TANDOĞAN UYSAL

TANDOĞAN UYSAL

Bu asgari ücret insanca bir yaşama olanak vermiyor

Türkiye’de Geçim Krizi ve Orta Sınıfın Çöküşü

Türkiye’de artan yaşam maliyetleri, hem tek maaşla geçinen hem de iki kişinin çalıştığı aileler için derin bir kriz yaratıyor. 22.100 TL’lik bir gelirle tek maaşlı bir aile, temel ihtiyaçlarını karşılamaktan bile uzak.Büyük şehirlerde kira, gıda, faturalar ve ulaşım gibi masraflar bu geliri hızla aşarken, çocuklu ailelerin eğitim ve sosyal harcamaları da bu yükü ağırlaştırıyor. Bu durumda aileler hayatta kalabiliyor, ancak “insanca yaşamak” mümkün olmuyor.

2 asgari ücretli  44.200 TL alsa sadece nefes alabiliyor 

İki kişinin çalıştığı ve toplam gelirin 44.200 TL’ye yükseldiği bir senaryoda durum biraz iyileşiyor. Temel ihtiyaçlar karşılanabilir, sınırlı bir birikim yapılabilir ve çocuk için daha iyi fırsatlar yaratılabilir. Ancak büyük şehirlerde kira ve ulaşım maliyetlerinin yüksekliği, hâlâ yaşam standartlarını sınırlandırıyor. Lüks tüketim ya da güvenli bir gelecek planı hâlâ uzak bir hayal.

Orta sınıf diye bir şey yok artık

Bu iki tablo, Türkiye’de orta sınıfın hızla yok olduğunu gösteriyor. Bir zamanlar rahat yaşam sağlayan gelir seviyeleri artık yalnızca temel ihtiyaçları karşılayabiliyor. Bunun sonucunda bireyler ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak yıpranıyor.

Çözüm, adil bir gelir dağılımı, kira kontrolü, kaliteli eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılmasından geçiyor.Türkiye’nin geleceği, halkın insanca yaşayabildiği bir düzenin inşasında yatıyor. Orta sınıf güçlenmedikçe, ne bireyler ne de toplumun tamamı sürdürülebilir bir refaha ulaşabilir.

Tandoğan Uysal

Bu yazı toplam 11 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
TANDOĞAN UYSAL Arşivi

Bir Türkiye Hayalim Var…

01 Aralık 2025 Pazartesi 09:50