Süleyman Akbulut

Süleyman Akbulut

YÖNETİMLERİN, DÜŞÜNCE VE PLANLAMA GÜCÜ YÜKSEK OLMALI

YÖNETİMLERİN, DÜŞÜNCE VE PLANLAMA GÜCÜ YÜKSEK OLMALI

Pek bir alem bizim Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) yönetimi.

Memleketten bir haber takıldıkları kesin.

Yüksek riskli iller arasında bulunan şehrimizde, pek bir iştahlılar bir şeyler yapmaya çalışmaya ya da yapıyor gibi görünmeye.

Geçtiğimiz 8 Mart tarihinde basın mensuplarına bilgi aktarımı ve duyuru amacıyla, MUTSO Basın Birimi tarafından oluşturulan WhatsApp hattına bir mesaj geldi.

Şöyle diyordu mesajda:

“Değerli basın mensubu, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak 10 Mart Çarşamba günü saat 11.00’de Yatağan’da MUTSO Zeytinpark’ta kahvaltılı basın toplantısı düzenlenecektir. Pandemi dönemi yapılan çalışmalarda ve Oda projelerine yönelik gerçekleştirilecek basın toplantısında sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız. Ulaşım için 10.30’da Oda hizmet binası önünden araç kaldırılacak olup, katılım teyidi bildirmeniz rica olunur.”

Önce şaşırdım.

Basının işlerliğiyle ilgili bir konu açıldığında, yanında kim ya da kimlerin olduğu fark etmeksizin yerel basının okunmadığına ilişkin bir görüşü savunup, bunu konuşmaktan hiç çekinmediğini bildiğim ve basın mensuplarını SGK’lı olarak adlandırıp, basınlık işi olduğunda, bunu patronaj kanalıyla çözümleyebileceğine inanan bir başkan tarafından yönetilen MUTSO, acaba neden böyle bir toplantıya ihtiyaç duydu diye düşünmedim değil.

Pandemi dönemi yapılan çalışmaları anlatmak için, pandemiye davet çıkaracak cinsten bir organizasyon fikri çok rantabl değildi elbet.

Bu nedenle de davete yönelik teyitte bulunmayı uygun görmemiştik zaten.

Bir de, hem yerel basının okunurluğundan şüphe et, hem de davet et, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

Derken 9 Mart tarihinde ikinci mesaj geldi.

Şaşırdık mı elbette hayır çünkü yönetimin genel olarak karar vermekte zorlanan, verse bile pek çok kez değişikliğe giden bir yapıda olduğunu yakinen bilenlerdenim.

İkinci mesajın içeriği ise şöyle:

“Değerli basın mensubu, yarın gerçekleştirilecek olan kahvaltılı basın toplantısı, 13 Mart Cumartesi günü saat 11.00’e ertelenmiştir. Bilgilerinize sunar, anlayışınız için teşekkür ederiz.”

“Eh buna da tamam” dedik ama bir yandan da gülüyorum. Bu mesajın devamında daha birkaç tane daha mesaj bekliyordum açıkçası.

Öyle de oldu. Aynı gün öğleden sonra saat 15.25 sıralarında bir mesaj daha geldi.

Ancak, sayısal olarak mesaj sayısını tutturamadım, üçüncü de sonuca bağlandı, oysaki ben o kararsız mekanizmadan daha fazla bekliyordum.

Bu defa şöyleydi mesaj:

“Değerli basın mensubu, İl Hıfzısıhha Kurulu 4.3.2021 tarihli karar gereğince Kahvaltılı Basın Toplantısı ileri bir tarihe ertelenmiştir. Sizinle paylaşılması planlanan çalışmalar ayrıca bilginize sunulacaktır. Sağlıklı günlerde bir araya gelmek dileğiyle.”

Hatta bir meslektaşımız bu mesaj üzerine, “Bunu fark etmeniz ne güzel…”   şeklinde yanıt da verdi.

Anladığım kadarıyla pandemi süreci MUTSO yönetimince çok ciddiye alınmamış.

Ciddiye almış olsalardı eğer, para döngüsü için açıkta kurulan yöresel gıda tezgahlarının faaliyet sürdürmesine de karşı çıkarlardı.

Karşı çıkmadığı gibi, pandemiden dolayı yerel esnaf kan ağlarken, o tezgahların kurulması için gerekli izin verilmesine ön ayak da olmuştu.

Çıkıyormuş gibi gözüktükleri Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken ile yapılan ortak açıklamayı saymıyorum çünkü ilk etapta karşı çıkılmamıştı.

O dönem o çadırlara Başkan Akarken tek başına karşı çıkmıştı.

***

Bir hamlede bulunmadan önce çok kere düşünüp, bir kere uygulamaya geçmek önemli.

Bunun için icra makamlarında düşünce ve planlama gücü yüksek yönetimsel ekipler oluşturmak da, bu işlerin olmazsa olmazı.

Pandemi döneminde İl Hıfzısıhha Kurulu kararlarına hakim olmadan ya da araştırmadan bir kahvaltı düzenleme fikri bir kişiden çıkmış olsa bile, 3 ayrı mesaj duyurusuna neden olabilecek hale gelinceye kadar neden yönetimi oluşturan bireylerce de ele alınmaz ya da düşünce üretilmez anlamam?

Bu gibi kararları verirken dikkatli olmak gerekir.

Maazallah salgın riski hala devam ediyor.

Herkes de nar sularıyla korunacak kadar şanslı değil.

O nar sularının taliplileri de çokmuş bu arada.

Artık salgından korunmak için mi, zevkli içimi nedeniyle mi, yoksa başka karışımlarda kullanmak için mi bilinmez.

Ne diyelim “afiyet olsun.”

Neyse…

Şimdi bırakalım kahvaltı etkinliğini, nar suyunu da, MUTSO yönetiminden, sözünü ettikleri ve biz basın mensuplarıyla paylaşmayı planlayıp, bilgimize sunmayı düşündükleri çalışmaları bir an önce kahvaltısız ama mail ortamında yazılı olarak öğrenmeyi istediğimizi belirterek yazıyı sonlandıralım.

Söz konusu çalışmaları bir an evvel öğrenip, bilgi sahibi olalım ki, Ticaret ve Sanayi Odası çalışmaları denilince aklımıza ilk ilçe odaları gelmesin.

Bu yazı toplam 1354 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Akbulut Arşivi
SON YAZILAR