Engelsiz ve Aktif Yaşlanma

Engelsiz ve Aktif Yaşlanma
Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu  Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından “I. Fizyoterapi Günleri” bilimsel etkinliği, Engelliler Haftası içinde gerçekleştirildi. Etkinliğin konusu, sağlıklı yaşlılık ...

Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu  Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından “I. Fizyoterapi Günleri” bilimsel etkinliği, Engelliler Haftası içinde gerçekleştirildi. Etkinliğin konusu, sağlıklı yaşlılık  ve  aktif yaşlanma üzerineydi. Konuşmacılar; İstanbul, Ankara ve Zonguldak üniversitelerinden ve hastanelerinden katılan akademisyen ve klinisyen fizyoterapistlerden ve  öğrencilerden oluşmaktaydı. Fizyoterapistler, yaşlılıkta  işlevselliği koruyucu yaklaşımlar ve yeti   yitimlerine yönelik rehabilitatif çalışmalar  üzerine  değerli bilgiler verdiler. Geleceğin fizyoterapist adayı öğrenciler ise  yaşlılığa bakış açılarını yansıtan ve gençlerin farkındalığını arttırıcı   sunumları ile etkinliğe renk kattılar.

Neden Engelliler Haftası  ve neden yaşlılık?

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)’e göre yaşlıların yüzde 35’inden fazlası kronik hastadır. Kronik hastalıklar bireyin işlevselliğini ve günlük yaşamını etkilediği için Türkiye Özürlüler İdaresi, yeti yitimi olan kronik hastalıklı yaşlıları da engelliler (özürlüler) grubuna dâhil etmektedir. Türkiye nüfusunun yüzde 12.3’ü engellidir (7.94 milyon) bu engelli vatandaşların ortalama yüzde 3’ü kronik hastalığa bağlı yaşlı  engellidir.

Türkiye’nin, engelli  ve kronik hastalığı olan bakıma muhtaç yaşlısına yönelik karnesi zayıftır. Çok  kaba bir hesapla diyebilirim ki; 6 milyon yaşlının yarısı bağımlı olup bakıma ve rehabilitasyona  muhtaçtır. Son verilere göre  fizyoterapist (Fzt) sayısı 6 bin, hemşire (Hem) sayısı 192 bin ve sosyal çalışmacı (Shç) sayısı ise 4 bindir. Buna göre 1 Fzt’ye  580, 1 Hem’ye 180 ve 1Shç’ye 880 bakıma muhtaç yaşlı düşmektedir. Bunun yanı sıra yaşlılara yönelik huzurevi,yaşlı bakımı ve rehabilitasyon merkezi olarak  ortalama 260 (bakım-rehabilitasyon ve huzurevi) kurum vardır. Ortalama 100 yatak kapasiteli olduğu varsayımı ile 2 bin 600 yatağa  yalnızca bakıma muhtaç yaşlılar açısından baktığımızda bir yatağa bin 350 yaşlı düşmektedir.

Türkiye’nin 2050 yılı yaşlı nüfus projeksiyonuna göre 30 milyon yaşlı olacak  ve   bu grubun 14 milyonunu kronik hastalıklı ve engelli -bakıma muhtaç yaşlılar oluşturacaktır. Kısacası, sağlık bakım profesyoneli ve  yaşlı hizmet kurumlarındaki nicel yetersizlik katlanarak artacaktır.

Aktif ,sağlıklı ve engelsiz yaşam için  bilinçli tutum  örnekleri, öncelikle  gençlerin yaşam alanlarında sergilenmelidir. Bilindiği gibi 2012 Temmuz ayına kadar stratejik plan çerçevesinde üniversitelerin erişilebilirlikle ilgili asansör, WC, rampa, hissedilebilir zemin gibi düzenlemeleri  yapma zorunluluğu bulunuyor. Tüm üniversitelere tekrar önemle hatırlatılır.

Bu haber toplam 478 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.