DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK

DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK

SAĞLIKLI BESLENME NEDİR?

SAĞLIKLI BESLENME NEDİR?

1998 / Muğla doğumluyum. Lise öğrenimimi Muğla Anadolu Öğretmen Lisesinde tamamladım. 2017 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiş olup, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi- Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölümü Sporcu Beslenmesi Yüksek Lisans eğitimime devam etmekteyim. 2 yıldır Özel Maz Estetik ve Güzellik Merkez' inde danışanlarıma hizmet vermekteyim

SAĞLIKLI BESLENME NEDİR?

İnsan vücudunda günlük fonksiyonların yerine getirilebilmesi için besinlere ihtiyaç duyulur. Tüketilen besinler vücutta fiziksel aktivite ve biyolojik işlevler için gereken enerjikaynağını oluşturur. Yediğimiz besinlerin içerisinde yer alan üç temel besin ögesi vardır.

Bunlar karbonhidrat, protein ve yağlardır. Makro besin ögeleri olarak adlandırılan bu üç temel gruba ek olarak mikro besin ögeleri olan vitamin ve mineraller de besinlerle birlikte vücuda alınan diğer bileşenlerdir. Sindirim, solunum, boşaltım, dolaşım, sinir, iskelet ve kas sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışması, hormonlar ve vücut salgılarının sağlıklı bir şekilde üretilmesi, motor becerilerle bilişsel fonksiyonların sağlıklı bir biçimde devam ettirilmesi için vitamin ve minerallere olan gereksinimlerin tam olarak karşılanması çok büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca sindirim sistemi başta olmak üzere vücutta birçok sistemin düzeninin korunabilmesi yalnızca sağlıklı ve dengeli bir beslenme planının uygulanması ile mümkündür. Sağlıklı beslenme, en temel anlamıyla tüm makro ve mikro besin ögelerini kişinin ihtiyaç duyduğu miktarlarda içeren, aynı zamanda bireyin ihtiyaç duyduğu enerji miktarını tam olarak karşılayan, ideal kilonun korunması için uygun olan beslenme türüdür.

Her bireyin vücut kompozisyonu, yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumu birbirinden farklı olduğundan sağlıklı beslenme programı olarak tanımlanabilecek tek bir liste söz konusu değildir. Sağlıklı beslenme listesi, genel kuralları belli olmasına karşın kişiye özgü olarak diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.

KİLO VERMEDE 3 ALTIN KURAL

1. Önceliğiniz sağlığınız olmalı.

Kilo verme sürecini sağlıklı diyetler yaparak geçirin. Çok düşük kalorili sıvı diyetlerden uzak durun. Bu tür diyetler hızlı kilo vermenize sebep olur fakat verdiğiniz kilolar kalıcı olmaz. Kalıcı kilo kaybı için yağ kaybı gereklidir. Bu tür diyetlerle yağ kaybı değil su ve kas kaybı gerçekleşir.

Bir de özellikle karaciğer sağlığını çok kötü etkileyen zayıflama çayları, zayıflama hapları gibi ürünlerden uzak durun. Çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olurlar. Bu şekilde birçok danışanım ile çalıştım. Ya bitkisel ilaç ya da zayıflama çayı kullanıp kilo vermeye çalışmış. Mide ve karaciğerde ciddi sorunlara sebep olduğu için de bırakmışlar. Bu kötü deneyimi yaşamadan sağlığınıza öncelik verip kilo vermeye çalışmalısınız

2. Gerçekçi hedefleriniz olmalı

Çoğu kişi sahip olduğu kilolardan hızlıca kurtulmak ister. Bu yüzden bir ayda 10 kilo iki ayda 20 kilo vermek gibi gerçekçi olmayan hedefler belirlerler. Ve bu hedefine ulaşmadığında hemen ilk ayda pes eder. Eski beslenme alışkanlıklarına döner. Bu da tekrar kilo almasına sebep olur. Dönülüp dolaşılıp aynı noktaya gelinir. Eğer gerçekçi ve uygulanabilir bir hedef koyarsak hem hedefimizi gerçekleştirmemiz kolay olacak hem de başardığımız için motive olup sürece devam edeceğiz.

Dünya sağlık örgütünün önerdiği sağlıklı kilo kaybı haftalık yarım kilo ile bir kilo arasındadır. Bu da ayda ortalama 2-4 kg yapar. Sahip olduğumuz kiloya göre bu sayı değişebilir. Örneğin 80 kilo ve üzerindeysek ay da 4-8 kilo kadar kilo kaybı olabilir. Başlangıç kilomuz ne kadar fazla ise bir ayda kaybedilen kilo o kadar fazla olur.

3. Egzersize Zaman Ayırın.

Kilo verme sürecinde ve sağlıklı yaşamın temelinde egzersiz olmazsa olmazlardandır. Egzersizin kilo kaybında ki rolü kalori yakımını arttırmasından ziyade metabolizma hızını arttırmasıdır. Spor yaparak bazal metabolizma hızı arttıracağından aldığınız enerjinin büyük bir kısmını harcamış olacaksınız.

Fiziksel aktiviteye başlamadan önce mutlaka kalp ve solunum kontrollerinin yapılması gerekir. Aşırı obez bir kişinin basit egzersizlerle fizik aktiviteye başlaması ve dereceli olarak artırılması önerilir. Egzersizler koşu, yürüyüş, yüzme ve germe hareketleri gibi aerobik egzersizler şeklinde olmalıdır.

-Gün içerisinde daha fazla ayakta durarak veya yürüyerek daha aktif olmaya çalışın.

-Ev ve bahçe işlerine daha fazla zaman ayırın. Ev işleri yaparken kendinizi canlı hissettirecek müzikler dinleyin.

-Elinizin altında lazım olan malzemeleri bulundurmayın ve her seferinde tek tek almaya gidin.

-Televizyon karşısında çok zaman geçirmeyin.

-düzenli yürüyüşleri hayatınıza koyun.

-Yapmaktan zevk aldığınız bir aktiviteyi tercih edin.

-Asansör kullanmayın.

-Aktiviteleri bir zorunluluk olarak değil hobi olarak görün

Hareketli ve egzersizin olduğu bir hayat, kilonuzu kontrol altında tutmanızı kolaylaştıracak, diğer işleriniz için daha enerjik olmanızı sağlayacak ve geceleri daha rahat uyuyacaksınız.

Bu yazı toplam 1637 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK Arşivi
SON YAZILAR