Güzide Kasim

Güzide Kasim

Başlık  Sizden Osun!!!

Başlık  Sizden Osun!!!

Evet böyle hayati ve önemli konuya uygun başlık bulamadım. Başlık sizin takdiriniz olsun dedim.

Bugünlerde sık sık yaşanan sorunlardan biri de su kesintileri. Gerek yol çalışmalar,  gerekse içme su hatlarının yenilenme çalışmalarından olsa gerek diye düşünüyorum.

Geçen yıllara göre çalışmalar oldukça fazla ve iyileştirici durumda olduğu görülüyor. Özellikle sahil kıyılarındaki yerlerimiz geçen yıllarda günlerce susuz kalmıştı. İnşallah bundan sonra bu sorunlar yaşanmaz.

***             ***             ***

Önceki gün yine mesai çıkışında eve gittiğim de sular yoktu. MUSKİ’yi  sular hakkında bilgi almak için aradım ama nafile  telefonları açan yok. Neyse yaklaşık bir saat sonra  çeşmeler de bir telaş başladı. Su verilmeye başlanmış. Muslukları açtıkça su değil çamur akmaya başladı. Aradan bir saat kadar zaman geçti “artık borular temizlenmiştir” diye düşündüm. Ama ne mümkün ? Eskiler den kalma yöntemlerle damaca suyunu şişelere doldurarak  kişisel temizliğimizi ve yemeğimi yaptım.

Şimdi havalar ısınmaya başladı. Bunun önlemleri alınmazsa   enfeksiyon hastalıkları kapıda. Korkarım hastaneler ishal ve kusma şikayetleriyle dolmaya başlayacak gibi görünüyor. Şu anda bile bu tür şikayetlerin arttığı ihbarları da geliyor.

Tabi işin bir de  eşyaların bozulma ihtimali;  çeşmelerde gelen suyun çamurlu olması  çeşmelerin ,   makinelerin filtreleri tıkanıyor.

Suyun tonunu yaklaşık (atık su bedeli+resim+harç+okuma bedeli +KDV gibi )kalemler toplamında 6 TL ödüyoruz. Bu maliyete bu kalite hizmet ayıp değil mi? İnsan sağlığının mazereti olamaz. Hiçbir bahane kabul edilemez.

***             ***             ***

Sular kesilmeden önce neden vatandaşa bilgi verilmiyor. İnsanları hazırlıksız bir şekilde bırakmak hizmet mi? Bir ara MUSKİ nin açmış  olduğu su kesintileri diye sayfa vardı. Oradan su kesintileri duyuruluyor ya da vatandaşın cep telefonlarına mesaj gidiyordu. Böylelikle insanlar gerekli önlemleri alıyor ya da sayfaya eleştirilerini dile getiriyorlardı. Sanırım yetkililer sayfa da eleştirileri dayanamadı sayfayı kapattı.

***             ***             ***

Çeşmeden doldurduğum suyun resmini çektim. Yakın çevreme gösterdim. Bardağın içinde ne olduğunu söylemedim onların görüşlerini aldım. Kimisi “kolalı su”  diyen oldu.” Dere suyu “  diyen oldu… vb. Çeşmeden  doldurduğumu söyleyince aslında kimse fazla şaşırmadı. Çünkü bu bana özel bir şey  değildi . Herkesin musluklarından aynı kolalı yada dere suyu akıyordu.

Hayatımızı idame ettirebilmemiz için en önemli besin kaynağımız olan su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılmasında da mühim bir vazifeyi yerine getirir.  Su , insan hayatı için nefesten sonra gelen en önemli öğedir.  İnsan besin almadan haftalarca yaşayabilir ancak su olmadan ancak birkaç gün yaşanabilir.

İşte bu nedenle çeşmelerden zehir değil sağlık akmalı.

Yaşam kaynağımız sudan bahsediyorum.  İnsan sağlığından bahsediyoruz . Bu kadar ucuz olmamalı.

Bu yazı toplam 993 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR