H. Merve GÖÇER

H. Merve GÖÇER

PAZARDA DA KREDİ KARTI

PAZARDA DA KREDİ KARTI

Bu zamana kadar asgari ücrete yılda bir kere zam gelirken bu yıl Temmuz ayında tekrar bir zam gelebileceği gündemde. Asgari ücrete yapılan zamdan sonra temel ihtiyaçlarımıza da neredeyse hemen hemen her gün zam geliyor olması dar gelirli vatandaşları olduğu kadar her kesimi ilgilendiriyor. Son gelen zamlarla beraber birçok vatandaş temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk yaşadıklarını haber programlarından, günlük yaşantımızda karşılaştığımız insanlardan işitiyoruz.

Hem pandemi dönemi hem ramazan dönemi derken, vücut direncimizi daha diri tutmamız gereken bir dönemdeyiz. Maalesef ki sürekli artış gösteren zamlar beslenme alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Hemen hemen her gün hatta bazı günler saat başı market raflarındaki, pazar tezgahındaki ürünlere zam geliyor.

Mazotun, Ayçiçek yağının, buğdayın ve gübrenin her geçen gün zamlanıyor. İster istemez fırıncılar bu nedenle ekmek fiyatlarına da yansıtıyor. Ekmek fiyatının 3 TL, pidenin ise 6 TL olduğu zamanda yaşıyoruz.

Ramazan ayı öncesi pazar alışverişinde artan fiyatlar karşısında şaşkına uğradım ve işin kötü yanı ise hala bu artışların devam ediyor olması. Ramazan ayı öncesi pazarda domates 25 TL’den tezgahta yerini alırken, bu pazarda kilosunu 30 TL’ye gördüm. Perşembe pazarında esnaf, ürünlerin fiyatının zamlanmasından ve vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı satış yapmakta zorlanıyor, vatandaşlar ise fiyatların yüksekliğinden dolayı temel ihtiyaçlarını karşılamakta. Bu zamlar ne zaman son bulacak ? Ne zaman herkes kesim temel ihtiyaçlarımızı rahatlıkla karşılayabilecek duruma gelecek? Son günlerde pazar alışverişlerinde dahi kredi kartı kullananların sayısı günden güne artmakta. Ne pazardaki insanların eline nakit para geçiyor ne de alışveriş yapan vatandaşın elinde nakit kalıyor. Kredi kartı borçlarından düzlüğe çıkabilene karada ölüm yok.

En son asgari ücretin artması bir çok kişiyi sevindirirken görüyoruz ki asgari ücretlinin alım gücü günden güne düştü. Asgari ücrete Temmuz ayında tekrar düzenleme geleceği söylendi. Peki, Temmuz ayında asgari ücrete zam gelmesi temel ihtiyaçlara tekrar zamların geleceği demek mi? Asgari ücretlinin alım gücü tekrar normale dönecek mi?

Bir çok yerde kullanılan kredi kartlarının artık pazarda da boy göstermeye başlaması durumun ne kadar vahim olduğunu anlatmaya gerek olmadığının ispatıdır. Eski insanların bir çoğunda dedemden biliyorum borca alışık olmadıkları için kredi kartı kullanmak zor geliyor, biz yeni nesile kıyasla kredi kartı kullanım oranı çok düşük. Ayşe teyzem, Ahmet dayımda kredi kartı yoksa ne yapacak değil mi?

Sevgiyle…

Bu yazı toplam 2463 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
H. Merve GÖÇER Arşivi
SON YAZILAR