Değerli Okurlar;
Zahire kelimesinin TDK sözlük anlamı sonradan kullanılmak üzere istif edilmiş tahıl ya da aşlık olarak tanımlanmaktadır. Zahirecilik de bu gibi tahılların ticaretini yapma işidir. Zahirenin ne demek olduğunu ve zahireciliğin ne olduğunu sizler için derledik. Zahire, daha sonra kullanılmak üzere saklanan tahıl anlamındadır. Muğla yöresinde de bir zamanlar arasta da bulunan zahire pazarında zahirecilik önemli bir ticaret kolu olarak işlev görmüştür. Şimdi halen tarihi dokusunu korumaktadır.
18.yy ve 19. yüzyılın ilk yarısında Muğla’da yaşayan Hacı Osman Ağa, Pazar Camii yakınında bir alana iki kattan oluşan 12 odalı bir medrese yaptırır. Bu Medreseye Kayıkzade Hafız Mehmet Hayri Efendi müderris olarak atanır.
Kayıkzade Hafız Mehmet Hayri Efendi öldükten sonra müderrisliğine yine Muğla’da yaşayan ve şehrin tanınmış simalarından olan Kayıkhocaoğlu Hacı Kazım Efendi atanır.
Bu nedenle zahire pazarındaki medrese Kayıkzade Medresesi olarak da bilinir.
Kayıkzade Medresesi ve avlusu 1914 yıllarında Muğla İl Özel İdaresi'ne devredilir. Menteşe’ye önce 1914 yılında, sonra 1920 yılında Mutasarrıf olarak Selanik’ten gelme bir öğretmen olan Müştak Lütfi Gürsan adlı kişi Pazar Camii yanındaki bu alanı okul haline getirmek ister. 1920'de kurduğu ve adını ”Medrese-tül Müştak” olarak koyduğu bu eğitim kurumunda Muğla yöresinde bulunan öğretmenler ders verir. Bu nedenle Müştak Medresesi öğrencileri sadece dini bilgilerle sınırlı kalmamış, diğer pozitif bilgilerle de eğitim almış halde bu okuldan mezun olurlar. Bu alan, Tevhid-i Tedrisat Yasası'nın çıktığı 1924 yılına kadar, Medrese-tül Müştak Medresesi Avlusu olarak kalır.
Daha sonra bu alan köylülerin yoğurt, süt, peynir, çökelek, tereyağı, köy ekmeği gibi kendi el emekleri ile ürettikleri gıda maddelerini burada her Perşembe günü sergiler ve kazançları ile köylerinde döndükleri bilinmektedir. Her Perşembe aynı alanda köylüler aynı yerde sergi açarak samimiyet kurmuş ve yeni dostluklar kazanmış ve geçmişten günümüze bir köprü kurmuşlardır.
Menteşe ilçesinin adeta kalbinde bulunan bu alan sadece bir alışveriş merkezi değil kültürel ve nostaljik bir alandır. Muğla Belediyesi tarafından eski dokusunu kaybetmeden restore edilen bu alanda günümüzde çeşitli etkinlikler, festivaller de yapılmaktadır. Muğla halkı tarafından sık sık ziyaret edilen bu alanda bir bardak çay ya da bir fincan kahve içmenizi öneririm.
Genellikle yaz aylarında yerli turistler ve yabancı turistler tarafından da ziyaret edilen ZAHİRE PAZARI Menteşe Merkez ilçe Kurşunlu Camii Caddesinin sonunda Arasta içerisinde yer almaktadır.