Güzide Kasim

Güzide Kasim

Bir Eğitimciye Yakıştıramadım

Bir Eğitimciye Yakıştıramadım

Geçenlerde gördüğüm görüntüler karşısında adeta şok oldum. Muğla’da bir okulun kız yurdunda arama yapılıyor. Tabi ki bu uygulama okullarda ve yatılı yurtlarda zaman zaman yapılan normal bir uygulamadır.

Disiplin önemlidir. Kötü alışkanlıkların önüne geçilmesi bir nebze çocuklarımızı ve gençlerimizi tehlikelerden korumak için yapılan disiplinli uygulamaları hepimiz destekleriz.

Fakat bu uygulamaları yaparken gençlerimizi rencide etmeden onurunu incitmeden yapmak gerekir. İzlediğim görüntülerde ise bu durum hiçe sayılmış durumda. Bir lisenin kız yurdunda yapılan aramada kızların en mahrem alanlarına girilmesi yetmemiş, sanki gençler bir suç işlemiş gibi ortalık darmadağın karıştırılmış ve öylece bırakılmış. Maalesef her şeyin bir adabı ve usulü olduğunu çok saygın eğitimcilerimiz unutmuş. Bu gençlerin yaşları 15 ile 18 arasında değişmektedir. Bu yaş gurubundaki gençleri böyle bir davranışa maruz bırakmak ne kadar doğru olabilir ki.

Tabi ki görevinizi yapacaksınız, amacınız onları korumak olabilir ama bunu yaparken empati kurun lütfen. Bir kızın odasını girip tüm eşyalarını karıştırıp odanın altını üstünü getirip öylece bırakmak ne kadar doğru olabilir ki!

***                  ***                  ***

Bir düşünün(!) okulda derstesiniz çıkışta kendinize göre program yaptınız. Yurda gidip duş alıp dinleneceksiniz ve sonra ders çalışacaksınız. Ama yurda gidip odanıza girince bir bakıyorsunuz odanız darmadağın sanki hırsız girmiş gibi… Ne düşünürsünüz?

Ya da bu gününüze gelelim. Okulda işiniz bitti ve gidiyorsunuz. Sabahtan bütün işlerinizi bitirdiniz. Sadece eve gidip biraz dinlenmek istiyorsunuz. İşte bu huzurla eve bir giriyorsunuz, ama eviniz darmadağın her şey ortada ne yapardınız? Durun ben söyleyeyim resmen sinir krizi geçirirsiniz?

***                  ***                  ***

Bu gençlere; özgürlükten, özgüvenden başarıdan ve en önemlisi insan haklarından nasıl bahsedeceksiniz?

Gençler bizim geleceğimizse, onları böyle hoyratça davranmak bize- size yakışır mı?

Böyle davranmak yerine mesela kızlarımızı çok sevdiğimizi hissettirmemiz gerekmez mi? Onlarında bizi sevmesi için çaba göstersek daha güzel olmaz mı?

Seven insan sevdiklerine yalan söylemez, seven insan sevdiklerini üzmez, seven insan sevdiklerini incitmez.

İşte sizin arama adı altında aradıklarınızı aslında gençlerle konuşsanız, onlarla aranıza perde çekmeseniz, onlar size arayıp da bulduğunuz ya da bulamadıklarınızdan daha fazlasını verir.

Tabi ki sizler eğitimcisiniz bunları söylemek bana düşmez ama bakın sevgi her şeyi çözüyor.

Ve ne acıdır ki! Günümüzde çocuklarımızı çok çabuk kaybediyoruz. Gençlerimizi korumak adına onların özel alanlarını tecavüz etmek bir eğitimciye yakışmaz diye düşünüyorum.

Ne olur çocuklarımızı kaybetmeyelim…

Bu yazı toplam 2495 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR