Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

PARTİLERİN ADAY ARAYIŞLARI

PARTİLERİN ADAY ARAYIŞLARI

2019 31 Martta 1398 belediye için yerel seçimler için siyasi partilerin adaylarda aradıkları özellikler, aday belirlemede izlenecek yol haritaları netleşmeye başladı.

Öncelikle iktidar olan, hükümet eden Ak Partiden başlamak gerekirse;

Parti yetkililerinden 3. Dönem belediye başkanlığı yapanların ayrılması uyarısı geliyor.

3 dönemden az kalan görev başında olan belediye başkanlarının tekrar aday gösterilip gösterilmeyeceklerindeki referansı yine kendileri olacağı belirtilirken,

“Bir belediye başkanı kendi kedine referans olamıyorsa adaylık başvurusu yapmanın” uyarı geldi.

Yeni aday olacaklarda aranan kriterler, özellikler Cumhurbaşkanı Sn. R. Tayyip Erdoğan tarafından defalarca belirtildi.

Saygınlık, dürüstlük, liyakat ön planda tutulacak.

Yine Ak Parti yerel seçimler için her il için ayrı seçim beyannamesi hazırlanacağını, beyannamenin hazırlanması sırasında halkın beklentilerinin yanı sıra belediye başkan ve akademisyenlerden alınacak görüş ve önerileri dikkate alınacağı belirtiliyor.

Ak Partide yerel seçimler için adayların belirlenmesinde, genel merkez ve görevlendirilen tebdil-i kıyafetle sahaya çıkması il ve ilçeler için önemli olan isimlerin tespit edilip vatandaşın nabzının tutulması ve mevcut belediye başkanları ile ilgili görüş alışverişi yapılmasında yol haritasında izlenecek yollardan yalnızca biri.

Adayın halkı İtibar-ı Temayül yoklaması – koordinatör raporları – milletvekili raporları aday belirlemede önemli kriterler olarak karşımıza çıkıyor.

*** **** **

CHP’de durum;

CHP Genel merkezi 2019 yerel seçimleri için belediye başkan adaylarında;

Halkta ve örgütte karşılığı olup olmadığı

Aday olduğu ili-ilçesi için projeleri nelerdir?

İl ve ilçelerin sorunlarını biliyor mu? Partiye aidiyet hangi düzeydedir? Vizyon sahibi olması, herkesimden insana hitap edebilmesi sorularının cevaplarını arayacakları belirtiliyor.

Bu süreçte parti aday belirleme için kamuoyu araştırması yaptıracak.

Bazı illerde (özellikle kalelerde) ön seçim yapılması, aday yoklaması ve merkez yoklaması yapılacağı da izlenecek yollar.

*** *** ***

MHP’de yerel seçim rotası;

Öncelikle mevcut belediye başkanlarını değerlendirecek.

Seçimin az bir farkla kaybedildiği yerler de o günkü adayı halen bu talebi devam edenlerle ilgili bir portfory.

Mevcut belediye başkanlarının karnesi etkili teşkilat ve genel merkez yoklaması yanı sıra kamuoyu yoklamaları yaptıracak.

MHP’nin hali hazırda görevde olan belediye başkanları ile ilgili raporunun da hazır durumda olduğu gelen bilgiler arasında.

*** *** ***

“ İYİ Parti sacayağı sistemi ve karakter analizi”

TBMM’inde 40 milletvekili bulunan İYİ Partide 2019 yerel seçimleri için hızlı ciddi rasyonel bir çalışma başlatılmış durumda

Genel merkez yerel seçimlerde sacayağı sistemi uygulayacağını duyurdu.

İl ve ilçelerin, bölgelerin ihtiyaçları, öncelikleri eksikleri saptayacak.

İkinci adım olarak seçmen beklentisi tespit edilecek. Bu adımda seçmenin belediye başkanı olacak kişinin karakter analizini yapması istenecek.

Yerel dengeler gözetilecek.

Mevcut yerel yönetimin vatandaş nezdinde hataları ve yönetim zafiyetleri belirlenerek bu konularda çözüm bulunacak adaylarla seçime gidileceği vurgusu yapılıyor.

İyi Parti il başkanı Sn. İncilay Gezgin Şekerdağ ile yaptığım görüşmede genel merkezin belirlediği 2. Adım olan “ seçmen beklentisi çalışmalarının devam ettiği, seçmenden belediye başkanı olarak görmek istedikleri karakteri analiz etmeleri istendiği ve çalışmalarda sona gelindiğini belirtti.

4 siyasi partinin genel merkezlerinden belirlenen seçim stratejisi ve aday kriterlerininde en temel ve ortak kriter, halkta itibar sahibi olmak, karşılığı olmak.

Evet pek tabi ki siyaset halka rağmen yapılmaz vatandaş için yapılır.

Buna kulaklarını tıkayanların ömrüde uzun olmuyor zaten.

Yerel seçimler için partilerin genel merkezlerin aldığı kararların Muğla’ya yansıması nasıl olacak, Muğla’yı neler bekliyor çok uzun zaman değil bekleyip göreceğiz.

Bu yazı toplam 926 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR