Elvan Göçer
YEMİ MUĞLA’DA YİYİP YUMURTAYI İSTANBUL’A BIRAKIYORLAR
Her zaman, her platformlarda gerek şehrin seçilmişleri, gerek yöneticileri, gerek yaşayan vatandaşlarımız Goca Molaa’mızdan bahsederken “Cennet Muğla” “Kadim Şehir” “Yeryüzü Cenneti” ifadelerini kullanırlar yaşadığımız şehir Muğla’mız için. Haksızda sayılmazlar; Allah’ın özenerek yarattığı ender yaşam alanlarından birisi memleketimiz. Doğasıyla, deniziyle, tarihiyle ülkemizin en çok tatil amaçlı veya yaşam alanı olarak tercih edilen yerlerin en başında geliyor. Coğrafya kader mi? sorusuna bazen evet dedirtiyor, bir çok kişinin senede bir hafta on gün tatil amaçlı gelmek için can attığı yere “memleketim” diyebilmek çok büyük mutluluk verici bir ifade.
Şehir güzel olunca, albenisi de çok oluyor, her sektöre hitap ettiği için rağbet görüyor. Özellikle daha önceki yıllarda olduğu gibi sinema ve dizilerin çekimleri için yine şehrimiz göz bebeği olma özelliğinden ödün vermiyor. Geçtiğimiz yıl Yönetmen Yüksel Aksu’nun senaryosunu yazıp yönettiği “Bak Postacı Geliyor” filmi ve bu sene Eyüp Boz’un yönetmenliğini yaptığı “Dondurmam Gaymak Gapital” filminin çekimleri Muğla’da yapıldı.
Bak Postacı Geliyor Filmi 12 Aralık’ta vizyona girmeden önce 9 Aralık’ta İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen galasına giden ünlüleri duymuşsunuzdur. Yine vizyona girdikten sonra 26 Aralık’ta Denizli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi Özay Gönlüm Salonu’nda ikinci galayı gerçekleştirdiler. 1950'li yılların sonunda küçük bir Ege kasabasında bir posta memuru olan Osman'ın, Gülizar'a duyduğu aşkı konu alan filmin İstanbul’daki galasına Demet Akbağ, Coşkun Sabah, Muazzez Ersoy, Sedef Avcı, Serdar Ortaç, Halil Ergün gibi pek çok ünlü isimler bir araya gelmişti. Başrol oyunlarını Ozan Akbaba, Deniz Barut ve Fırat Çelik’in paylaştığı Bak Postacı Geliyor filmini veya diğer vizyona giren yeni filmlerini izleyebileceğimiz iyi bir sinema salonunun olmaması ise ayrı ızdırap veriyor. Belki de bu sebepledir gala gecelerinin diğer büyük şehirlerde yapılmasına sebep .
Muğla’da özellikle merkez ilçe Menteşe’de, Tabakhane ve Saburhane bölgeleri, Arasta Çarşısı gibi tarihi ve doğal mekanlarında çekilen filmin Denizli’de yapılan ikinci galaya ise yoğun ilgi nedeniyle film iki ayrı salonda eş zamanlı olarak izlenmişti.
Diğer film “ Dondurmam Gaymak Gapital” 16 Ekim’de (yarın) vizyona giriyor. Bu filminde galası geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapıldı. Muğla’da çekimleri yapılan filmin oyuncuları İstanbul’a taşındı gala için. Muğla’da gala yapacak hiç bir yer yokmuş gibi…
Diğer filmlerde olduğu gibi yem Muğla’da yendi ama yumurta İstanbul’a yumurtlandı.
Yönetmen Yüksel Aksu’nun galadan sonra anne ve babasının hikayesini anlattığı filmimin Denizli’deki galasından sonra “Ben yemeyeceğim yemeği servis etmem. Kendim beğendim. Umarım siz de beğenirsiniz” dediğini hatırlıyorum. Muğla’da yaşayan bireylerde çekimleri Muğla’da yapılan filmleri beğeniyor ama servis etmeye gelince edemiyor ne yazık ki!
Keşke bizde yaşadığımız şehrin güzellikleriyle çekimleri yapılan filmleri yine ekmeğini yediğimiz şehirde galasını görebilsek, filmleri güzel sinema salonlarında izleyebilsek diye umut ederek iç geçiriyoruz.
Şehrin merkezinde Menteşe’de çekimleri yapılan filmler sinema salonlarının olmayışı mı bahane edilerek galaları başka şehirlerde yapılıyor acaba? Oysa ki büyük toplantıların yapıldığı Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi veya merkezde ya da Marmaris, Fethiye, Bodrum gibi ilçelerdeki büyük otellerin salonları iş görür düşüncesindeyim. Ekmek yediğimiz şehre de katkı sağlamış olurduk bu vesile ile. Galaya gelecek ünlü bir sanatçıyı kırsal mahallelerde yaşayan bir hayranının görmesine vesile olurduk belki de. Ya da şehre gelen sanatçılar gerek arasta çarşına girerek gerek şehirde ki başka bir güzelliği sosyal medya paylaşımlarında kullanırlar, şehrin tanıtımında katkı sunarlardı.
Belki sadece o sanatçıları görmek için komşu illerden şehrimize gelenler olur, esnafın satacağı bir şişe su dahi şehrin ekonomisine katkı sağlardı. Kolonyacı Ahmet’i, Helvacı Tahsini, Göceli Muğla Tarhanasını, Arastayı, Şahidi Türbesini vs vs… tanımalarına vesile olurduk belki.
Umudumuz galasının da Muğlamızda yapılacağı başka bir film çekimine kaldı artık. Umut ediyoruz…
Sevgiyle kalın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.