Hasan Telli

Hasan Telli

MUSKİ Ah MUSKİ Ah!

MUSKİ Ah MUSKİ Ah!

Tarihte çoğu büyük uygarlık yerleşimlerini su kenarlarında ya da su kenarlarına yakın yerlerde sağlamaktadır. Geçmişe dönüp baktığımızda da Dünya üzerinde yer almış ilk medeniyetlerin hemen hemen hepsi su kenarında, suya yakın yerlerde yerleşmeyi tercih etmişlerdir. Büyük uygarlıkların bu duruma gelmesindeki en büyük faktörde su kenarına kurulmuş olmalarıdır. Su kenarlarında yaşamanın pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemli olanı elbette ki içme suyunun sağlanmasıdır. Su kaynaklarına yakın yerlerde bulunmak bu suya kolay ve çabuk erişebilmek demekti. Bu sebepten dolayı insanlar suya ulaşmak için günlerce yolu yürümek zorunda kalmayacaktı. Su kenarına kurulan devletlerin diğer büyük avantajı ise tarım alanında olmuştur. Suya kolay ulaşabildiklerinden dolayı tarım alanında gelişim göstermeleri ve tarım yapmaları da bir o kadar kolay olmuştur.

***

İnsan yaşamı içinde bir o kadar önemlidir su. Normal koşullarda yetişkin bir insan, günde, idrarla 1.5 litre, deriden 0.5 litre, solunumla 0.3 litre, bağırsaklardan 0.2 litre olmak üzere toplam 2.5 litre olmak üzere su kaybeder.Su kaybı sonucu, kan plazmasının yoğunluğu %1 artınca, beyindeki susama merkezi uyarılarak , susama duygusu gelişir ve kişi su veya su yerini tutan içecek içer.Harcadığımız her 1 kalori için 1-1.5 mililitre suyu almak zorundayız.Zayıflamak için, aldığımız enerjiyi azaltsak bile , yukarıda belirtilen 2.5 litre suyu almak zorundayız. Aldığımız suyun hemen hepsini , idrar, ter, solunum vb. yollarla dışarı atarız. Buna su dengesi adı verilir. İşte bu dengeyi sağlamak için günde 2.5 litre veya 810 bardak su ve diğer sıvılardan almak zorundayız.

***

Menteşe ilçesi merkez nüfusu yaklaşık 70 bin. Her birimizin sadece hayatta kalabilmesi için tüketmesi gereken su miktarı 2,5 litre yani günlük menteşe ilçesinde insanların sadece yaşayabilmeleri için 175 ton suya ihtiyaç var. 22 Haziran tarihli sayımızda yine bu köşeden yine yaşanan su kesintilerini konu alarak “Müneccim olmaya gerek yok 27 haziran bayram tatili 28 Haziran’da yine uzun süreli kesintiye hazır olun zira bu irsale hattı yaz boyunca sık sık bakıma alınacak yerseniz……” demiştim bunun andından MUSKİ çalışanlarından bana Fotoğraflar geldi çalışma yapıldığın gösteren. Ancak bir türlü arızalar ve bakımlar bitmiyor. Önceki gün yine bir kesinti yaşandı. “#Menteşe ilçemizin Akcaova Basmacı deposu isale hattında meydana gelen arıza nedeniyle saat 18.30'a kadar Muslihittin, Emirbeyazıt, Karamehmet, Balıbey, Şeyh ve Camikebir Mahallelerine su verilemeyecektir.” Sosyal medya’da bu mesajın ardından altına yapılan yorumlar ise gerçekten ilginç.

“Bitmedi gitti. Haftaya da merdivenli tamir edilir 200. kez.! Böyle devam aferin. Orhaniye de gece gündüz şu kesintisinden bıktık yapacağınız işi adam gibi yapın yada yapabilecek birine devredin gelecek seçimlerde oy olarak size dönecek. Bu sıcaklarda su kesiyorsunuz bide aksama kadar ya alistik artik yol sökün su kesin taş döşeyin su kesin su lazım değil zaten bide kestikten sonra yaziyosunuz kime faydasi varsa, Kuruttunuz Muğla’yı Mısır çölünde her 100 adımda su bulacağımız bir teknoloji cağında yaşarken Muğla da sokaklarında çöl misali serap görmeye başladık Aha şurada su kaynağı gördüm yanılmışım Aydemin trafosuymus ! Böyle belediye olmaz olsun bilmiyorsasiniz bu bırak gidin insanlara su kesildikten haber ediyorlar 18 .30 dediler saat 9 oldu hala su yok nerdesin baki bey vatandaşa açıklama yap. Müşteri hizmetlerindeki bayan telefonu meşgule aldı herhalde kime ne söylecek osman gürün bey nerde bu sular size oy verenler düşünecek artık yapcak bişey yok bilboardlarda bu kadar su hattı döşedik diye olmuyo bu işler, Muski muduru nerdesin evinde su varmi senin.adresini verde gelip dus alip yemek yiyelim tuvaletimizi yapalim.hep kendine muslumansin mubarek. Kaç saat oldu ya yazık ya bu sıcakta 8 aylık hamileyim ya insanları düşünün bir en azından bir iki saat verin sonra kesintisi olucağını sölersiniz insanlar ona göre önlemini alır..telefonları arıyoruz kimse açmıyor bilgilendirmiyor sözde 6,30 da gelicekdi”

Bu yazı toplam 1547 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR