Datça, coğrafi bölge olarak Ege Bölgesi yer alıyor. Dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Yüzölçümü 446 km² olan Datça yarımadasının 235 km’lik bir sahil şeridi mevcuttur. Ayrıca büyüklü küçüklü 52 adet koya da sahiptir. Datça’nın yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. İklimine kısaca tipik Akdeniz iklimi diyebiliriz. Üç tarafı denizle çevrili yarımadada yazın serin serin kuzey rüzgarları eser ki bu da bölgedeki kavurucu sıcakları ortadan kaldırır. Nem oranı ortalama %58-60 civarındadır. Konum itibariyle Datça’da yılın neredeyse her ayı güneşli geçer.
Devlet tarafından Datça Yarımadası, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Bozulmamış bakir doğası, 235 kilometrelik sahil şeridi ve 52 adet koyu, zengin bitki örtüsü, Knidos Antik Kenti ile halen olduğu gibi gelecekte de civarın en önemli turizm merkezlerinden birisi olmaya adaydır.
Datça’nın birçok mavi bayraklı plajı bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını sayacak olursak; Aktur Tatil Sitesi Plajı, Karaincir Plajı, Hastanealtı Plajı, Periliköşk Plajı, Billurkent Plajı, Gerence plajı. Koylar ise Hayıtbükü, Gabaklar, Ovabükü, Kurubük, Akçabük ve Kargı koyları olarak sıralanabilir. Buralarda denize girildiğinde denizin dibinde yüzen balıkları net bir şekilde bir akvaryum misali izlemek mümkündür. Datça Marmaris arasında bulunan ve insanın ruhuna dokunan koylar hakikaten görülmeye değerdir.
Bilindiği üzere bölge yoğun turizm bölgesidir. 1970 yılında öncelikli turizm bölgesi olarak ilan edilmiş bir yöredir. Datça İlçe halkının önemli bir kesimi kazancını potansiyeli yüksek olan turizm işletmeciliğinden kazanmaktadır. Her geçen gün turizme yönelik yatırımlar yapılmaya devam edilmektedir. Özellikle konaklama sektöründe gözle görülür bir artış mevcuttur. Datça Yarımadası, Bodrum ve Marmaris’ten “Mavi Yolculuk” düzenleyen tekneler için oldukça önemli bir güzergah olarak da bilinmektedir. Ayrıca Bodrum-Datça arasında feribot işletmeciliği de yapılmakta ve ulaşıma büyük katkı sağlamaktadır.
Diğer taraftan, Yunan adalarının yakın olması nedeniyle, Yunan adalarından, özellikle Rodos ve (Simi) Sömbeki adalarından, Yunanistan vatandaşları Datça’ya hafta sonları teknelerle alışverişe gelmektedirler. Bu da ilçeye döviz girişine sebep olmaktadır.
Gelenek haline gelmiş olan yöntemlerle yapılan tarımsal faaliyetler ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Temel olarak üretilen ürünler; badem, zeytinyağı, domates, narenciye, olup, incir ve üzüm gibi çeşitli meyve türleri ile birlikte çok az miktarda da seracılık yapılmaktadır. İlçedeki bir diğer önemli ekonomik kaynak da arıcılıktır. Üretimi yapılan çağla badem, domates ve balın önemli bir bölümü dışarıya satılırken, üretilen zeytin ve zeytinyağının büyük bir bölümü çiftçinin kendi ihtiyacını karşılamakta, çok az bir bölümü ise satılmaktadır. Datça ilçesi gıda konusunda bir adım öndedir.
Acı Badem, Nurlu Badem ve Tatlı Badem üretilen badem türleridir. Bademden üretilen onlu ürünlerde bulunmaktadır. Yine yarımada sınırları içerisinde Zeytinyağı üretilen imalathaneler vardır. Datça’nın 11 tane mahallesi mevcut olup. 50 bin civarında bir nüfusa sahip olduğu bilinmektedir.
Datça’nın Hızırşah mahallesinde Selçuklular’dan kalma bir cami ve seramik atölyelerinin kalıntıları; Reşadiye Mahallesi’nde Mehmet Ali Ağa Konağı ile Reşadiye Camii ve Emecik mahallesinde tapınak kalıntıları mevcut olup bunlar tarihten günümüze kalan bazı eserlerdir.
Bunların yanı sıra Knidos Antik kenti, Palamutbükü sahili görülmeye değer yerlerdir. Yolunuz bu bölgeye düşerse Marmaris istikametinden Datça Yarımadasına kolaylıkla geçebilir ve gönlünüzce bir tatil yaparak zihninizi ve bedeninizi dinlendirebilirsiniz.