Hasan Telli

Hasan Telli

Ne 5’i 11’de 11

Ne 5’i 11’de 11

Seçim bitti ama algı yönetimi hala bitmedi. Sonuçlar üzerinden farklı yorumlarla algı yönetimine devam ediyorlar. Geçtiğimiz gün CHP Muğla İl Başkanlığından bir değerlendirme açıklaması geldi. Açıklamayı okumaya başladım. Açıklamada Ülke genelinde CHP’nin 11 büyükşehir belediyesi kazandığını ve Muğla sonuçları ile bu şehirler arasında 5. Sırada olduğu yazıyordu.

***

Açıklamada; “31 Mart 2019 yerel seçimlerinde CHP, Türkiye’de 11 büyükşehir belediyesi kazandı. Yüzde 36 oranla ikinci kez Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Osman Gürün CHP’nin büyükşehir belediye başkanlık yarışında 4 adayla yarışan tek isim oldu. CHP’nin kazandığı diğer illerde büyükşehir belediye başkanlık yarışı iki aday üzerinden giderken Muğla’da 4’ü iddialı toplam 10 aday yarıştı. Farklı siyasi partilerin 6 adayı dışında Ak Parti Adayı Mehmet Nil Hıdır, Demokrat Parti Adayı Mehmet Kocadon ve Bağımsız aday Behçet Saatcı gibi adaylarla yarışan Osman Gürün, sandıktan başarı ile çıktı. Propaganda sürecinde artan rekabete rağmen CHP, Muğla’da en yakın rakibine yüzde 7.61 oranla fark yaratarak Türkiye genelinde CHP’li büyükşehir belediyeleri başarı listesinde 11 belediye içerisinde 5. sırada yer aldı“ deniliyor. Kendimle çelişki yaşadım. Eğitim ve öğretim yılları boyunca bizlere sayıları yanlış mı öğrettiler acaba? Yada bizim bildiğimiz matematik kuralları 31 Mart Mahalli idareler seçimlerinde değişti de bizim mi haberimiz olmadı.

***

İşin garip tarafı bu açıklama bizim gazetemizle birlikte başka bir yerel gazete de daha yerini almış. Haberi toparlayan meslektaşlarım sanırım değişen matematik kurallarından haberdar ama ben hala değilim. İsterseniz şu seçim sonuçlarına bir bakalım. CHP’nin büyükşehir belediyesini kazandığı illerin başında İzmir yüzde 58.10 ile geliyor. İkinci sırada Hatay var oy oranı yüzde 55.16, üçüncü sırada Aydın yüzde 53.94, Adana yüzde 53.63, Eskişehir 52.30, Tekirdağ yüzde 51.18, Ankara yüzde 50.93, Antalya yüzde 50.62, İstanbul yüzde 48.80, Mersin yüzde 45.09 ve son sırada Muğla yüzde 36.01.

***

Seçmenleri matematik bilmeyen konuma düşüren hatta meslektaşlarımı bile yanıltan böyle bir açıklamanın CHP İl Başkanlığından nasıl basın mensuplarına servis edildiğini anlamıyorum. Meslek etiğini bir kenara bırakıp gönül verdiği siyasi partinin açıklamasını gözleri kapalı servis eden meslektaşlarımı da bir kez daha uyarmakta fayda var. Doğru bilgi ve belgeye dayanmayan her duyumu yada her açıklamayı haber yapan meslektaşlarım adına tüm okurlarımızdan özür diliyorum.

CHP İl yönetiminin böyle bir skandal açıklamaya imza atmasına ise hiç anlam veremiyorum. Siyasi partiler halka güven vererek oy alır. Sözüne güvenilir, ayakları yere basan söylemlerle siyaset yapar, seçmenlerden oy isterler.  Bu açıklamanın ardından CHP İl başkanlığı bence Muğla seçmeninden özür dilemeli.

Bu yazı toplam 1973 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR