Güzide Kasim

Güzide Kasim

Hastalar Mı Abartıyor… Yetkililer Mi Duyarsız…

Hastalar Mı Abartıyor… Yetkililer Mi Duyarsız…

Son dönemlerdeki grip vakaları çok konuşuluyor. Hastalar ilaç bulamadıkları için isyan ediyorlar. Geçenlerde bir arkadaşın mekânına gittim. Ardımdan kurye geldi. Arkadaş “işte ilaçlarımız geldi” diyerek sevinçle karşıladı kuryeyi. Kurye gittikten sonra merak ettim ne ilacı diye sordum. Meğer kendisi ve oğlu on beş gündür hastaymış. Başladı anlatmaya: ”On beş gündür çocuğum ve ben hastayım. İki günde bir acile hastaneye gidiyoruz. Doktorlar ağrı kesi verip gönderiyor. Çocuğum ateşler içinde kaç gün yandı. Daha iki gün önce yine gittim. Erişkin acili kapatmışlar çocuk acilde muayene olduk. Doktora kullandığım ilaçların fayda etmediğini söyledim. Tahlil istedim onu da yapmadılar. Sonra bir ilaç yazdı. Bu ilacın Muğla’da olmadığını ama yine de araştırmam gerektiğini söyledi. Bulamayacağım ilacı neden yazdığını söyledim cevap alamadım. En sonunda araştırarak ilaçların birini Ankara’dan diğerini Ortaca’dan buldum. Ve kuryeyle temin ettim.” Diye dert yandı.

***                       ***                       ***

Hastalar isyan ediyor ilaç bulamıyoruz diye.

Eczaneler dertli hastalara ilaç veremiyoruz diye.

Diğer yandan yetkililer açıklama yapıyor ”Piyasada ilaç sıkıntısı yok”. Hastalıklarla ilgili açıklamalar yine aynı türden “mevsimin olağan hastalık vakaları, olağanüstü bir durum yok” diye.

Artık insanlar neye, kime inanacağına şaşırmış durumda. Sokakta bir söylenti  “grip vakalarından ölenler var” diye. Vatandaş panik ve anladığım kadarıyla hastaneye bile gitmek istemiyorlar. Gidenlerde maskesiz gitmiyorlarmış.

Artık bir yetkilinin çıkıp açıklama yapması gerekiyor diye düşünüyorum. Vatandaşın gördükleriyle duyduklarının tutarlı, mantıklı bir açıklama yapılması gerekiyor.

Artık bırakın, beslenme alışkanlıkları ile ilgili tavsiyeleri, hastalıktan korunmak için önerileri. Halk bu konularda yeterince  bilinçli zaten.

Şayet orta da gerçekten ciddi bir virüs varsa bu konu da vatandaşa doğru ve güvenilir bilgi verilmeli. Bulunamayan bazı ilaçlarla ilgili önlemler alınmalı. Temin yolları aranmalı.

Bunları yapmak çok da zor olmamalı. Kaçıncı yüzyıldayız diye düşünmeden geçemiyor insan. İnsanları korkutan   hastalıklar ya da hasta olmak değil. İnsanları paniğe sevk eden, korkutan bilgi kirliliği, bilgi eksikliği ve tutarsız açıklamalardır.

Bu kadar sessizliğe insan sormadan geçemiyor:

Hastalar mı abartıyor?

Yoksa yetkililer mi duyarsız…

Bu yazı toplam 1995 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR