Hasan Telli

Hasan Telli

Erdemli Siyaset Zamanı

Erdemli Siyaset Zamanı

“Tek sağ olalım da” yada “Olsun varsın” Muğla’da belkide en çok duyduğumuz cümlelerdendir. Toplum nazarında kendini sevdiren biri ise yaptığı hataları hep bu iki cümle ile tolere ederler. Çok sevilen bir futbolcuyu düşünün ama her maç ortaya koymasını beklediğiniz performansı son birkaç maç üst üste gösteremeyince taraftardan hep bu iki cümle ana yapısında farklı cümlelerle savunurlar. “efendi çocuk emme böyün goşamadı” yada “Böyün keyfi yok topçunun” “Eeee bu çocukta insan canım”

***

Muğla’da böyle bir hoşgörü varken gelinen son durumda neden siyasiler sosyal medya üzerinden hesaplaşmaya başladı. Referandum sonrasında Muğla’da çıkan yüzde 30 “Evet” oyları üzerinde tartışmalar devam ediyor. AK Parti içinde alınan sonuç üzerinde iç hesaplaşmalar başladı. Alınan sonuçları başarısızlık olarak değerlendiren AK Parti tabanından çatlak sesler iyice yükseldi. Muhazefekar Demokrat olarak kendini nitelendiren köşe yazarı Kemal Önekli mahreçli Hayrettin Şaşmaz kendi sosyal medya hesabında yaptığı canlı yayında ilginç tespitlerde bulundu. Referandum öncesi bir çok kez teşkilatların durumları konusunda uyarı yaptıklarını ancak İl Başkanı Kadem Mete ve yönetimi tarafından uyarıların görmezden gelindiğini söyledi. Referandum gecesi sonuçların açıklanmasının ardından yapılan kutlamaları da eleştiren Şaşmaz; “ Referandum gecesi havai fişeklerle kutlama yapanlar acaba Muğla’da yüzde 70 ‘hayır’ı mı kutluyorlar. Bodrum SKM referandum sonrası ‘Evet’ pastası kesenler ‘Hayır’ oylarında rekor kıran bir ilçede neleri kutluyorlar anlam veremiyorum. İl Başkanı Kadem Mete, İl yönetimi ve ilçe başkanları bu başarısızlığın sonrasında erdemli davranmalı ve istifa etmelidir” dedi.

***

AK Parti tabanında yükselen sesler sosyal medya üzerinden tartışmalar hakaret seviyesine yükseldi. Bir an önce tabanın sesine kulak verilmeli ve gereken önlemler alınmalıdır. Önlemlerin genel merkez yada il başkanlığı tarafından alınması çokta önemli değil önemli olan tabanın gördüğü ama yöneticilerin hala görmek istemediklerinin değerlendirilmesidir. Geçtiğimiz genel seçimde yüzde 32 oy alan bir partinin başka bir parti eli ittifakla girdiği seçimde yüzde 30 d kalmasının hesabını tabanda bu partiye oy verenlerin sorgulaması kadar doğal bir şey yoktur. AK Parti genel merkezi tarafından yapılan değerlendirmelerde MHP tabanında her üç kişiden birinin “Evet” oyu verdiği tespiti yapılıyor o halde bunun Muğla yansıması nedir? Muğla’da MHP tabanından yüzde 5,30 oranında “Evet” oyu çıkmış demektir. Alınan “Evet” oylarının yüzde 30,80 olduğu göz önüne alındığında AK Parti tabanından alınan oy yüzde 25,50 oluyor. Bir önceki gelen seçimle karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 7 puanlık bir düşüş söz konusu.

***

Şimdi bu yazdıklarımdan rahatsız olup “Biz başarılıyı ama bizi yıpratmaya çalışıyorsun” tepkileri gelmeye başlayacak biliyorum. Hemen bir hatırlatma yapayım, başarı göreceli bir kavramdır ancak seçimlerde başarının görecesi yüzde 0,01 puanla dahi olsa ilerlemektir. Muğla’da sevilen ve takdir edilen bir teşkilat olsaydı Muğlalı “Olsun varsın tek sağ olalım da” derdi.

Bu yazı toplam 1182 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR