletin valisi olma eğilimini göstermiş Sayın Esengül Civelek’e başarı dilerken, Muğla’ya yeni atanan Orhan Tavlı Vali’ye de, hayırlı olsun dileklerimizi sunuyoruz.

Öten yandan, yaklaşık 20 yıldır kesintisiz valilik yapan, ilk olarak 38 yaşında geldiği Muğla’dan sonra sırasıyla Mersin, Samsun, Diyarbakır, Kocaeli valiliklerinde bulunan ve Muğla ilinde derin izler bırakmış valilerden birisi olan Sayın Hüseyin Aksoy’un da komşu Aydın ili valiliğine atanmış olmasından duyduğumuz memnuniyeti de dile getirerek, sonlandıralım.

Bu yazı toplam 1341 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Akbulut Arşivi
SON YAZILAR