Hasan Telli

Hasan Telli

Siyasette Kadın Yok Demek ki!

Siyasette Kadın Yok Demek ki!

5 Aralık tarihi pek fazla önemli bir tarih mi? Bence en önemli tarihlerden biri! Ancak bu tarihin önemini bilmeyen yada ne anlama geldiğinden bir haber kadın siyasetçiler var. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Dünya’da birçok ülkeden önce Türk kadınları seçme ve seçilme hakkına sahip oldu.

***

Muğla’da siyaset yapan kadınların onlar için en önemli tarihi mutlaka hatırlayacaklarını ve bununla ilgili bir dizi etkinlik yapacaklarını düşünmüştüm, hata yapmışım. Muğla’da aktif siyasetin içerisinde yer alan kadın siyasetçilerden acaba bu günü hatırlayan var mı? Mesaj yayınlayan var mı? Diyerek elektronik posta adreslerimizin tamamını gözden geçirdim. Hata yaptığımı düşünerek tekrar tekrar baktım. Aradığını bilmeyen bulduğundan bir şey anlamaz diyerek aramaya devam ettim. Bulabilene aşk olsun. Bizleri es geçip son dönemde moda olduğu şekli ile sosyal medyada açıklama yapıp günü kurtardılar mı? Diyerek sosyal medya sayfalarında dolaşmaya başladım. Oralarda da rastlamamak ne mümkün. Menteşe Belediyesi Meclisinde dört kadın meclis üyesi var. AK Parti, CHP ve MHP’nin il, İlçe Kadın Kolları var, İYİ Parti’nin ise İl Başkanı kadın. Her fırsatta bir açıklama yaparak gündeme gelmeyi seven objektifler önünde saçını başını düzeltip “oradan çekme çirkin çıkıyorum” diyerek gazetecilere çekim açısını bile tarif eden kadın derneklerinin hiç birinden ses yok.

***

Hakkını yememek lazım Muğla Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Av. Didem Özbek yazılı bir açıklama yapmış ancak dernek olarak alışık oldukları yöntemle tek bir gazete ile paylaşmışlar. Marmaris’te yaşayan kadın siyasetçilerden biri olan Türkiye Güçsüzler Vakfı Engelli Komite Başkanı Meral Günay sosyal medya paylaşımında, “Muğla Büyükşehir meclisinde bir tane bayan yok kadının adı yok #5ARALIK” demesinin ardından paylaşımın altı aktif olmayan ama Muğla siyasetinde adından hala söz ettiren kadın siyasetçilerin yorumları ile dolmuş. Hepsinin ortak anlatımı “Kadının siyasette adı yok.” Bir başka paylaşım yapan ise AK Parti’de milletvekili adayı olarak görev yapan Elvan Göçer’den geldi. Göçer paylaşımında, “Hayatın her alanında yer alan, maddi ve manevi büyük yükler taşıyan kadınlarımızın Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 83. yılını kutluyorum.

Bu imkanı biz kadınlara tanıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla, minnetle,şükranla anıyorum” demiş. Onun paylaşımının altında kadınların yorumları yer alıyor.

***

Peki siz gazeteciler çok mu önemsediniz sizin meslek örgütleriniz bu konuda ne etkinliği yaptı yada hangi gazeteci bu günü sayfalarına taşıdı diye soracaksınız şimdi. Benim gördüğüm bir tek Muğla Gazetesi İmtiyaz Sahibi Zübeyda Fellahoğlu kendi köşesinin altında bugünü hatırlayanlardan başka da rastlamadım. Fellahoğlu hem günü hatırlamış hem tespit yapmış hem de serzenişte bulunmuş. Fellahoğlu yazısında, “5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verildiği gün. Ancak şöyle bir kulak kesildim. Muğla’da hiçbir siyasi partinin kadın kollarından herhangi bir mesaj gelmedi. Sanıyorum Muğla’da siyasette aktif olan kadınlarımız kaybetmeyi siyasette erkek egemenliğini kabul etmiş durumdalar” demiş. Onunda söylediği gibi Kadınlarımız siyasette kaybetmeyi kabullenmiş ne diyeyim.

Bu yazı toplam 1393 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR